дом Акценти РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО? КОГА Е РОДЕН ИСУС ХРИСТОС?

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО? КОГА Е РОДЕН ИСУС ХРИСТОС?

842
0

Кога бил роден Исус?

Отговорът на Библията

 Библията не посочва конкретна дата, на която се родил Исус Христос, както личи от следните източници:

  •   „Действителната дата, на която се родил Исус, не е известна.“ („Нова католическа енциклопедия“)

  •   „Точната дата на раждане на Христос не се знае.“ („Енциклопедия на ранното християнство“)

 В Библията не се казва кога бил роден Исус. В нея обаче са описани две събития около неговото раждане, от които мнозина са стигнали до заключението, че той не е роден на 25 декември.

Не през зимата

  1.   Преброяването. Малко преди Исус да се роди, император Август издал указ „да се извърши преброяване на цялото население“. Тъй като хората трябвало да се запишат в „родния си град“, на някои вероятно им се наложило да пътуват около седмица или повече. (Лука 2:1–3) Тази заповед, свързана навярно със събирането на данъци и военната служба, нямало да се приеме добре от поданиците по което и да било време на годината и затова е малко вероятно Август да е искал да предизвика още по–голямо негодувание, като ги кара да изминат дълго разстояние през зимата.

  2.   Овцете. Пастирите ‘живеели на открито и стояли на нощна стража, за да пазят стадата си’. (Лука 2:8) Според книгата „Всекидневният живот по времето на Исус“ стадата оставали на открито „от седмицата преди Пасхата [края на март]“ до средата на ноември. В книгата се добавя: „Те прекарвали зимата на закрито; и само от този факт става ясно, че не е възможно традиционната дата за Коледа през зимата да е точна, тъй като в Евангелието се казва, че пастирите били на полето.“

В началото на есента

 Можем да изчислим кога бил роден Исус, като знаем, че той умрял по време на Пасхата на 14 нисан през пролетта на 33 г. от н.е. (Йоан 19:14–16) Исус бил на около 30 години, когато започнал службата си, която продължила три години и половина, и оттук разбираме, че бил роден в началото на есента през 2 г. пр.н.е. (Лука 3:23)

Защо Коледа е на 25 декември?

 След като няма доказателства, че Исус Христос се е родил на 25 декември, защо Коледа се празнува на тази дата? В „Британска енциклопедия“ се казва, че религиозните водачи избрали тази дата, защото „съвпадала с езическия римски празник в чест на ‘раждането на непобедимото слънце’“ по време на зимното слънцестоене. В „Американска енциклопедия“ пише, че според много учени така тези водачи „се опитали да направят християнството привлекателно за езичниците, които приели християнството“.

https://www.jw.org