Обединеното кралство е велика страна, но сме изправени пред дълбока икономическа криза, каза Риши Сунак в неделя, когато обяви кандидатурата си за лидер на Консервативната партия.

  • Бившият финансов министър стана лидер на Консервативната партия
  • Той е първият премиер на кралството от индийски произход
  • Опонентите му се оттеглиха от надпреварата

Бившият британски финансов министър Риши Сунак (42 г.) оглавява правителството на кралството, след като стана председател на управляващата Консервативна партия. Новината за избирането му на поста бе съобщена днес, след като единствената му останала съперничка – Пени Мордонт, обяви, че се оттегля от надпреварата, тъй като не е събрала достатъчно подкрепа.

След нейното изявление Сунак бе обявен за нов лидер на торите, което означава и че ще заеме премиерския пост. Очаква се това да стане до дни.

“Това решение е историческо и показва още веднъж разнообразието и таланта на нашата партия. Риши има пълната ми подкрепа”, заяви Мордонт, след като съобщи за оттеглянето си. Преди това отвод от битката за лидерския и респективно премиерския пост си направи доскорошният министър-председател Борис Джонсън, като посочи, че вече не може да обедини партията. По неофициална информация Джонсън не е успял да събере подкрепата на поне 100 депутати консерватори, нужна, за да влезе в битката за партиен лидер.

По-късно днес премиерката в оставка Лиз Тръс трябва да отиде в Бъкингамския дворец, за да подаде официално оставката си на крал Чарлз III. А след това Сунак да бъде поканен от краля да състави ново правителство.

Тръс прекара на премиерския пост едва 45 дни, тя бе избрана за лидер на консерваторите на 5 септември, като надви именно Сунак. До този избор се стигна, след като Джонсън подаде оставка през лятото след поредица от скандали.

Сунак ще бъде първият британски премиер от азиатски произход – той е потомък на индийски емигранти. Семейството му емигрира във Великобритания през 60-те години на миналия век – период, когато много хора от бившите колонии на Великобритания се преместват в страната, за да ѝ помогнат да се възстанови след Втората световна война.

Сунак завършва Оксфордския университет, а след това и Станфордския университет, където среща съпругата си Акшата Мърти. Нейният баща е индийският милиардер Н. Р. Нараяна Мърти, основател на аутсорсинг гиганта Infosys Ltd.

Бъдещият британски премиер е мултимилионер, бивш шеф на хедж фонд. Привлече националното внимание, когато едва на 39 години стана министър на финансите при Борис Джонсън, точно когато пандемията от COVID-19 удари Великобритания, разработвайки успешната схема за защита на работните места.

Очаква се Сунак – твърд привърженик на излизането на Великобритания от Евросъюза, да предприеме дълбоки съкращения на разходите, за да се опита да възстанови фискалната репутация на кралството, в момент, когато страната се плъзга към рецесия.

https://trud.bg