Районната лекарска колегия във Велико Търново връчи наградите „Лекар на 2024 година“

0
15



Районната лекарска колегия във Велико Търново връчи наградите „Лекар на 2024 година“. Церемонията беше част от официалното честване на Деня на българския лекар – 19 октомври, а отличените бяха шестима медици от Многопрофилна областна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица и един от болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

Наградата „Лекар на годината“ за 2024 година заслужи педиатърът д-р Валентин Точков. Тя се връчва на медици със значим професионален принос през годината и е символ на успех, отговорност и неуморна работа в името на здравето на пациентите.

Специалната награда за всеотдайност и етичност на името на патрона на областната болница във Велико Търново д-р Стефан Черкезов получи инфекционистът д-р Константин Колев. Тя се присъжда на лекари, които са образец за етично и хуманно поведение и със своя безусловен ангажимент към пациентите са пример и вдъхновение за останалите. Поради заболяване д-р Колев не присъства на церемонията, а наградата от негово име получи началникът на Инфекциозното отделение в Областната болница д-р Мая Попова.

В категория „Принос за развитието и утвърждаването на авторитета на съсловната организация“ приза спечели онкологът д-р Йончо Петров. Наградата е за лекари не само с богат медицински опит, а и имащи принос за повишаване репутацията на лекарската професия.

Отличието за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност бе връчено на кардиолога д-р Валентин Кръстев.

Наградата за принос за развитието на иновативна медицина и уникални техники спечели гастроентерологът д-р Илко Костурков от горнооряховската болница.

Отличието „Ти си нашето бъдеще“ отиде при д-р Мария Петкова, която спечели наградата за млади медицински надежди на национално ниво, и при д-р Венцислава Димитрова на регионално ниво. Д-р Петкова работи в Хирургичното и Спешното отделение на Областната болница във Велико Търново, а д-р Димитрова – също в Спешното отделение, като специализира и физиотерапия.

Председателят на Управителния съвет на Български лекарски съюз във Велико Търново Чавдар Владимиров поздрави всички медици. Той подчерта, че лекарската професия е съдбовно призвание и предизвикателство, изискващо висока отговорност, отдаденост, емпатия, милосърдие и нестихваща жажда за знание. „Всяко решение, всяка диагноза и оказана грижа носят със себе си не само тежестта на професионалната клетва, но и тежестта на човешката съдба. Затова лекарите не само лекуват, но и даряват надежда, вдъхновяват и променят живота на хората“, каза още Владимиров.



Източник БТА