На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица – време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица е периодът, в който Възкресението на Иисус Христос донася просветление за всички и надежда за вечен живот.

Първият ден след Великден се нарича Светли или “Разтурни” понеделник. Името идва от обичая “размятване на яйца”, при който младежи излизат извън селото, разделят се на две групи и търкалят помежду си червени яйца. Според народната традиция този ритуал предпазва от градушка и увеличава плодородието на земята.

През трите празнични дни има общоселски хорà, чиято основна функция е предпазно магическа.

Великден се празнува три дни. Първият е винаги неделя, когато всички отиват на тържествена църковна служба.

Седмицата след Великден се нарича Томина неделя. Тя поставя завършека на великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е.

Седмицата се свързва и с първите появи на Христос сред учениците му. Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила, само апостол Тома не повярвал. На осмия ден след възкръсването си сам Исус му се явил и го накарал да се убеди в истината. Оттогава е останал изразът “Тома неверни”, а денят е наречен Томина неделя.

Според народната традиция на този ден жените отново боядисвали яйца и ги раздавали за душите на умрелите. https://blitz.bg

loading...