• Компанията за криптовалута имала 94 млрд. долара оборот, клиент бил организатор на терористична дейност
  • Действали като Ружа Игнатова

Прокурори, следователи и агенти на контраразузнаването стартираха днес мащабна акция в българската фирма NEXO, търгуваща с криптовалута във Великобритания, Швейцария, САЩ и известни офшорни-дестинации.

Разследването е свързано с подозрения, че българите-собственици на компанията, са създали международна финансова пирамида, като са заблуждавали желаещи чужденци да инвестират в биткойни и други криптовалути. Вложителите са били примамвани с оферти за нереално висока доходност. Схемата била идентична с тази на Ружа Игнатова, сочена като криптокралица и в издирвана в целия свят.

Сийка Милева и Светослав Василев казаха, че се работело отдавна по разследването.

“Криптобанката NEXO е създала и поддържа международна платформа за обмен и предостваяне на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори са български граждани. Криптобанката действа чрез множество български дружества, които по-голямата част от тях представляват “пощенски кутии”, т. е. – кухи фирми.

Досъдебното производство е под ръководството на софийска градска прокуратура, като се разследват организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами”, каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Според нея през последните пет години като оборот през платформата, са преминали над 94 милиарда долара. “Събрани са доказателства, че клиент на платформата, който е трансферирал криптовалута, е официално обявен за организатор на терористични актови”, каза още Милева.

“Платформата е действала в много държави, дори в някои е забранена”, коментира Светослав Василев, ръководителят на отдел “Киберпрестъпност” в Националното следствие. Той добави, че са установени над 3,6 млн. транзакции от и към криптоборсата NEXO, като някои от тях били с изключително рискови играчи.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от ЕС, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Русия.

Бившия депутат Антони Тренчев и приближенията му Настимир Ананиев, който сега пак е в парламента, но от Продължаваме промяната.

Компанията е основана през 2018 г. и управлявана от Коста Кънчев и Антони Тренчев. Последният е бивш депутат от „Реформаторския блок”. По неофициална информация двамата са в Дубай от няколко месеца. Също днес стана известно, че депутатът на “Продължаваме промяната” от предишния парламент Александър Ракшиев също водеща фигура в разследваната Nexo, той е представител на фирмата за Пловдив.

https://trud.bg

Спецакцията срещу Nexo в София – заради измами за милиарди

  • Криптопирамидата се ръководи от бивш депутат и замесен в измамата „Хелп Карма”

Международната полицейска спецакция в София, която в момента протича срещу криптопирамидата Nexo, е заради измами за милиарди долари, извършвани през последните 3 г. от собствениците на компанията Коста Кънчев и бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев.

Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС заедно с агенти на ФБР и британските служби за сигурност, извършват претърсвания в офисите на компанията в София. Обиски се извършват в централния офис на дружеството на столичния бул. „Никола Вапцаров” №16.

Според непотвърдена засега информациа, въоръжени антимафиоти са нахлули рано сутринта в къщата на Антони Тренчев на ул. „Узунджовска” №5 в центъра на София, но не са го открили. До този момент няма данни да е арестуван и основателят на Nеxo Коста Кънчев.

И Тренчев, и Кънчев притежават дубайски паспорти и е възможно да са напуснали България, предупредени за предстоящата акция на службите. Коста Кънчев е замесен, макар и непряко, в аферата с благотворителната фондация „Хелп Карма”, отклонила милиони левове от дарителски кампании. Фондацията се управлява от първия братовчед на Кънчев – Константин Кръстев, а бащата на боса на Nexo е в управителния съвет на „Хелп Карма”.

Коста Кънчев

Твърди се, че разследването срещу Nexo, стартирало в България, е не само заради съдебните дела, които 9 американски щата водят срещу платформата за търговия с криптовалута, а и заради данни, че от Nexo са търгували с криптовалута с руснаци, заобикаляйки международните санкции срещу Русия.

Смята се, че чрез Nexo са превъртяни над 700 милиона евро на руски богаташи с бизнес, базиран в Англия и САЩ, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия.

Миналата есен главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс и властите на още 7 американски щата стартираха мащабно разследване и поредица от съдебни дела срещу базираната в България компания за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута. Съдебните процеси за извършени финансови измами и заблуда на инвеститори, които се водят в Америка срещу дружеството, управлявано от Тренчев и партньорът му в Nexo Коста Кънчев, към този момент са за поне $ 2 млрд. долара, но очакванията са размерът на измамите да достигне 4 милиада долара. В разследването за измами срещу Nexo участват цели осем америкаски прокурори – обвинители от Ню Йорк, Калифорния, Вашингтон, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина и Върмонт.

https://lupa.bg