Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на „БСП за България“.

На “Дондуков” 2 дойдоха председателят на парламентарната група на левицата и на БСП Корнелия Нинова, заместниците й в групата Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Иван Ченчев и заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

Радев поднесе голям букет от червени рози на рожденичката Нинова, тя почерпи държавния глава с бонбони “Мерси”.

“Почерпете се за мое здраве и за общо здраве”, каза лидерът на БСП, връчвайки бонбониерата.

Президентът заяви, че е се спрял на БСП в търсене на голям шанс за съставяне на редовно работещо правителство с ясен политически фокус.

Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

“След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство, в изпълнение на Конституцията, ви възлагам да посочите кандидат за министър-председател. Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност”, заяви Румен Радев.

По думите му във времена на силно политическо противопоставяне БСП е успяла да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии и е показала, че може да прави компромиси, да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации в българския парламент.

“Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство”, допълни Румен Радев.

Нинова след срещата при Радев: Нямаме никакво намерение да продължаваме политиките на служебния кабинет

“Нямаме никакво намерение, ако успеем да съставим правителство, да продължаваме политиките на служебния кабинет. Ние имаме много критики към тях”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на излизане от сградата на президентството, където получи, от името на “БСП за България” третия мандат за съставяне на правителството от президента.

“Имаме план от четири стъпки. Днес ще решим кога ще свикаме Националния съвет – тази седмица ще е – от който ще искаме мандат. Ще искаме мандат да преговаряме с всички. След това ще поканим на лидерска среща председателите на другите партии, на която ще изясним искаме ли да имаме правителство. Ако отговорът е положителен, започваме да работим за съставяне на кабинет”, обясни Нинова.

Тя заяви, че според нея има шанс за съставяне на правителство с третия мандат. “Има неща, които спешно трябва да се свършат и това може да ни обедини”, заяви лидерът на БСП.

Експертен или политически ще е евентуалният кабинет – зависи от срещата на лидерите, каза още Корнелия Нинова.

“Ако се види на лидерската среща, че няма съгласие, ще върнем мандата”, добави тя.

Президентът постави въпроса в рамките на настоящия парламент да се приемат някои важни закони, разкри лидерът на БСП.

https://trud.bg