Учени от Китайската академия на науките откриха така наречените екваториални плазмени мехурчета над Египет. Това са натрупвания на прегрят газ, които се образуват на ниски географски ширини, обикновено след залез слънце. Тези явления все още остават слабо разбрани и представляват голям интерес за науката.

Наблюденията на мехурчетата обикновено се правят от космоса, за да се получи глобална картина. Но в този случай лабораторията на учените се намираше на повърхността на Земята, а именно на остров Хайнан. Съвременното оборудване помогна да се запише явлението на разстояние от 8 хиляди км.

Китайски учени създадоха йоносферен радар с голям обхват и ниска ширина, способен да проследява нередности, създадени от плазмени мехурчета. Максималният му работен обхват достига 9600 км, съобщава Geophysical Research Letters.

Плазмените мехурчета са необичайно метеорологично явление, което създава смущения в йоносферата и може да наруши сателитните комуникации и GPS системите. Те са в състояние да достигнат диаметър от няколкостотин километра. Мехурчета се появяват, когато голям брой електрони внезапно изчезнат от йоносферата и образуват зони на „изчерпване“.

Способността да се наблюдават мехурчета в реално време от големи разстояния е „забележително постижение“, казаха учените. В бъдеще те възнамеряват да създадат цяла мрежа от такива радари – това ще позволи по-ефективно наблюдение на космическото време.

Преди това бяха открити геофизични аномалии близо до пирамидите в Гиза . Имаше и признаци на L-образна структура, заровена под пясъка.

Японски археолози са изследвали районите около Великите пирамиди в Гиза в Египет с помощта на геофизични методи. Те идентифицираха няколко аномалии, както и доказателства за L-образна структура, заровена под пясъка.

Учените изследваха Западното гробище, известно още като Западното поле на Гиза, некропол, разположен на плато западно от пирамидите. Разделен е на няколко зони, състоящи се от мастаби и подземни структури.

Мастабите са вид погребение в Древен Египет. Те са били използвани за фараони, членове на техните семейства и сановници. Мастабите са правоъгълни конструкции с плосък покрив, изградени от варовикови или кирпичени блокове. Централното място е заето от вертикална шахта, водеща към подземна камера.

По време на изследването учените идентифицираха L-образна структура, заровена на дълбочина 2 метра. Намираше се на юг от mastaba G4000. Конструкцията е била покрита с пясък и може да е служила за вход към друга гробница.

Под структурата са открити по-дълбоки аномалии. Те са открити на дълбочина 3,5-5 метра, като един е запазен на дълбочина 11 метра, съобщава Heritage Daily.

Според учените аномалиите може да показват неизвестни досега археологически обекти. Може би това са вертикални варовикови стени или шахти, водещи до гробница.

„Въз основа на резултатите от проучването не можем да определим материала, от който е образувана аномалията, но може да е голяма подземна археологическа структура“, отбелязват учените.