Работодатели в туристическата индустрия в Добричка област започнаха подготовка за идващия летен сезон с активно търсене на кадри. От бюрото по труда съобщават за свободни места на почти всички позиции в хотелски бази и ресторанти в региона – от администратори до работници за почистване на плувни басейни.
И за новия туристически сезон най-търсени са готвачите и помощник- готвачите, сочат подадените поне трийсет заявки от туристически обекти в Добрич, Каварна и Балчик. Работодателите изискват специалисти със средно образование по хранителни технологии, но са готови да наемат хора за кухните и с основно. Търсят се сервитьори и бармани с познания по английски, немски, руски език, като кандидатите с по-ниско от средното образование също имат шанс. Засега заявките за хотелски администратори са да са завършили професионален колеж, според обявените свободни позиции. Има места и за водни спасители, пикола, камериерки.
Очаква се на традиционната борса в Добрич през март работодателите да обявят колко кадри ще наемат за летния сезон, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.