RUSSIA, MOSCOW - MARCH 1, 2024: Russia's First Deputy Prime Minister Andrei Belousov attends a meeting of the Russian Government at the House of the Russian Government. Alexander Astafyev/POOL/TASS Ðîññèÿ. Ìîñêâà. Ïåðâûé çàìåñòèòåëü ïðåäñåäàòåëÿ ïðàâèòåëüñòâà ÐÔ Àíäðåé Áåëîóñîâ âî âðåìÿ çàñåäàíèÿ ïðàâèòåëüñòâà ÐÔ â Äîìå ïðàâèòåëüñòâà ÐÔ. Àëåêñàíäð Àñòàôüåâ/POOL/ÒÀÑÑ

Руският президент Владимир Путин предложи кандидатурата на Андрей Белоусов за поста министър на отбраната, се казва в съобщение в Telegram канала на Съвета на федерацията.

В предишното правителство Белоусов работи като първи вицепремиер. Преди това постът на ръководител на Министерството на отбраната беше заеман от Сергей Шойгу. С президентски указ Шойгу е назначен за секретар на Съвета за сигурност. Николай Патрушев е освободен от длъжност поради преминаване на друга работа.

Белоусов е на 65 години. През 1981 г. завършва с отличие Икономическия факултет на Московския държавен университет. През 1981-2006 г. работи в Академията на науките. По различно време е заемал длъжности помощник на президента по икономическите въпроси, министър на икономическото развитие на Руската федерация, директор на Департамента по икономика и финанси на правителството на Руската федерация, генерален директор на Центъра за макроикономически анализи и краткосрочно прогнозиране. От 30 април до 19 май 2020 г. Белоусов изпълняваше длъжността ръководител на кабинета по време на хоспитализацията на Михаил Мишустин с коронавирусна инфекция. На 21 януари 2020 г. е назначен за първи заместник министър-председател.

Путин назначи Шойгу за секретар на Съвета за сигурност на Русия

Президентът Владимир Путин назначи Сергей Шойгу, който е бил министър на отбраната, за секретар на Съвета за сигурност на Русия.

Това става ясно от указ на държавния глава.

Владимир Путин също освободи Николай Патрушев  от поста секретар на Съвета за сигурност във връзка с преместването му на друга работа.

********

Руският президент Владимир Путин изпрати предложения до Съвета на федерацията за кандидати за ръководители на редица министерства, включително на силите за сигурност, в новия кабинет, съобщава пресслужбата на горната камара .

По-конкретно държавният глава предложи да бъдат назначени…

Първият вицепремиер Андрей Белоусов заема поста министър на отбраната на Русия вместо Сергей Шойгу.

Повечето от другите лидери, които ще бъдат назначени от президента след консултации със Съвета на федерацията, запазиха постовете си. И така, Путин предложи преназначаване:

  • Владимир Колоколцев – министър на вътрешните работи;
  • Александра Куренкова – министър на гражданската отбрана, извънредните ситуации и бедствията;
  • Сергей Лавров – министър на външните работи;
  • Константин Чуйченко – министър на правосъдието;
  • Сергей Наришкин – директор на Службата за външно разузнаване;
  • Александра Бортникова – директор на Федералната служба за сигурност;
  • Виктор Золотов – директор на руската гвардия;
  • Дмитрий Кончев – директор на ФСО;
  • Александър Линтс – ръководител на Главната дирекция на специалните програми на президента.

Освен това със свой указ Путин освободи Николай Патрушев от поста секретар на Съвета за сигурност на Русия, като на негово място назначи Шойгу.

Както обясни прессекретарят на президента Дмитрий Песков пред репортери, Шойгу вече е освободен от поста министър на отбраната. Патрушев преминава на друга работа. Песков обясни, че Путин назначава цивилен служител на поста ръководител на Министерството на отбраната поради необходимостта от въвеждане на иновации; ще е необходимо и икономиката на блока за сигурност да се „вмести“ в икономиката на страната, тъй като делът разходите за отбрана се увеличиха през последните години.

„На бойното поле печели този, който покаже повече иновации и бързото им прилагане. И затова на сегашния етап президентът реши Министерството на отбраната да се ръководи от цивилен. И това не е просто цивилен, а човек, който много успешно ръководи Министерството на икономическото развитие на Русия, който дълго време беше помощник на президента по икономическите въпроси и беше първи заместник-председател на правителството в предишния кабинет на министрите. Министерството на отбраната трябва да бъде абсолютно отворено към иновациите, да въвежда всички авангардни идеи, за да създаде условия за икономическа конкурентоспособност. И точно затова президентът избра кандидатурата на Андрей Ремович Белоусов“, каза Песков пред репортери.

На въпрос дали Белоусов ще получи военно звание, Песков каза, че сега това не е основното: „Говорим за това, че цивилен е станал министър на отбраната“.

Песков обясни още, че назначаването на Белоусов няма да промени „системата от координати във военния компонент на ведомството“, отговорен за това е началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов и той ще продължи дейността си. На новата си длъжност Шойгу ще ръководи работата на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество. На 11 май FSVTS беше изведен от подчинение на Министерството на отбраната.

Следобед на 12 май 18 съответните комисии на Държавната дума подкрепиха на своите заседания всички кандидати за постовете на вицепремиери и граждански министри в новото правителство. Техните кандидатури бяха предварително внесени в долната камара за разглеждане от премиера Михаил Мишустин, с изключение на ръководителите на силовите министерства. За поста първи вицепремиер, който преди това беше заеман от Белоусов, профилната комисия на Държавната дума препоръча и. О. Вицепремиерът – министър на промишлеността Денис Мантуров.

Ведомости писаха, че Белоусов ще напусне поста първи вицепремиер в руското правителство във връзка с прехода към нова работа. На 10 май високопоставен федерален служител и двама източници, близки до правителството, съобщиха, че Белоусов ще продължи да работи в новия състав. В същото време първият събеседник каза, че се водят консултации по неговата кандидатура.

Преди да влезе в президентската администрация през 2013 г., Белоусов беше министър на икономическото развитие в правителството на Дмитрий Медведев (от 21 май 2012 г. до 24 юни 2013 г.). През 2008-2012г – директор на отдел „Икономика и финанси“ на правителствената служба. Преди това е бил 2,5 години заместник-министър на икономическото развитие и търговията. От 2000 г. до 2006 г. Белоусов е генерален директор на Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози (ЦМАКП).

Отговорностите на Белоусов като първи вицепремиер включват разработване на основните насоки на социално-икономическото развитие, координиране на работата за постигане на националните цели за развитие (укази на президента от май), наблюдение на изпълнението на национални проекти, наблюдение на национални проекти за развитие на МСП и производителността на труда, и т.н.

https://www.vedomosti.ru/