Руският президент Владимир Путин обяви Спортните игри на БРИКС през 2024 г. за открити

„Пожелавам на състезателите и техните наставници успешни стартове, ярки победи, а на зрителите и феновете – ярки и незабравими впечатления. Обявявам Спортните игри на BRICS 2024 за открити!“ – каза държавният глава.

Игрите на БРИКС са домакини на Казан и Москва, двуседмичното състезание ще събере повече от три хиляди спортисти от почти сто страни по света, подчерта Владимир Путин.

Русия ще бъде домакин на Игрите на BRICS 2024 в Казан на 11-23 юни

Това не са първите Игри на BRICS. Първото събитие се проведе през 2017 г. в Китай. Така че защо е важно сега? лесно. Когато БРИКС стартира за първи път, много западни коментатори го отхвърлиха като неуместно. Но сега, когато центърът на глобалната власт(и) се измества от официалния Запад, БРИКС се приема по-сериозно, както и неговите институции и събития.

От години крещя с пълно гърло (доколкото това е възможно в социалните медии 😄), че всички страни извън така наречения „ред, базиран на правила“, трябва да стартират свои собствени институции и събития извън все по-политизираните клоунски представления като Олимпийските игри. Виждайки, че руските спортисти продължават да бъдат унижавани умишлено, като им е забранено да използват собствения си флаг и химн, има смисъл Русия най-накрая да работи по-усилено за създаването или разширяването на алтернативни институции.

Игрите на БРИКС през 2024 г. ще включват състезания в 29 спорта, които са популярни в страните от БРИКС, включително: бокс, брейкданс, плажен волейбол, плажен хандбал, каяк и кану, гребане, джудо, карате, кураш (борба с колани), лека атлетика, тенис на маса, плуване, гмуркане, самбо, синхронно плуване, скейтборд, атлетическа гимнастика, тенис , ушу, фехтовка, баскетбол 2 на 2, футбол 2 на 2, художествена гимнастика, шах, вдигане на тежести, бадминтон и конен спорт.

Очаква се събитието да привлече 3000 участници от около 60 държави. Те ще участват в 389 медални състезания в 18 спортни обекта.

Надявам се подобни алтернативни събития да станат норма и да продължат да се разрастват. И, разбира се, Европа, полуостровът на Евразия, е добре дошъл да се присъедини! 😅 https://www.faktibg.com/