Проф. Константинов с прогноза за мандатите в 49-ото НС: Резултатът ще бъде „70 – 70 – 40 – 40 – 20“

0
178
  • Проф. Михаил Константинов, математик и изборен експерт, направи прогноза за мандатите в 49-ото Народно събрание в студиото на “Твоят ден” по NOVA NEWS.

 

По негови думи резултатът ще бъде „70 – 70 – 40 – 40 – 20“. Той е на мнение, че избирателната активност този път ще се повиши на около 2,9 млн. при 2,6 млн. на последните три проведени избори.

“Непрекъснато правим дребни глупости, с които си усложняваме живота. Например видеонаблюдението е тотална глупост. Познавам много изборни практики и такова нещо не съм виждал. Видеонаблюдението може да усили действието на купения вот”, каза проф. Константинов. И обясни, че на хората се обяснява, че има камера и ги гледат как гласуват. “Наличието на всякакви устройства за наблюдение е начин за контрол. А психологията е всичко”, посочи проф. Константинов.

Стоил Цицелков, член на обществения съвет към ЦИК, изрази съгласие с проф. Константинов.

Проф. Константинов е на мнение, че при пресмятане на вота ще има грешки. Цицелков също смята, че грешки стават и те са резултат от действията на самите хора.

Проф. Константинов каза, че проверките за купен вот имат за цел да „плашат хората в гетата“. Вместо да образоваме тези хора, ние ги плашим, посочи той.

Цицелков е на мнение, че няма да има повишаване на избирателната активност.

https://epicenter.bg/