Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук – технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк – националният интерес. Чий национален интерес – нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва – да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Сражението за Словянск – Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Логистичната подготовка за това сражение свърши. Руснаците тръгнаха отново напред. Кой се окопал, окопал.

1. От север.

1.2 Руската армия атакува от някое време първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки – Карловка – Райгородок. Линията е полупробита, но някои части от нея се държат. Руснаците се приближават плътно да щурмуват линията. Очаква се линията да бъде пробита съвсем, но не много бързо. Руският напредък тук е слаб засега.

1.3 Зад този линия има втора отбранителна линия – Новониколаевка – Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната.

1.4 Словянск е вече в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, че ще започне артилерийска обработка на западните и северните отбранителни позиции на града. Почна. Същото важи и за Краматорск. Краматорск е заплашен от руското настъпление откъм Северск и Соледар.

Тук се очаква артилерийски обстрел. Но господстващите позиции на полето на боя са тези около Словянск. Тъй, че Краматорск ще остане най-вероятно за края на сражението. Виж артилерийските удари по Словянск и Краматорск нървят с пълна сила.

2. От изток

2.1. Започва атаката на линията Северск – Соледар – Бахмут. Руската армия вече е в Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града, с коещо ще се спука пропагандния балон, че Лисичанск бил последният град, който руската армия ще превземе. Северск е почти паднал, руснаците не влезат в него, защото е в низина и украиннката армия не е изтластана съвсем от височините на запад от града. Въпрос на време. Превзето е и Берестовое – руската армия се приближава да пресъне пътя Северск – Соледар.

Ще остане Бахмут, който е доста укрепен, но ще замине и той, защото без Бахмут руснаците на могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация.

Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг, където има интересно селище с име Ню-йорк.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка

Тези два града трябва да бъдат превзети за ефективно обкръжаване на агломерацията Словянск – Краматорск. Падне ли Дружовка, руската армия ще бъде в покрайнините на Краматорск от юг. Цел първа тук – Торецк. Много е близо да Горловка.

Руснаците струпват сили там и атаката тръгва. Засега руският напредък не е много голям.

Още по на юг е Авдеевка – струпване на украински части непосредствено да Донецк. Направо си плаче да бъде атакувано. Силно укрепени са тези позиции обаче – това са последните остътъци от линиите, които украинците подготвяха 8 години за тази война.

Затова, тук ще стане горещо вероятно едва след като руснаците решат проблема с Бахмут.

4. От запад

Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези пътища, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. А те искат. Следователно чакаме да предприемат нещо по въпроса. В последнавреме руснаците увеличиха артилерийския обстрел към Кривой рог и Запорожие. Пробив там решава въпроса с обкръжаване на Словянск-Краматорската алгломерация от запад.

С две думи –

падне ли Словянск, заминава и Краматорск. Това е линията, която западните аналитици са теглили на своите правителства. Загуби ли Украйна сражението за Краматорската дъга, за Запада ще стане твърде скъпо да я подкрепя. По евтино ще му излезе да се разбере с Русия.

По другите части на фронта

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Причината е проста – западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там. Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха.

Писах ви, пиша пак. Ако украинската армия успее да направи успешна контраофанзива тя ще бъде отразена надълго и нашироко тук. Защото руската армия има смазващо артилерийско превъзходство и успешна контраофанзива в такива условия следва де се изучава внимателно.

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на украинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ДВАНАДЕСЕТИ. Кьорфишека за милионната украинска армия дето щяла да излезе на Азовско море, гръмна. Не било милион, най ми били 30 000. И още дълго трябвало да се подготвят и окомплектоват. Така де – това разправях и аз на юрдечетата. А те крякаха ли крякаха.

Проукраинската пропаганда ги лови на гола кука. Не само юрдек, ами и хванат на гола кука. И продължава да кряка. Жалка картинка. Какво да пиша повече тук.

2.2. Боеспособните украински части намаляват бързо, остава пушечно запасняшко месо.

Почти по една батальонна тактическа група на ден. Колкото и да не ви се иска, действат неумолими закони. И един от тях казва, че колкото и да са много украинските запасняци, броят им ще свърши. Между другото, украинските експерти вече се жалват, че броя на войниците в бригадите за морска пехота намалява бързо вследствие на ракетните удари на руснаците. Няма с какво да се атакува в Южна Украйна. Ама със запасняци. Тъй, тъй – разширете първо гробищата. Което се и прави, значи чакаме атака със запасняци в Южна Украйна. Няма да си губим времето да се разправяме за загуби – целият свят освен руснаците, знае, че украинският запасняк е безсмъртен.

2.3. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм – нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Обаче руснаците засилват артилерийския обстрел. Харков не е лесен за превземане град. С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Словянк и Краматорск. Засега се отслабва отбранителната инфраструктура на града.

Броим.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ДВАНАДЕСЕТИ

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника.

Броим и тук.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ДВАнаДЕСЕТИ.

Ей така ще си броим да видим докъде ще стигнем. Ми, то, казвате, като няма да има голяма контраофанзива в южна Украйна, няма как и де са превземе Херсон. Така, де, но нека да си поброя още някой и друг ден.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е – народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша. Но виждате, че половината служба за безопасност на Украйна бе изхвърлена на улицата. Чистките винаги са интересно нещо. По едно време обаче даже Ленин е разбрал, че не се прави така. Да видим, може пък качеството на пропагандата да се повиши.

2. Ще кажете какво става у нас на идеологическия фронт. Знаете – обсъждаме само явления и процеси и не се занимаваме с конкретни хора. Продължаваме с Големият майстор

ГОЛЕМИЯТ МАЙСТОР (ден двадесет и седми)

…Модерната пропаганда е последователно усилие за създаване или повлияване на събития, които да повлияят на отношението на публиката към някакво начинание, идея или група. Практиката да се създават обстоятелства или картини в съзнанието на милиони хора е доста разпространена. Почти никакво важно начинание не се предприема без тази практика. … Понякога ефекта върху публиката се създава от професионален пропагандатор, понякога – от аматьор, който върши тази работа. Важното е, че действията и на професионалиста и на аматьора би следвало да са непрекъснати и техния резултат е управление на на общественото съзнание тъй както армията управлява телата на войниците си …

Така трябва да е. У нас не е много така, защото пропагандните машини не са много ефективни. Общественото съзнание е оставено на самотек и се мята насам – натам. Хиляда пъти ходихме на избори за една година и какво – все тая, хайде пак. Ама Витанов, Големият майстор пише, че с ефективна пропаганда това може да се избегне и обществото да се развива гладко и по демократичен път. Тъй, де, но това е Големият майстор, това не са нашите доморасли майсторета дето много знаят, а нищо не могат.

А как да се оправяме с майсторетата?

Много големите познавачи ни казват

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден двадесет и шести)

… Водачите, които непрекъснато се опитват да убедят останалите да подкрепят провежданите от тях промени, винаги се справят зле и не постигат нищо. Онези, които не се боят да вдигнат оръжие в подкрепа на решенията си, рядко имат проблеми…..

Иначе, накратко казано:

Дон Кихот към Санчо: „Убеждаването Санчо е благороден начин на действие“

Санчо отговоря: „Ама кьотекът, Ваша милост, е ефективен начин на действие“

Конфуцианското чиновничество ни учи, че трябва да го убеждаваме да направи нещо. И използва властта си, която има за да затлачва и спира всякакви идеи за промени. Когато балансът на властта между водача и чиновниците отиде към чиновниците, всякакви идеи за реформи спират. И водачът си отива. Ако не иска да си отиде, трябва да знае, че не е достатъчно само да си с благородни намерения като дон Кихот. Трябва и да се практичен и като Санчо Панса. У нас имаше много, които се правеха на дон Кихотовци. И управляваха кратко. Имаше двама, дето много добре играеха Санчо Панса. И управляваха дълго. Народът обича Санчо Панса. Защото Санчо Панса е човек от народа. А дон Кихот не е.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.