• Кандидатът за министър председател ще се излее толкова помия, че голямата вероятност е да го гледате тъжен, тъжен след 1 седмица

Проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната за 5 декември. Ето какво написа математикът в профила си във социалната мрежа Фейсбук:

Кратка информация за войната за 05 декември 2022 г.

 

Българската политика си я гледайте. Гледате ли, гледате ли. Става все по-весело, нали. И още по-весело ще става. Сериалът започва. Да видим кой какво ще съшие.

Бойко Борисов е опитен политик. Извади кандидатура неопетнена. Сега обаче върху главата на горкия професор – кандидат за министър председател ще се излее толкова помия, че голямата вероятност е да го гледате тъжен, тъжен след 1 седмица. И това е по-доброто, което може да му се случи. По-лошото е, да успее да съшие правителство.

Сега за войната.

И тъй

1. Надпрагов удар? И днес няма. Месомелачката при Бахмут си върви, украинците събират резерви от другите части на фронта и ги пращат там. Руснаците нямат нищо напротив, смилат украинските части – руската артилерия е по височините край града и бие по украинските части долу в града. Започна да ви става скучно, само дето масово умират войничета. Фактчекерчетата ще кажат, че никой не умира, а Витанов и Урсула фон дер Лайен да си затварят устата.

2. Къде сме ние – набутани сме в тази война, все още индиректно. Като членове на НАТО и ЕС изнасяме оръжие и парите ни текат за поддържане на Украйна на системи. Неизбежно е от гледна точка на ситуацията, в която се намираме. Червената линия я знаете. Писал съм ви, пиша пак – Мечокът няма да падне на колене, не разчитайте на това. Онзи влак, дето заседна при Александруполис, сещате ли се през къде ще мине на път за Украйна? Това е положението. Изходът от ситуацията ви го казах – можеш да си позволиш доста неща, ако си в състояние да биеш шамари. Ако не можеш да биеш шамари, те подхвърлят насам – натам и все го отнасяш.

Украинците смятат, че ще спечелят войната. Добре, почваме да броим дните и оттук нататък, кой какви значителни градове е превзел.

И тъй, украинците смятат, че ще спечелят войната и не започват преговори в средата на ноември 2022 г. Броим, нали така

Ден 25 – 05 декември 2022 г.

никоя от двете страни не е превзела нищо съществено.

Продължаващи руски удари по украинската критичната инфраструктура. Зимата дойде. Положението при Бахмут полека се напича.

Херсонският участък на фронта. Тук, цари затишие. Очакванията са за сценарий с артилерийски престрелки. Сценарият се сбъдва. Много се пишеше за Кинбургската коса. И какво – нищо.

На запорожкия и луганския участък на фронта, както и в Харковска област си работи системата „Таракан“. Непрекъснати атаки и големи украински загуби заради дефекта на системата „Таракан“, който ви описах. Загубите на украинската армия старателно се крият. Обаче човек като си помисли защо украинската групировка – около 40 000 човека не тръгва в настъпление тук, се сеща, че тези части се използват да крепят фронта в Донбас. Ще стигнат някъде докъм Нова година. Обаче украинският тил систематично се съсипва и логистиката се усложнява. Руските отбранителни линии стават все по-плътни.

Донецкия участък на фронта. Другата възможност за активизация на военните действия. Вървят боеве за Мариинка, Бахмут и Соледар. Украинската отбранителна линия все още държи, благодарение на хвърляне на все нови и нови части и на огромни загуби. Положението около Бахмут се скофтва за украинската армия. Огромните загуби вследствие на руския артилерийски обстрел от доминантните височини се крият. Мъчат се да ни правят на балами. Фактчекерчетата разсеяно гледат настрани. Колко са украинските загуби, бе, фактчекерчета? За смях станахте.

Заключение за днес: надпрагов удар няма, войната продължава.

Идеологическият фронт. При украинците – все същото. Надъхват ги, че ще има война до победен край. Въпросът е какво е победен край. Ако победен край е да остане нещо от Украйна – бива. Ако победен край е Украйна в граници преди 2014 г., изплащане на репарации от Русия и т.н. и т.н. – тук може да има проблеми. И ще има проблеми. НАТО няма да се намеси директно във войната, САЩ няма да използват ядрено оръжие срещу Русия. Защо ли? Много просто – интереса клати феса, а интересите на Запада и НАТО не са в това, да вадят кестените от огъня заради някой друг.

Поради разрушаваща се критична инфраструктура и последващите от това студ, липса на електричество и други липси в условията на живот, положението на украинската пропаганда става сложно. Положението се очаква да се усложнява и само голяма военна победа може да го го поуспокои. Такава не се вижда на хоризонта. Безвъзвратните загуби се увеличават и пропагандата е насочена да прикрива този факт. Но не може да се крие вечно.

При руснаците също е напрегнато, но напрежението е много по-малко. Разрушаването на украинската критична инфраструктура върши работа на идеологическия фронт, но това няма да е задълго. И тук трябват успехи и по фронтовете, а кой знае какви няма. Затова руснаците натискат в Донбас и превземането например на Бахмут ще е крупен успех, не само военен, но и идеологически. Отдавна съм ви писал, че решителната битка в тази война ще е в Донбас. Ето, върви с пълна сила. Западните разузнавания едно по едно започнаха да опровергават идеята, че в Русия ще има безредици заради войната. Не, няма да има. Безредици ще има в Украйна и в Европа.

Пропагандата у нас. Пълна катастрофа. Народът държан ли е на линията, че украинската кауза е справедлива? Не е. И като не си си свършил пропагандната работа с какъв акъл раздуваш колко оръжие ще пращаш в Украйна? И тука гъмжи от аматьори, да не отварям дума какво чудо е напущано по телевизиите да се изказва. Очаква се доста веселба с тези коментатори през зимата.

Нататък по нашите си теми

Политологията –(Ден 67)

Продължаваме с политическите партии. Днес ще се занимаем с въпроса – как да познаем, че нещо е политическа партия. Най-напред политическата партия трябва да е носител на определена идеология. Ко-о-о-о-о ни разправяш, бе Витанов, те съвременните партии са носители на гювеч от идеологии. А-а-а-а, чакай, да не би да искаш да ни кажеш, че като нямат определена идеология, те не могат да си изпълняват добре функциите и допринасят за гювеча в обществото? Хитрец със хитрец.

Но да продължим. Политическата партия, за де се нарече такава, трябва да съществува достатъчно дълго време. Нещо, създадено преди избори и умряло след тях не е политическа партия, колкото и да се кичи с такова име. Още, политическата партия трябва да се стреми към масова поддръжка от населението. Демек, да се стреми към поддръжката на голяма част от обществените групи. Хм-м-м-м, виждате, че кръгът на организациите, които можем да наречем полинтически партии, доста се стеснява. Да режем още – политическсата партия трябва да има устав и програма и да участва активно в избирателните кампании. Не участва – каква политическа партия е? И накарая, ама може би най-важното – политическата портия е съвкупност от политически интереси. Интереса клати феса, както в бизнеса, така и в политиката.

Добре, стига за днес. С партиите продължаваме утре.

Следват мисли от софийския сумрак.

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 27)

…Високата раждаемост остава рационален избор дори и в урбанизираните общества, докато потокът от блага е предимно от по-младите към по-възрастните генерации….

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка.

И какво пише Витанов след това. Че в арабския свят, вследствие на особеностите на исляма, урбанизацията не води до силен спад в раждаемостта и още

….вследствие на засиланета раждаемост и голямата безработица в арабските страни, имиграционният натиск върху България от изток и от юг значително ще се усили….

Ето ви го, черно на бяло, Витанов, 2005 година. Искате ли още един цитат. Ето ви го, за да видите какво е правил Витанов в средата на 90-те години на миналия век.

…В следата на 90-те години на миналия век един от авторите на този текст (Н.В) се опитваше да убеди италианските си колеги, че лодчиците с имигранти от Африка, успяващи да стигнат до италианското островче Лампедуза в Средиземно море, са предвестник на голям проблем. Тогава лодчиците се посрещаха с усмивки в Италия, но тези усмивки бързо изчезнаха, когато, вместо лодчици, по италианските брегове започнаха да акостират танкери, пълни с имигранти…

Хайде сега, проверете, има ли го този текст в книгата или не. И като го намерите, запомнете нещо, по което ще говорим пак.

Прогноза на Витанов: Усмивките ви ще секнат. Нямате нито морков, нито тояга. Не ставайте поредните, които си мислят, че ще тръшнат демона на свръхнаселеноста, изпращащ потоци от мигранти. Той ще ви тръшне, защото може да го направи, а вие не знаете как да го спрете.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

https://blitz.bg