Професионалната гимназия по облекло в Разград отбелязва 30-годишен юбилей

0
8


Професионалната гимназия по облекло „Станка Николица Спасо-Еленина“ в Разград ще отбележи своя 30-годишен юбилей. По повод на годишнината са организирани поредица от събития, съобщиха от ръководството на гимназията.

Честването на рождения ден на гимназията започна преди дни с тенис турнир под надслов „30 години ПГО „Станка Николица Спасо-Еленина“. В състезанието се включиха, със спортен дух и ентусиазъм, представители на Основно училище „Д-р Петър Берон“ в Осенец, Професионалната гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“ и Спортен клуб по тенис на маса „Лудогорец“.

В израз на признателност и преклонение пред делото на патрона на училището в петък, гимназисти и учители посетиха къщата музей „Станка и Никола Икономови“. Там те поставиха венец пред паметната плоча на двамата видни разградски будители, а от музейния педагог Христо Христов научиха повече за живота и делото на семейство Икономови. Цветя бяха поднесени и на паметната плоча на първата българска поетеса в гробищния парк.

Цяла година гимназията по облекло работи по Националната програма „Изучаване и съхраняване на историята и традицията на българската армия“. Кулминацията на дейностите по програмата ще бъде откриването на експозицията „По пътя на славата“, което ще е в понеделник, 28 октомври, в сградата на гимназията. Като гости на събитието са поканени о.з. полк. Стамен Матеев, майор Пламена Николова – началник на Военното окръжие в Разград, Нели Николова, о.з. майор Младен Аспарухов от Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, кметът на Пороище Панайот Узунов, директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова, Веселина Милушева – бивш учител по история и руски език в гимназията, които съдействаха за реализирането на програмата, посочват от ръководството на училището.

От там допълват, че тържественото честване на юбилейната годишнина е на 29 октомври в залата на Общинския културен център. В празничната програма ще се изявят ученици, учители, приятели и партньори. Ръководството и екипът на гимназията канят на училищния празник бивши и настоящи учители и ученици, родители, общественици, чийто житейски път се е преплитал през годините с живота на гимназията. „Да превърнем 30-та годишнина на Професионална гимназия по облекло „Станка Николица Спасо-Еленина“ в едно незабравимо преживяване с много настроение и усмивки“, призовават от училището.

/ХК/



Източник БТА