За поредна година международен екип от археолози продължават разкопките в крепостта Залдапа, община Крушари. Вече е доказано, че откритата църква е тетраконха (четирилистна), и е единствената до този момент на север от Стара планина. Именно това откритие е и повод в края на тази година да се свика международен форум във френския град Лил. Залдапа е древно тракийско селище, намиращо се между днешните села Абрит и Добрин, разкопките там са започнали в началото на 20 век, след това прекъсвани многократно, а мястото разграбвано и унищожавано от набези на иманяри.

Четирилистната църква в крепостта Залдапа няма аналог на север от Стара планина, а в южна България такива църкви са открити край Перущица и Стара Загора. По време на разкопките тази година екипът археолози е впечатлен от мозайката, намерена в църквата, обяви ръководителят на проекта проф. Георги Атанасов от РИМ в Силистра.

Фундаментът на църквата е дълбок над 3 метра, което проф. Атанасов споделя, че за 42-годишната си практика вижда за първи път.

Тази църква не е най-голямата и най-богатата в крепостта Залдапа, посочи другият ръководител на проекта доц. Албена Миланова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Залдапа, по думите на доц. Миланова, има огромен потенциал и за обучение на младите археолози. В разкопките край село Абрит участие взема и представителят на френското Министерство на културата Марин Роде и преподавател в университета в Страсбург. Той споделя, че тази година са открити много малки предмети като стъклена посуда, амфори, монети, дори и кости на бели хищни риби. Именно те ще помогнат на учените да проследят хронологията на отделните фази на обитаване на крепостта.

Разкопките при Залдапа за това лято са към своя край, но за четирилистната църква предстои да се говори и на международен форум във Франция в края на тази година.  БНР

  1. Четирилистната църква в крепостта Залдапа край с. Крушари е повод за предстоящ международен форум…
  2. ПРОДЪЛЖАВАТ РАЗКОПКИТЕ НА ЧЕТИРИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ
  3. ОИЦ-Добрич представи оперативните програми в Крушари
  4. Добруджа крие императорски град
  5. ПРОУЧВАНИЯТА НА МУЗЕЯ ПРОДЪЛЖАВАТ И СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА