Последна мобилност по Проект от Европейска програма “Еразъм+ “„Дигитална и медийна грамотност за устойчиво обучение през целия живот“ бе осъществена в Лудза, Латвия, с партньорите от Латвия, Румъния, Италия, Турция и Франция с участието на училището по изкуства “Св. Климент Охридски”. Българският екип бе в състав 3 ученици /10 клас/ и 2 преподаватели.

През работната седмица всички екипи представиха предварително подготвените видеа/презентации на тема „Онлайн навиците на учениците, пристрастия, заплахи“, направени с различни дигитални инструменти. Бяха проведени работни ателиета с експерти по дигитална и медийна грамотност; анкети („Какво знаят родителите за децата си онлайн?“); източници на информация и проверяване на фалшиви новини.

Българският екип имаше възможност да посети границата на Европейския съюз с Русия, където участва в дискусия за използването на технологиите за работа, безопасност и потвърждаване на информация. Панелна дискусия бе проведена и в „Zeimuļs”-Център за творчески услуги в източна Латвия. През последния ден от мобилността участниците посетиха стария град в Рига, Дома на Европа в Латвия, където се проведе уъркшоп с експерти от НАТО, дигитална изложба и уъркшоп на тема „Книгата в Латвия“. Последният беше подготвен специално за гостите по Проекта от Националната библиотека, която впечатлява с размерите си.

В следствие на усилената подготовка и активно участие по Проекта през изминалите две години, учениците от СУ “Св. Климент Охридски” създадоха трайни приятелства, спомени, дигитални и медийни компетентности, развиха своите качества на комуникативност и творчество, както и се доказаха като едни невероятни и интелигентни млади хора.

Геновева ТОДОРОВА

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST