Днес в Пекин бе закрит 20-ият конгрес на Китайската комунистическа партия. На последното му заседание бяха приети решенията по докладите за работата на Централния комитет и Централна комисия за проверка на партийната дисциплина през техния 19-и мандат, както и промени в партийния устав.

Церемонията по закриването на 20-ия конгрес на управляващата Комунистическа партия на Китай (ККП) се проведе в Голямата зала на народа в Пекин. Това пише агенция ТАСС , цитирайки изявление на генералния секретар на партията Си Дзинпин.

Съобщава се, че на заключителното заседание делегати от цялата страна единодушно са одобрили резолюцията по доклада на 19-ия Централен комитет на КПК, резолюцията по доклада на Централната комисия за проверка на дисциплината (CCDI) и резолюцията за изменение на устава на Комунистическата партия на Китай.

Отбелязва се също, че по време на ХХ конгрес е избран нов състав на ЦК на КПК и ЦК на Комунистическата партия на Китай. Стана известно, че премиерът на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и председателят на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Ли Джаншу не са включени в Централния комитет на Комунистическата партия на Китай.

На 20-ия конгрес на Комунистическата партия на Китай присъстваха 2296 делегати. Конгресът е ключово събитие в политическия календар на КНР: Комунистическата партия днес има 96,7 милиона членове. ККП управлява всичко в Китай с население от 1,5 милиарда души.

Директор на Института за азиатски и африкански страни към Московския държавен университет. М.В. Ломоносов Алексей Маслов каза , че след 20-ия конгрес на Комунистическата партия в Китай ще се засили идеологическият компонент на цялата политика.

Китай гарантира своята енергийна сигурност

Делегатката от компания „Дацинг“ сподели с медиите, че предишното петролно находище „Дацинг“ не само добива нефт и газ, а също така разработва нови енергии, поддържа сътрудничество с различни страни и продължава да показва своята жизненост. В бъдеще компанията ще продължи да работи за гарантиране на енергийната сигурност и да допринася за модернизацията на държавата.

През последното десетилетие Китай е постигнал значими резултати в опазването на околната среда

През последното десетилетие Китай е постигнал значими резултати в контрола на замърсяването, възстановяването и защитата на околната среда и екологичното развитие, подчерта на пресконференция в петък Джай Цин, заместник-министър на Министерството на екологията и околната среда.

Той посочи, че най-бързо и видимо е подобряването на качеството на въздуха, като концентрацията на фините прахови частици PM2,5 в големите и средноголеми градове е спаднала с 34,8 процента спрямо нивото през 2015 г. Дните с добро качество на въздуха са достигнали 87,5 процента.

Замърсяването на водните басейни и почвата също е ефективно преодоляно, а екологичните системи са защитени като цяло. Създадени са национални паркове и повече от 300 застрашени животински и растителни вида са възстановили дивите си популации, каза Джай.

Целите за пик на въглеродните емисии и въглеродна неутралност са част от всички планове за развитие, подчерта зам.-министърът, уточнявайки, че през 2021 г. въглеродните емисии на единица БВП на страната са спаднали с 34,4 процента спрямо нивото от 2012 г.

Китай е твърдо против опитите на САЩ да пречат за връщането в страната на заподозрени за икономически и финансови престъпления

„Вашингтон, пренебрегвайки основни факти, клевети усилията на Китай за проследяване на бегълци и възстановяване на незаконно изнесени от страната активи, на което ние се противопоставяме твърдо“, заяви говорителят на Външно министерство Уан Уънбин в коментар за информацията, че в САЩ са повдигнати обвинения на седем китайски граждани за опит за репатриране на жител на САЩ в Китай.

„Китай участва в сътрудничеството в областта на правоприлагането с други страни в строго съответствие с международното право, зачита напълно чуждите закони и съдебния суверенитет и защитава законните права и интереси на заподозрени в престъпления. Действията му в това отношение са безупречни“, подчерта той.

„САЩ са страната, която бегълци от Китай, заподозрени в корупция и икономически престъпления, избират най-често, но през последните години тя бе пасивна в отговора си на исканията на Пекин за сътрудничество, като например издирване на лица. Това противоречи на духа на Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност и Конвенцията на ООН срещу корупцията, както и на публичните ангажименти на САЩ, поети от тях в международен план“, добави Уан Уънбин.

Според информация на „Ройтерс“, в четвъртък в САЩ са повдигнати обвинения срещу седем китайски граждани за „провеждане на кампания за наблюдение и тормоз“ срещу жител на САЩ и семейството му. Агенцията отбелязва, че това е последният случай на Министерството на правосъдието на САЩ, насочен срещу китайската операция „Лов на лисици“, чиято цел е да издири и върне в страната, за да бъдат изправени пред съд извършители на икономически престъпления. От 2014 г. до май 2021 г. 9165 такива заподозрени са били екстрадирани от 120 чужди държави и региони, а над 20 милиарда юана (2,9 милиарда долара) от техните незаконни печалби са били възстановени.

2022年10月1日,中华人民共和国成立73周年,天安门广场举行2022年国庆升国旗仪式。图为天安门广场,来自全国各地的群众争睹国庆升旗仪式。新京报记者 郑新洽 摄

Китайските младежи са раздвоени в отношението си към Запада, показва проучване на Global Times

Китайските младежи са раздвоени в отношението си към Запада, показва проучване на изследователския център на изданието Global Times. Докато повече от тях имат по-неблагоприятно отношение към Запада, главно поради геополитическите, икономическите и идеологическите конфликти, които се засилиха през миналата година, значителна част продължават да са на мнение, че Китай все още изостава от западните държави в някои аспекти като технологии, социално подпомагане, филмова и телевизионна индустрия, и смятат, че е нужно засилване на обмена с тях.

Западът в това проучване включва САЩ, Европейския съюз, Великобритания, Япония, Австралия, Канада и Нова Зеландия, то е проведено през септември и октомври и обхваща 1655 младежи на възраст 14-35 години от 110 китайски града.

Според резултатите близо 44 процента от анкетираните са съгласни, че когато става въпрос за Запада, тяхното възприятие се е влошило през 2022 г. За сравнение, през 2021 г. те са били 40,6%. Същевременно, 13,7 процента от анкетираните са отговорили, че възприятието им за Запада се е подобрило през 2022 г.

Повече от половината – 53,3 процента, които имат влошено отношение спрямо Запада, приписват промяната на мерките, насочени към изолиране и сдържане, или откритата враждебност на някои страни към Китай; 50,3 процента казват, че това се дължи на „арогантността и двойните стандарти на Запада спрямо Китай“, а 43 процента посочват, че това се дължи на“ идеологическата конфронтация“.

Според проучването, най-негативно – при около 72 процента от анкетираните, е впечатлението от САЩ. Повече от 70 процента от тях са съгласни, че САЩ са тези, които умишлено провокират конфликти между Запада и Китай. Близо 40 процента са съгласни, че западните медии представят Китай в твърде негативна светлина.

Около 65 процента от анкетираните са на мнение, че сега Китай може да гледа на Запада като равнопоставен, с две основни причини: че „това е естествен резултат от непрекъснатото развитие и укрепване на страната“ и „Китай играе важна роля в международната арена и трябва да бъде по-уверен“. Някои са съгласни, че Китай и Западът имат свои предимства в различни области и могат да се учат един от друг.

В специфични области 24,5 процента от анкетираните са съгласни, че Китай все още изостава от Запада в технологично отношение; 22,6 процента смятат, че изостава в социалните грижи, а 16,6 процента са на мнение, че изоставането е във филмовата и телевизионна индустрия.

Около 37 процента от респондентите призовават за укрепване на обмена и комуникацията със Запада чрез социалните медии; 31,8% призовават за повече сътрудничество в опазването на околната среда, а 31,1% са за разширяване на търговията и инвестициите.

Според анализатори, макар на пръв поглед резултатите да са противоречиви, те показват, че днешните млади китайци са все по-уверени в собствената си страна предвид постиженията ѝ, но същевременно имат много обективно и ясно разбиране, че основната пропаст между Китай и Запада е в областта на идеологията. За да постигне дългосрочните си цели за развитие Китай все още трябва да продължи усилията, да учи и да си сътрудничи със Запада в различни области, смятат анализаторите.

МВнР: Китай приема уважението и защитата на правата на човека като важна задача в управлението на държавата

От 18-ия конгрес на ККП насам, Китай отстоява да върви по пътя на развитие на правата на човека, съобразен с националните условия на страната. Страната постига забележителни постижения. Уан Уънбин, говорител на Министерството на външните работи на Китай, заяви на днешната редовна пресконференция, че от самото си основаване ККП отдава голямо значение на зачитането и защитата на правата на човека. “Щастливият живот на народа е най-голямото човешко право”. Търсенето на щастие за китайския народ е основен стремеж на ККП.

Китай постигна исторически успех като вече реши проблема с абсолютната бедност. Изправени пред COVID-19, ние се постарахме да защитим безопасността и здравето на хората. Средната продължителност на живота на китайците се увеличи от 74,8 години преди 10 години на 78,2 години днес. Ние изградихме най-голямата образователна система, най-голямата система за социално осигуряване и най-голяма система за здравеопазване в света.

https://bulgarian.cri.cn/