Премиерът на Унгария Орбан: Бях третиран от САЩ като овца

0
502

Премиерът на Унгария – Виктор Орбан – заяви, че новият американски държавен глава го е поканил на официално посещение във Вашингтон. Орбан се смята за един от европейските лидери, които най-силно подкрепят Доналд Тръмп. „Говорих с новия американски президент по телефона и мога да кажа, че позицията ни много се подобри. Доналд Тръмп даде да се разбере, че има високо мнение за Унгария“, каза Орбан цитиран от БГНЕС.

 „Той ме покани във Вашингтон, аз му казах, че не съм бил там от много време, тъй като бях третиран като „черна овца“, на което той отговори „Аз също“, допълни унгарският премиер.

Според някои издания диалогът между двамата лидери е ясен сигнал за промяна в отношенията между САЩ и Унгария, която е член на ЕС и НАТО. В интервюто си Орбан посочи, че с избирането на Тръмп САЩ ще имат начело човек, който „не е идеологически ограничен, а отворена личност“. „Той се интересува много повече от успеха, ефективността и резултатите, отколкото от политическите теории“, допълни унгарският премиер. През юли Орбан беше първият европейски лидер, който подкрепи милиардера в надпреварата му за президентския пост, изказвайки позитивно отношение към политиката му спрямо имигрантите и американската сигурност. Премиерът беше и един от първите, поздравили Тръмп след изненадващата му победа. От идването си на власт през 2010 г. Орбан неведнъж е бил обвиняван от Вашингтон, че отдалечава Унгария от демократичните норми. Президентът Барак Обама, както и загубилата от Тръмп Хилари Клинтън неведнъж са предупреждавали властите в Унгария да не оказват влияние върху правосъдието, пресата и гражданските организации. Отношенията между Вашингтон и Будапеща допълнително се влошиха, след като през 2014 г. САЩ отказаха достъп до страната на няколко унгарски депутати заради обвинения в корупция.

https://www.actualno.com