Премиерът Бойко Борисов: Голямата цел, която трябва да имаме е да направим така, че Турция да третира България по различен начин

0
1354

Бойко Борисов, министър-председател на Република България, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия

Водещ: Добро утро на Бойко Борисов.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Много остра реакция, от вчерашния ден като че ли нараства лавинообразно, заради връщането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк в Турция, въпреки отказ на две инстанции на български съд да го направи. Защо са погазени върховенството на закона, правата на гражданите, Конституцията и имаше ли друг начин, можеше ли този човек да не бъде връщан, политическо ли е това решение?
Бойко Борисов: Първо, да изкажа съболезнования за Никола Анастасов, че разбрах че отивате там. Що се касае за въпроса, който зададохте: Аз вярвам на това, което са направили колегите в МВР. Вчера Бъчварова ме информира за мерките, публично са ги заявили, детайли не е нужно да описвам, защото вече всички ги знаят. Оттук-нататък действително е неприятно като усещане за това, че на ръба на закона са действали, но аз бих се спрял на много по-сериозни, не казвам, че това не е сериозно, не казвам, че хората, които се вълнуват от правата на всеки български гражданин, в България сме го доказали, че никой не може да наруши правата на никой и това е безспорно. 25 хиляди души от началото на годината сме върнали от турската граница, хиляди близо от гръцката, всички те са върнати по идентичен начин.
Водещ: Как по идентичен?
Бойко Борисов: В смисъл, спираме ги, връщаме ги, спираме, връщаме хора без документи просто там е война. Просто там е война и българските граничари и армия, които са там денонощно са изправени пред такива проблеми. В същото време, народът много, населението , особено в София, когато вижда… Ако ви прави впечатление последните 2-3 седмици се задържат по 200, по 300, по 100 мигранти в…
Водещ: Това какво общо има?
Бойко Борисов: Има много общо, нека да мога и аз да отговоря, чухме всички неправителствени организации, всички, които считат, че ако подадем оставка нещата ще се подобрят. На тях им говоря, на всички говоря пред какво сме изправени и какво правим. Всеки българин вижда какво става по улиците на градовете ни. Защо – защото въпреки оградата, въпреки огромната работа, която върши армията, полицията и Гранични войски, България има много дълга и морска, и сухопътна граница с Турция и сухопътна с Гърция, Македония я заградиха, Сърбия я заградиха, вече България буквално няма накъде да се изтича, образно казано, влезлите мигранти. Австрия, там няма неправителствени организации или в Унгария, или в Полша, или в Чехия, или в Словакия, или в Швейцария, в Швеция, къде ли не, направиха заграждения и спряха притока на мигранти.
Водещ: Какво е общото?
Бойко Борисов: Общото, ще стигна до него. В един момент ние, въпреки че Вишеградската четворка съветваше да направим граници с Гърция, неправихме, защото винаги съм считал, че ЕС е именно това – свобода, демокрация, движение на хора и не я направихме. В тази ситуация ние сме изправени пред една огромна криза между Турция и ЕС, криза, която всеки ден или някой от европейските ми колеги или лидери, или турският президент, или премиер, или външен министър си отправят най-тежки закани, публични. Канцлерът на Австрия казва: „никаква Турция, да се развали споразумението“, това го казват и от Вишеградската четворка и кой ли не, само че историята показва, че обикновено Османската империя отива до Австрия, там тапата вече ги спира, жертва на това обаче стават Балканите. Аз съм изключително притеснен за това, което може да очаква България и ние сме задължени, не казвам, че за да не им дам допълнителен повод, че това е било движещото, когато институциите са работили и са взимали такива решения, но ние с Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения.
Водещ: С цената на какво?
Бойко Борисов: С цената на ако трябва на всички да ни вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допуснем да влезе в България.
Водещ: Имало ли е такова условие от турска страна или ние подозираме предварително, че то е дефинитично налично, че дайте ни предателя или стигаме до Австрия, образно казано, поне като бежански поток, има ли такова условие?
Бойко Борисов: Ние се фиксираме само върху един от 25 хиляди случая.
Водещ: Тук не е случайно изказването на турския външен министър, който казва, ще го поискам и ще го вземем.
Бойко Борисов: Не е случайно, но това е един от 25 хиляди случая. Аз съм възложил проверка на госпожа Бъчварова, ще проверят, ще видят къде има пропуски, ако трябва да се накажат, да се уволнят, това тя ще го направи. Моите тревоги са свързани с това при кой ще останат мигрантите накрая, чувате какво става в Германия, с 50% по-малко приемат, започват да се ограждат и казват така: „нелегалните мигранти, които са там, ще бъдат връщани от мястото, където са минали“, това нито е Австрия, нито е Словения, нито е Хърватия, нито е Сърбия, това е България. Второ, ако Турция приемем, и нека само да успокоя, за съжаление хората, които, както и аз съм тревожен много, и неправителствените организации, в Турция няма смъртно наказание.
Водещ: Репресии и правата на гражданите по никакъв начин не са…
Бойко Борисов: Репресии имаше и от страна на тези, които стреляха по цивилни граждани, зависи кой от коя страна го гледа – турските власти го гледат по един начин, ние го гледаме по друг. В случая голямата цел, или голямата цел, която ние трябва да имаме е да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички страни в Европа, да не влезем в този конфликт, защото ако не ме бяхте прекъснали ще продължа, ако Турция бъде обявена за несигурна държава, България става първата сигурна държава по мигрантския път, това означава всичко, което е задържано в Европа да се върне в България или Гърция. Смятайте 400-500 хиляди от Европа, ако бъдат върти в България като трета сигурна страна, смятайте, ако с едно кимване на глава, защото за съжаление на границите ни от едната страна е Крим, от другата е Турция, с едно кимване на глава се взимат решенията там.
Водещ: Разбрах тезата ви, вие в прав текст не можете да кажете, че това е сделка или това е политическо решение, но по начина, по който водим до момента разговора, и този контекст, който чертаете разбирам, че този човек е върнат, за да не пострада България.
Бойко Борисов: Не го разбирате правилно, и не го коментирайте така. Двете неща нямат общо. Сигналите, които ние сме получавали от Турция са за още много граждани.
Водещ: Това беше публично, господин Борисов, беше поискано публично, ще бъдат ли върнати други?
Бойко Борисов: Има наредби, има закон, който трябва да се спазва. Искам само да кажа на уважаемия господин Екимджиев, защото го чух това, което каза, че едва ли не полицията е виновна, полицията е виновна и за шофьора, който е избягал. Ние не може на всеки домашен арестант да му сложим по 8 души полицаи, толкова е един пост, да стои 24 часа да го пази в къщата му. Затова има арести, докато тече даден процес и затова съдията има право, месец, 15 дни, 20 дни, да определи, колкото прецени, защото е видно, че с два дни квартира си наел, малко е съмнително.
Водещ: Разбирам ви, да влезем в диалогов режим, защото…
Бойко Борисов: Не е така, защото полицията, МВР, армията, непрекъснато сме подложени под натиск, и всеки коментира така, както сметне за добре в изгода на неговата теза.
Водещ: Бих искал да ви задам няколко въпроса, свързани със ситуация, която също е сложна, както този Бююк.
Бойко Борисов: Ще ми зададете. Същите тези хора обаче, ако им отворите постовете ще видите, че преди месец и половина, два или, когато беше същите те казваха, че трябва да направим флотилия, заедно с Румъния, Турция, и Украйна, с военни кораби срещу Русия, отворете и проверете, и ги питам: тогава Ердоган приемлив ли беше, тогава пак същите хора ме атакуваха, че аз едва ли не /…/ да се сбия с Русия, заедно с моите колеги от Украйна, Румъния и Турция. Добре че поне в това успях да се наложа, поне засега.
Водещ: Чуйте сега въпросите, които възникват, заради бизнесмена Бююк, който е вече в ръцете на турските власти. В Гърция 8 военни с хеликоптер кацнаха в Александруполис и те все още са в Гърция…
Бойко Борисов: Поканете госпожа Бъчварова и й задайте всичките тези въпроси.
Водещ: Ердоган иска от САЩ самия Гюлен, САЩ не го предават, Матео Ренци реагира много остро на реплика на Ердоган, заради това, че най-големия му син го разследват за пране на пари в Италия и казва: „ние не сме анадолска държава, която полиците да казват на съда, ние сме правова държава“. Въпросът ми е, не сме ли по-лесни в този натиск, който очевидно от страна на Турция е насочен към нас, за да се върне въпросният предател.
Бойко Борисов: Ни най-малко не сме по-лесни, просто сме страшно уязвими.
Водещ: Показано ли ви е това по някакъв начин, спрямо конкретния случай и конкретния гражданин?
Бойко Борисов: Какво значи изказване „ще залеем Европа с бежанци“, при положение, че Европа е заградена навсякъде вече с телени огради? Демократична Европа, която има по устав, по Конституция свобода на движение за заградена навсякъде с огради. Какво значи ще я залеем? Ще залеем България, това значи. Това значи ще залеем България, те няма как да стигнат до Австрия, те ще попаднат тук. Навсякъде е оградено.
Водещ: Казахте, че не се оттича, използвахте дори тази дума за потока от хора, какво означава това като количество?
Бойко Борисов: Използвах я, защото в момента границата със Сърбия се пази изключително добре, и с Македония, за Румъния те не искат да ходят, не знам по какви причини, и всичко е концентрирано вече в България.
Водещ: Каква е гаранцията, че след този компромис или действия на ръба на закона или направо в нарушение на закона, няма да възникне нов казус, при който правата на всеки един друг гражданин, за когото съдът също има основание да има мнение различно от това на политиците няма да пострада. Има сравнение с Георги Марков, и с евреите дори, това е хиперболизиране може би, има такива сравнения.
Бойко Борисов: Какво да направя? Сравнението, че един български гражданин, който е осъдил друг за престъпление и клевета бива наказан с 35 хиляди лева да плати, срещу 3 хиляди лева на виновника.
Водещ: Оставете това, незначително е.
Бойко Борисов: Кое да оставя? Кое е незначително? Незначително е за вас, за мен е много значително.
Водещ: Делото ви с Волен Сидеров.
Бойко Борисов: Личното нещо също е много значително.
Водещ: Кажете, господин Борисов, как давате гаранция, че правата на гражданите ще бъдат защитавани и че върховенство на закона има, въпреки сложната международна обстановка, ако това е причината…
Бойко Борисов: Категорично, дори и коментарът за върховенството на закона е неуместен, защото то е така…
Водещ: Чухте омбудсмана, чухте самата вътрешна министърка, че е съгласна, че има нарушение.
Бойко Борисов: Да, аз затова съм възложил на министъра да направи проверки, да уволним, да затворим, да напише нова наредба, ако има пропуски, всичко това ще стане факт, и се работи по него.
Водещ: Въпросът е в политическото решение, аз не искам въобще да влизам в процедури.
Бойко Борисов: И политическото решение в случая няма никакво значение за мен кой стой отсреща в Турция, за мен е важно да запазим такива отношения, че умишлено те да не предизвикат тази вълна, а обратното – заедно да пазим границата. Това ми е жизненоважната задача, докато съм на този пост. Ако иска друг да заповяда, да отиде да се разбере с Ердоган, да се разбере с всички останали и да види…
Водещ: Какво значи „да заповяда“?
Бойко Борисов: Не, защото те мислят, че е лесно. Те мислят, че това е игричка, това е лека работа, че това неизисква безсънни нощи, че това неизисква свръх напрежение на психиката.
Водещ: Лесно ли взехте това решение или си дадохте сметка, че предизвика скандал?
Бойко Борисов: Решението са го взели институциите и службите, които се занимават с тази дейност.
Водещ: По тема „Турция“ шеф на дирекция не може да вземе сам решение.
Бойко Борисов: По тази тема „Турция“ аз знам, че трябва да се опитам всячески да запазя отношенията с правителството, в лицето на Йълдъръм, и президента Ердоган, всячески, оттам нататък считам, че тези заплахи, когато се отправят на няколко пъти в един момент те трябва да се изпълнят на тяхна страна, те трябва да кажат, да покажат, че могат да го правят, а не са само думи и затова сега ежедневно контактувам с колегите в Брюксел. Споразумението с Турция, в частта имигрантите да остават на територията на Турция, трябва на всяка цена да се спази.
Водещ: Аз знам, че вие като министър-председател не може да използвате крайни реплики, и да наречете един режим диктаторски, а ареста на журналисти „пълно безобразие“, аз мога да си позволя, и въпросът е…
Бойко Борисов: Разбира се, че е безобразие. Ние, когато сме говорили за арест на съдии, на прокурори сме изказвали своето мнение.
Водещ: Въпросът е, когато един рекетьор, какъвто и да е той, говоря в общ контекст, поиска нещо и го получи като разменна монета, каква е гаранцията, че няма да поиска нещо допълнително в следващата ситуация, видейки че успява, какви са гаранциите, че същата тази угроза и заплаха, която в момента тече ще залее Европа, разбирай България, няма да бъде произнасяна по повод следващото, по-следващото и други искания. Тоест къде е границата? И ако на територията на Турция един режим има определено виждане за правата на гражданите, да не излязат тези виждания извън територията на Турция, на територията на нашата страна?
Бойко Борисов: Надявам се, че не, и се надявам с европейските колеги много ясно да се отчете този факт. България и Гърция са изправени пред огромен проблем, това го споделих и с колегата Ципрас и той с мен като беше в София, те не могат повече, имат към 50-60 хиляди в момента в Гърция, максимум могат да поемат още…
Водещ: Защо според вас Гърция непредава много по-пряко замесените в опита за преврат?
Бойко Борисов: Ако пилотите им бяха в България с редовни документи, България също щеше да постъпи по този начин.
Водещ: Проблемът не е в документите, а…
Бойко Борисов: Ние имаме искания за други, които също не са предадени по никакъв начин. Тук поне това, което вчера разбрах от госпожа Бъчварова е, че този човек…
Водещ: Казвате, че ситуацията с пилотите е по-лека, така ли?
Бойко Борисов: Разбира се, че е по-лека.
Водещ: 8 военни пряко замесени в опита за преврат.
Бойко Борисов: Разбира се, че е по-лека.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Защото те имат документи, имат всичките си права. Тук на няколко пъти това, което повтарям е казано, че въпросният човек не е имал документи, не е… Нека да не се впускам в детайли, защото не ги знам и всичките.
Водещ: Ако Турция представлява рискова, по всички тези причини, които изброихте за сигурността на страната, след срещата с Путин, съобщението, че ще строим „Белене“, неозначава ли някакво тотално препозициониране на страната ни, абсолютно препозициониране, по отношение на строеж на реактор, за който и вие си сменяхте мнението през годините…
Бойко Борисов: Реактори.
Водещ: Реактори, прегръдка между Ердоган и Путин и в същия момент вие обяснихте, че нямаме партньори в ЕС, защото до Австрия била всъщност границата, реалната, и толкова. И един Доналд Тръмп пък, който желае също добри отношения с Русия, но това… да не отиваме вече чак на друг континент. Препозиционира ли България отношенията си с Русия?
Бойко Борисов: Откъде да започна? Аз започнах с флотилията.
Водещ: С това кой ни е партньорът.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Ердоган и Путин ли са партньорите на България вече?
Бойко Борисов: Преди месец… толкова са динамични отношенията, че преди 2 месеца ние говорихме да правим обща флотилия с Турция срещу Русия. Или не точно срещу …
Водещ: По молба на румънските власти
Бойко Борисов: Да, заедно с Румъния, с Украйна. По-точната формулировка е за общи учения, патрули и какво ли не на територията на Черно море. /…/ това е. И тогава Турция и Русия бяха в, едва ли не, военни събития – сваляха си самолети, мразеха се. След 2 месеца ситуацията е съвсем различна. Връщам се на „Белене“, защото така коментирано е много важно да обясним на хората, че имаме много променена обстановка.
Водещ: Каква?
Бойко Борисов: Променената обстановка е, че съдът в Женева вече е казал България да плати 557 милиона евро, или около милиард и 200 милиона, като всеки ден близо 400 хиляди, 167 хиляди евро на ден са лихвите по тези пари. Тук вече не става въпрос за 2 реактора, дали искаме, дали не искаме, дали е изгодно, дали не. Тук е казано България колкото може по-бързо да плати, а ако не плати, лихвите са й еди какви си. С една дума вече хипотезата не е дали ни трябва „Белене“, дали е добър проект, дали не е. Хипотезата е друга – какво да правим с реакторите, които ще платим. И ние сме длъжни да платим тези 2 реактора. Едните…
Водещ: И така, и така ще платим много – това ли е вашата логика, дайте да ги построим? Но вие сте казали, че те са изключително скъпи – 10 милиарда ще излезе на гьола.
Бойко Борисов: Да. Но съдът …
Водещ: За гьола 10 милиарда в земетръсен район.
Бойко Борисов: За гьола досега сме дали 708 милиона евро, значи милиард и 400 милиона като държава от 2006г. насам. Плюс още милиард и 200 – до тук имаме грубо казано 2 милиарда и 800, близо 3 милиарда похарчени. И като ги платим тези 557 милиона, ще имаме в България 2 реактора. Тези 2 реактора едните казват, че са рентабилни. Какво решихме ние? Какво считам за правилно?
Водещ: Вие сте казали, че не са през годините.
Бойко Борисов: Ако те са рентабилни толкова, защото държавата и сега няма 20% от брутния си вътрешен продукт да заделя за строежа, да го направим частен проект през Агенция за приватизация с различни варианти колко да е делът на държавата – миноритарен, златна акция, 50% – има кой да каже като експерт кое е най-изгодно. И ако този проект е, както казват БСП, „толкова жизнен“, ще дойдат частници, които ще го купят и ще го направят заедно с нашия съпорт, който ще имаме. Това е решението. То няма друго решение, няма друг коментар. Ако БСП са искали да правят нещо по темата…
Водещ: Казвали сте, да са я построили.
Бойко Борисов: Да са я построили по времето на техния мандат сега с премиера Орешарски, да бяха махнали мораториума и толкова.
Водещ: Въпросът ми е препозиционираме ли България ориентирано основно към Русия след като, искам да покажем и кадри, имало е протест като идвате? Спря ли ви този протест? Говорихте ли с хора от протеста или само сте…?
Бойко Борисов: Не, не съм, защото имаше няколко човека.
Водещ: Това е бил протестът на идване?
Бойко Борисов: Да. Ако искат да се видим с удоволствие ще ги видя.
Водещ: Бихте ги приели на среща?
Бойко Борисов: Разбира се.
Водещ: Предполагам това е заради Бююк, заради връщането на Бююк.
Бойко Борисов: Винаги съм се отнасял с огромно уважение към тях и…
Водещ: Да, това е моментът на вашето пристигане.
Бойко Борисов: Така че…
Водещ: Какво? Каните ги дори на разговор – това ли разбирам?
Бойко Борисов: Аз много… когато говорех досега, говорех и на тези хора. Така че…
Водещ: Продължаваме с, искам да изчистим въпроса…
Бойко Борисов: България да се позиционира.
Водещ: България рестартира и строи „Белене: с двата реактора и разчита на парите на частния инвеститор с минимално държавно финансиране, така ли? Това казвате?
Бойко Борисов: Точно така. Това е нашият план.
Водещ: А аргументите ви като сте спирали пък гьола е, че…
Бойко Борисов: Нямаме пари.
Водещ: Че няма пари, но има и още един – че това е земетръсен разлом. Сега изведнъж къде е този земетръсен разлом? Изчезна ли?
Бойко Борисов: Специалистите казват, че тази подложка, която е близо 10 метра, гарантира 100% и проектът го гарантира, че нямаме проблем с това. От другата страна са реакторите на „Черна вода“ – в румънска територия има 2 действащи реактора, така че надявам се и там да са мислили експертите. В случая изцяло се доверявам на тях.
Водещ: А след тези ваши изказвания продължават ли, както казахте в предишно интервю при нас, многостранно руски самолети да навлизат в нашата зона за сигурност по линия на НАТО, да приближават, да преминават, ние да вдигаме изтребители и да си тръгват?
Бойко Борисов: Няма го в момента този проблем.
Водещ: Как си го обяснявате? Има ли връзка с промяна на отношението на България във ваше лице към Русия или не?
Бойко Борисов: Вижте, България по отношение на НАТО и ЕС не само че няма алтернатива, няма промяна и не може да има промяна.
Водещ: Извинявайте, но Турция, за която говорихме предните 20 минути, е част от НАТО, ключова част от НАТО, така че…
Бойко Борисов: То и Гърция е ключова част от НАТО, но това не й пречи да поеме целия руски газ.
Водещ: Тоест?
Бойко Борисов: В смисъл руският газ в момента минава през натовските държави Турция и Гърция и Италия и през натовските държави Холандия и Германия. Когато натовците толкова уверено говорят по тази тема да имат и тези икономически аргументи. Как Холандия разреши на „Северен поток 2“ да мине при тях? Нима Холандия са по-малко натовци от нас? Ние имаме Ново село, ние имаме Безмер, ние имаме до 5 хиляди американски войници на година в България. Какво повече да направим, когато учения с танкове, с артилерия между българската и американската армия, учения „Бриз“, ракетни стрелби на Шабла? Какво повече да направим? И между другото към летците да се обърна, защото 2012г. и някак си това мина тихомълком, беше приватизирана „Авионамс“. За вашите зрители да кажа, че „Авионамс“ е завод, стотици декари, огромни халета на самата писта на военното летище Граф Игнатиево. Целта на този завод е когато кацне МиГ-а или Су-то, или хеликоптерите, които в момента… американски хеликоптери се ремонтират там, направо да завие в хангара и да бъде ремонтиран. Тогава се приватизира, за да се стигне, че там да се загуби лицензът за ремонт на самолетите и ние да бъдем принудени да ги ремонтираме в Полша. Вчера е дошло писмо от Държавен консорциум мисля, е се води в Русия, след нашия разговор, че канят ръководството на „Авионамс“ да отиде, отново да си върнем лиценза и да се ремонтират и МиГ-овете, и СУ-тата, а и новите самолети, каквито каже Военно министерство когато му дойде времето, в този завод.
Водещ: България подчинена ли е вече във външната си и вътрешна политика на Русия и Турция предвид всичко, което изброявате до момента?
Бойко Борисов: Аз изброих досега колко американски бази, летища и войници, и учения сме провели със САЩ.
Водещ: Да, да – какво ще бъде е въпросът.
Бойко Борисов: А вие ме попитахте дали затова, че едно толкова прагматично решение – да не пращаш самолетите чак в Полша и да харчиш пари за транспорт и те след това да отиват да ги правят или да взимат части от Русия, да ги връщат в Полша и да идват в България да се правят тук,. Защото забележете, американските хеликоптери, които са руско производство, ние правим всички ремонти, но двигателите отиват в Русия да се ремонтират. А на българските самолети отиват в Полша да се ремонтират. Ето това се казва глупост.
Водещ: Като стана дума за самолети – Румен Радев е името, което коментирахте и то още в началото когато стана ясно, че БСП има намерение да го номинира за свой кандидат-президент. Това трябва да мине и през форумите информално и на АБВ.
Бойко Борисов: Вече го освободихме.
Водещ: Приемате ли го за сериозна конкуренция?
Бойко Борисов: Разбира се, че аз приемам всеки кандидат за президент, щом се е издигнал и то от цялото ляво, за сериозен конкурент на ГЕРБ и на дясното.
Водещ: Решихте ли вече дали вие ще се включите в кампанията или на този етап няма да кажете?
Бойко Борисов: Едва ли. Толкова ми е далечна тази кампания, че въобще даже и мисъл не ми идва за нея в момента. Толкова сложни неща трябва в следващите няколко седмици да решим, че… нищо общо…
Водещ: Той въпросът допълва това, за което говорите. Искате л ида останете министър-председател с тези правомощия, които има министър-председателят, или предпочитате да се включите в битката за президент с правомощията, които има президентът на фона на тези важни решения, които казвате, следващата седмица предстоят?
Бойко Борисов: За съжаление в президентската институция не могат да се вземат нито едно от тези решения, за които говорим в момента.
Водещ: Тоест?
Бойко Борисов: Така е по конституция. И действително, на дали това някой го интересува или му се вярва, цялата ми енергия е да се измъкнем от тези капани от 2006г., защото вече хипотезата „Белене“ не съществува, тя трябва да се строи по някакъв начин или за 3 милиарда да имаме в музея на Вежди Рашидов, който направи, за социалистическите паметници и да ги сложим тези 2 реактора.
Водещ: Като безсмислени.
Бойко Борисов: В същото време европейският ни газов хъб – нека да го коментирам това, защото разбрах, че е коментирано от БСП – европейският ни газов хъб, не случайно го наричам така, България се опари вече много пъти, сами, когато вземаме дадено решение или подписваме договори, след това несъгласувани с Брюксел, резултатите са явни. Затова ние обърнахме обратната тактика – ЕК напред заедно с нас, европейски газов хъб, в който, освен от находището на Хан Аспарух, на Силистар, от Румъния, да идва и руска газ. И затова президентът Путин в Санкт Петербург каза: „За да се случи това…“
Водещ: Иска железобетонни гаранции.
Бойко Борисов: Искат аргументи, защото – и то дадени от ЕК.
Водещ: Въпросът, господин Борисов, тръгна от там дали предпочитате да сте министър-председател или ще се включите в президентската кампания. Има и следната интрига тук, отбелязана от коментатори – какво става с партия ГЕРБ и с нейната монолитност ако вие се кандидатирате за президент и смените поста при евентуална победа, разбира се, кой може да оглави партията, какво правите в Цветан Цветанов и се стига до въпроси, които не ви харесват, но въпроси, които са важни.
Бойко Борисов: Ако днес са президентските избори, те ще минат и ще заминат, ще възникнат 3 много по-големи въпроса от президентските избори.
Водещ: Кои?
Бойко Борисов: защото реалната власт е в кабинета. Първо, затова считам, че дори не ми е мисълта, но виждам, че ви е интересно и заради хората ще го кажа.
Водещ: Кои са 3-те въпроса, които възникват?
Бойко Борисов: Първо, кой ще стане премиер, кой ще държи коалицията и тази сплав от разнородни министри при това мнозинство, крехко, в парламента, как ще се оправим там? ГЕРБ е последна грижа на хората, ГЕРБ има яки структури, вече партията мина и през опозиция, доказа се, много силна местна власт. ГЕРБ ще оцелее.
Водещ: Исторически обаче президентите, които са били лидери на партии, ги губят във времето. В смисъл факт е.
Бойко Борисов: В момента, в който отидеш за президент трябва да забравиш за политически партии. Просто трябва да забравиш.
Водещ: Не сте готов за такова забравяне?
Бойко Борисов: Не съм готов.
Водещ: По отношение на ГЕРБ?
Бойко Борисов: Не, не съм готов дори да си мисля, че бих могъл да отида за президент.
Водещ: Заблудихте ни с няколко изказвания, публични, последните седмици, че ще се включите в президентските избори. Сега пак се връщаме в изходно положение.
Бойко Борисов: Не, аз не съм ви заблудил.
Водещ: Така излезе.
Бойко Борисов: Говорейки как според мен трябва да изглежда президентската институция или кандидатите ни за президент, някои ме припознаха мен. Естествено е човек да счита, че … да си дава добра оценка.
Водещ: Разбирам, че има огромни очаквания от това интервю в онази част, която мисля, че преминахме, но какво се случва, какво ще стане с този човек, продължавам да мисля и аз, който предаваме на турските власти? Как можете да ни убедите, че този компромис си е заслужавал? В името на какво е той?
Бойко Борисов: Нямам друго да кажа по темата. Както всички задържани, цялата световна общественост наблюдава съдебните процеси, ако може това да е успокоение, смъртно наказание дори някога да бъде въведено в Турция, то не важи със стара дата.
Водещ: Има ли страни със смъртно наказание, на които предаваме и връщаме с такава скорост и с такава лекота, документална и процедурна, хора, които издирват и искат? Режими с много спорна репутация.
Бойко Борисов: В ЕС нямаме смъртно наказание, а и за радост това, което чух като дойдох в студиото, все по-малко са нагласите в България към това и то не е хуманно. Но примерно в САЩ в повече от половината щати има такова наказание. Но може би там доверието и в съдебната система е по-голямо и това не буди тези опасения.
Водещ: Не буди тези опасения, които буди съдбата на този човек – изпращаме ли го на сигурна смърт.
Бойко Борисов: Заедно с вас ще наблюдаваме всичко, което се случва в Турция, ще използваме гласа си и възможностите, които имаме, да се настоява за справедливи съдебни процеси. Това, разбира се, ще го правим. Но истински се надявам споразумението с Турция в частта недопускане тези 3 милиона близо, които мигрантите в Турция, да тръгнат към Европа.
Водещ: И ако не стане? И ако това е просто една черна точка?
Бойко Борисов: Ако не стане просто не ми се мисли нататък. Не ми се мисли.
Водещ: Обяснявайки рисковете, които представлява Турция с репликите „ще ги пусна в Европа“, което вие тълкувате „ще залеем България“…
Бойко Борисов: Те откъде ще минат, за да ги пуснат в Европа?
Водещ: Има и едно друго условие, което не сме коментирали, ние нямаме позиция по този въпрос. Те искат да паднат визите за турски граждани и да могат – мисля, че октомври е последната дата, посочена ултимативно – да могат да пътуват и да преминават. Това пак е натиск. Ние как реагираме – поддаваме ли се или повтаряме /…/?
Бойко Борисов: Това беше включено в споразумението и целият Европейски съвет го гласува.
Водещ: Ама Турция нее казала, че ще изпълнява споразумението.
Бойко Борисов: И затова ние държим да се изпълнява споразумението, защото в момента си прехвърлят топката
Водещ: Визите трябва ли да паднат за турските граждани?
Бойко Борисов: В Европа влязоха няколко милиони без документи, камо ли без визи.
Водещ: Тоест позицията на България е „да“?
Бойко Борисов: Ние сме в тежката хипотеза на суперкриза, мигрантска. Ако те ме бяха послушали преди година и половина вече да затворим едновременно всички граници на ЕС…
Водещ: Меркел я показвахте като безспорен авторитет и най-умният политик на планетата.
Бойко Борисов: Само че тогава те не се съгласиха. 1 година по-късно спряха Балканския път. През това време милиони минаха. Така че битката в Европа за това споразумение и за неоставането на България и Гърция в ситуацията, в която се очаква да бъдат поставени, трябва да се води ежедневно. И аз в това отношение ще говоря и с турското ръководство, ще говоря и с …
Водещ: Срещата остава ли за 24 или 26-ти?
Бойко Борисов: На 24-ти по принцип имаме покана за среща на третия мост, да се използва случая и да се видим с тях.
Водещ: В унизителна ситуация ли е България?
Бойко Борисов: Географското ни положение в момента показва следното…
Водещ: Или вие като управленци ни унижавате?
Бойко Борисов: От едната страна на Черно море е Крим, в тила ни в Европа се провеждат съвместни учения на Сърбия и Русия. От другата страна е Гърция, която е в много тежко състояние, и Турция, с която имаме и морска, и сухопътна граница. Едно е да живееш и да имаш за граници Полша или Словакия, или Австрия, или Германия, друго е нашето място. Затова толкова много ми се иска политическата класа да разсъждава по тези теми, дори неправителствените организации се обръщам към тях – една по-голяма дестабилизация и хаос в България само ще улесни всичко това и няма да има никакъв шанс. Сега е минимален и аз гледам да го използвам. Никакъв шанс няма да има. И тогава… Но нека да не бъда упрекнат, че си играя със страховете. Аз все пак цитирам какво казват президентите на държави, канцлери на държави, а тези хора, когато говорят винаги знаят и имат едно на ум, че това, което говорят може да се наложи да го изпълнят.
Водещ: А кое имате предвид в случая като страх и опасение точно?
Бойко Борисов: Защото, когато австрийският канцлер казва да се скъса споразумението с Турция, Австрия е много далеч, имаме Гърция и България, имаме Сърбия и Македония, имаме Словения, имаме Хърватия и тогава е Австрия.
Водещ: Господин Борисов, от всичко това, което си говорим тази сутрин с вас излиза, че съюзите, от които сме част не са ефективни и негарантират нашите интереси. Аз това разбирам, ЕС в подхода си спрямо Турция, че се препозиционираме по отношение на Русия и строенето на реактора и…
Бойко Борисов: По две теми, защото изводът звучи така: Темата: Защо нашият европейски газов хъб да няма доставка и на руски газ, след като вече сме направили диверсификацията на интерконекторите с Румъния и с Гърция, защо през натовска Турция, Гърция и Италия може да отива руският газ, както и през натовска Холандия и Германия, и тук вие да ми казвате, че този наш икономически интерес е преориентация. Той не е преориентация, това е наш интерес.
Водещ: Няколко бързи въпроси и отговори. Имаше публикации, потребителски, не само. Всъщност допинг скандал има от тази сутрин, интересувате се от спорт.
Бойко Борисов: Ужасно.
Водещ: Две думи, това, че е излязла и Б пробата, означава ли, че няма никакъв шанс да се допроверява, да се доуточнява, така ли?
Бойко Борисов: Предполагам, че това означава, но не си взеха поука. Толкова българи изгоряха, знаят, че българите ни гледат под лупа.
Водещ: Друга тема, потребителска, в сезона на пътуванията. Миналата седмица излязоха сметки и заглавия, че караме един от най-скъпите бензини, като се махне не като абсолютна стойност, като се махнат данъци и акцизи. Имате ли отговор на въпроса, защо в страни с изключително по-добър стандарт на живот, бензинът без тези акцизи е по-евтин?
Бойко Борисов: Зимата беше доста по-евтин, сега доколкото знам КЗК се занимава с тази тема.
Водещ: Ето, 1 литър А-95, миналия петък е засечено, 0,48 евро преди да се начислят акциз и ДДС, а в Полша е 0,289 евро, в Австрия – 0,381 евро, в Швеция – 0,393 евро и повтарям при нас – 0,480 евро.
Бойко Борисов: Именно затова трябва КЗК като ги провери сега да види примерно OMV в Австрия защо продава на такава цена, а в България на друга. Така че има институция, която се занимава с това, КЗК, и може спокойно да ги извика и да ги попита каква е тази разлика в цените.
Водещ: А вие имате ли обяснение, понеже се занимавахте с тази тема активно?
Бойко Борисов: Аз нямам и понеже се изказах веднъж по тази тема, това би могло да им послужи в съда, не бих им дал допълнително аргументи за това.
Водещ: Интересно какво направиха с парите от по-скъпите винетки тази година, Иван Иванов има въпрос, докога ще сме с най-ниските доходи в Евросъюза?
Бойко Борисов: Първо, доходите растат и то е видно, безработицата пада, инфлацията е 0, растежът близо 3, така че макроикономическите параметри са добре. Това, което вчера научих от финансовия министър и по-късно управителят на БНБ е казал стрес тестовете засега показват, че банковата система е стабилна, така че…
Водещ: Деница Иванова: Докога нашите баби и дядовци ще живеят с мизерни пенсии?
Бойко Борисов: Докато милиарди даваме за несъществуващи проекти, до тогава. Специално искам да кажа, че полагаме огромни усилия тези над 20 хиляди км пътища да ги приведем в ред, много от тях вече са в добро и много добро състояние. Два проекта има, които на всяка цена трябва да станат, единият е близо 400 милиона Ботевград – Мездра /…/ трилентовият път, тогава вече София – Враца – Монтана – Видин ще стане, както е сега София – Дупница – Благоевград и другото е магистрала „Хемус“, просто там бързо трябва да проектират, защото няма проект за „Хемус“ , да кажа на тези, които, проектирането е година, година и половина, защото това е тежката част на България. Там са планините, там са дефилетата, там са свлачищата.
Водещ: Благодаря ви.
Бойко Борисов: И аз ви благодаря.
http://www.focus-news.net