Борисов за България и петоъгълника на напрежението около нас, за президенски избори и ядовете, които му сервират разни тъпанари

0
2492

Министър-председателят Бойко Борисов говори тази сутрин в студиото на Нова телевизия по актуалните проблеми в държавата и извън нея. Той, както вече информира БЛИЦ, той коментира как ще се отрази опитът за преврат на България, бежанската криза, отношенията с Русия и НАТО, предстоящите президенски избори у нас и др. Ето пълния текст на интервюто, цитиран от “Фокус”.

Водещ: Добро утро на премиера Бойко Борисов, добре дошли.

Бойко Борисов: Добър ден на всички.
Водещ: Да започнем с Турция като най-тежка, най-важна тема. Първо вашата оценка каква е, има ли рискове пред страната, говоря вече за България като отражение на това, което се случва, дестабилизация, като проблеми, като арести и т.н.

Бойко Борисов: Много внимателно трябва да се говори по тази тема, защото по-близко от това няма, не само границата ни е обща, но много български изселници има в Турция, много български мюсюлмани има в България. Трябва да сме много внимателни, защото светът сами виждате и вчера на Доналд Тръмп изказванията е погълнат с напрежение. Огромен отрицателен заряд. Наказанието и на лекоатлетите от Русия доведе до голяма ескалация на напрежението. Защото моят прочит е, че това би засегнало и Световното първенство по футбол.Дали ще е така или не, ще видим, но нищо не виждам в обозримо бъдеще, дори в средносрочен план, което да успокои света. Сиреч, ако трябва да съм гадател или оракул, хороскопът на света е лош. И то много лош. И малко по-дълга е темата, на аз за кмета на Трън и другите неща бързо ще свърша, така че няма да ви забавя.

Водещ: И за тях ще коментираме, дайте по това, дето от това по-близко няма.
Водеща: Победа на демокрацията или диктатура, това става до нас, кое от двете?
Бойко Борисов: Първо няма разумен политик, който да подкрепи военен преврат, където и да е. Да изкарваш танкове, самолети, който и да било. Не е правилно, няма и кой да го подкрепи.
Водещ: Валери Симеонов го подкрепи.

Бойко Борисов: Валери Симеонов може да си каже каквото иска. Ако носеше той отговорността за държавата, съм сигурен, че ще внимава, като каже, че трябва да се изправят ракети срещу страна на НАТО. Така че нека да оставим всеки да се бори за своя електорат или за позиционирането, така че за не загубя време в тая посока. Затова и в нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха, защото вие сами виждате какво се случи.
Водещ: Защото е преврат.

Бойко Борисов: Не само защото е преврат. Стреля със самолети, с танкове по цивилни сгради, това е неприемливо за никой. Макар че в 4 часа през нощта България в наше лице, в лицето на външния, военния министър, службите, аз го оповестих, всяко изречение сме гледали в това, което транслираме към света. И ако се върнете, ще видите, че ние сме първите, които казахме да се внимава с ескалацията на насилие след преврата. Защото тези, които го поддържат президента Ердоган и считат, че мерките, които взима, са адекватни, правилни, отговарят на заплахата, която е имало към живота му, към държавата, дават за пример такъв случай в Афганистан, с техния президент. Помните го удушиха. Впоследствие в Ирак техният президент Саддам Хюсеин го обесиха. В Либия президента Кадафи го застреляха. Ако беше успял превратът, какво щеше да се случи? С една дума, тази жестокост, с която видно се действа и се накърняват правата на човека там, се води именно от тази хронология, която следва в Азия.

Водеща: Само един въпрос. Вие давате пример с дистаторски държави, трите, които изредихте. Означава ли, че според вас Ердоган и преди, и сега действа като диктатор?
Бойко Борисов: Давам примери с държави, с които лидери общуваше целия свят.
Водещ: До един момент.
Бойко Борисов: До момента, в който им прекъснаха житейския път.

Водещ: Сега един важен въпрос…
Бойко Борисов: Сега да продължа темата.Оттук нататък виждате, че всички, и в ЕС, и ние сме разтревожени, но нашата е най-деликатна ситуация. Защото оттук нататък ние сме действително не само външна граница на ЕС, ние с нашата политика и поведение трябва да запазим баланс въпреки това, че арестите на журналисти, съдии…

Водеща: Учители. Учени…
Бойко Борисов: Учители.
Водеща: … с ограничени права.
Бойко Борисов: Ние не го разбираме, няма как да си представим дори в България. Те сигурно имат своите мотиви. И аз като разговарях с турския посланик, той ми обясни, че в религиозните училища се преподавало по начин, по който ги застрашава.

Водещ: Тука трябва да се съобразим да не приказваме, дори да виждаме нарушение на граждански права, защото са съсед, който ще ожесточим срещу себе си, така ли, това ли е изводът?
Бойко Борисов: Вие достатъчно и медиите, и коментаторите, и анализаторите говорят по тази тема. Просто ние трябва да бъдем малко по-внимателни в изказа, защото трябва не само да запазим комуникацията, а и да направим така, че те да спазят своя ангажимент да не ни залее бежанската вълна.

Водещ: Това е важният въпрос, който искам да коментирате, дали е възможно да настъпи при тези катаклизми в Турция проблем извън границите на Турция, вече с бежанците към България, възможно ли е това да стане проблем?
Бойко Борисов: Проблем е, защото не само бежанците, тази трудна ситуация в Турция, това извънредно положение, виждате с много тежки последствия за противниците на президента, не може да не се отрази на нас. Но повтарям, много по-тежко и по-драматично е дори състоянието и по границите ни. Не случайно вчера и с армията правих среща, и с МВР, и министър Ненчев, началник-щаба, главния секретар съм ги командировал да стоят на самата граница, да наблюдават всичко.

Водеща: Какво му е тежкото на границата в последните дни?
Бойко Борисов: Усеща се раздвижване от другата страна и безпокойствието.
Водещ: В какъв смисъл, кой се движи?
Бойко Борисов: Движат се бежанци.

Водещ: Повече от обичайното, след преврата?
Бойко Борисов: Вие виждате всеки ден в България, във вътрешността на страната залавяме по 150-200 човека.
Водещ: Неконтролирано или, това раздвижване от какъв характер е? В смисъл преминават сами или някой не ги задържа?
Бойко Борисов: От всякакъв характер. Имайте предвид, че границата ни с Гърция с изключение на няколко пункта, където сме усилили охраната, изобщо не се контролира. И сега там именно вчера с армията, и с Ненчев, и с МВР предислоцираме в такива места, където нямаме ограда, термовизиите не обхващат, пращаме жива сила да стои там.

Водещ: Имате ли уверение от турските власти, че ангажимента, който те поеха преди тези събития, ще продължи да бъде спазван? Тоест те са 3 милиона вече на територията на Турция, ще бъдат удържани, както се споразумя ЕС с тях, или това е под въпрос в момента?
Бойко Борисов: За съжаление по споразумението с ЕС почти нищо не се изпълнява.
Водещ: Тоест ЕС не дава парите и съответно Ердоган държи на нокти ЕС, така ли?
Бойко Борисов: Съответно дори ако си спомняте камъчето на раздора или най-важното, което от ЕС поставяхме като въпрос беше антитерористичният закон в Турция да бъде променен. Той сега при извънредното положение ни се вижда доста мек. С една дума, нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, просто трябва да кажа, че и армия, и полиция, и жандармерия, и началниците им най-големите, всички са там и се готвим за..

Водещ: За?
Бойко Борисов: За тежък, тежък проблем с бежанската вълна.
Водещ: Възможно ли е, Ердоган дал ли е вече знаци, че такъв проблем ще има?
Бойко Борисов: Ами те непрекъснато, ако забелязвате, вече отношенията с ЕС са деклартивни. Могерини и комисарят Хан казват, че това е недопустимо, от турска страна се отговаря, че това не е тяхна работа. Сиреч не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри и нещата да са успокояващи.
Водеща: Разбрахме, че ще имате среща с Ердоган.

Бойко Борисов: Канили са ме, мисля, че за 24-и беше, в Истанбул.
Водещ: Август ли?
Бойко Борисов: Август, да. На 26-и мисля, че канцлерът Меркел ни е поканила с румънския президент в Берлин. Има тревога в Европа и аз я споделям напълно.
Водеща: Тревога по отношение на Турция?
Бойко Борисов: По отношение на всичко, което се случва.

Водещ: Затова ли е толкова мълчалива, от страх, затова ли е толкова мълчалива Европа? Страхува ли ви, ги, Ердоган с бежанците?
Бойко Борисов: Вижте, вторачвайки се в Турция, понеже е и правилно, като наш съсед, виждате, че дори Минските споразумения не се спазват. Конфликтът в Украйна, в Крим най-малко не е отшумял. Там също гинат хора, има терористични актове към журналист и убийства. Сиреч ние сме в един петоъгълник в момента, по-сложен от Бермудския. От едната страна имаш Черно море с Украйна и Крим, от другата страна имаш Турция с извънредно положение и опит неуспешен за военен преврат. Гърция е във финансово-икономическа криза, залята от бежанска вълна. Македония, в която политическите партии така се ненавиждат, че дори дата за избори не могат да назначат. При това положение сърбите веднага, те също виждат, че ситуацията е тежка, разбира се, с много малък контингент, 120 човека мисля, че са пратили, просто за да успокоят и тяхното общество…
Водещ: Че не идват бежанци от България, през България.

Бойко Борисов: … че пазят границата. Както вие виждате, от турска страна няма реакция, че ние пращаме и армия на границата, защото самите те сега в тази ситуация, при този срив на икономиката, виждате какво се случва и туризъм, и със самата икономика на Турция, да храниш 3 милиона бежанци, поставете се на тяхно място в Турция.
Водещ: Очаквате тежък проблем с бежанците. Кажете за Черно море, за което стана скандал за флотилията. Имало ли е през Румъния искане от Турция ние да бъдем ангажирани с военни кораби, и то малко преди да се сдобрят така демонстративно и рязко Путин и Ердоган? Соломон Паси каза премиерът се държи като председател на яхтклуб, защото иска да вижда яхти и красиви неща, ама светът се е променил и е много тежък пейзажът.

Бойко Борисов: Да коментирам Соломон Паси ми е много малък. Много ми е малък да го коментирам него. Действително аз искам Черно море да е зона на транспортни коридори, на добив на нефт и газ, на туризъм. И кой не го иска това? За да ми говори така. Кой не го иска? Искаме подводници, които като в Англия да се блъскат с търговски кораби? Какво искаме? Тук има обаче един детайл, който съм длъжен да го изясня. Демилитаризацията или девойнизацията на Черно море може да стане само по линия на НАТО, съседните страни и Русия, и Турция, всички, които сме в този басейн. Като начало ние трябва да се опитваме да спрем ескалацията на въоръжение. Защото виждате, има една цикличност в света. Ако се върнете по-назад в историята, може би вашето поколение да е забравило, но имаше бойкот на Олимпиадата в САЩ, после бойкот на Москва, изхвърляне на спортисти. Сиреч всичко от студената война в момента се повтаря в още по-черни краски.  Напрежението между великите сили става нетърпимо. Всяко малко регионално конфликтче, един инцидент трябва да ви кажа, че отново започнаха руски самолети да наближават въздушното ни пространство.

Водещ: Къде?
Бойко Борисов: Ами те си го правят това регулярно.
Водещ: Къде приближават? През Черно море?
Бойко Борисов: Ами идват през Черно море, идват близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат.
Водещ: Те и румънци и турци вдигат, нали?

Бойко Борисов: Не всичките вдигат вече.
Водещ: Кога не вдигат, нали е общ ангажимент?
Бойко Борисов: Няма да коментирам тази тема, защото е свързана с НАТО, но не всички от няколко дена го правят.
Водещ: Не всички натовски държави, които следва да правят едно и също при една и съща опасност.
Бойко Борисов: Така.
Водеща: Как четете този факт?

Бойко Борисов: Все по-тревожно става в нашето Черно море, все по-тревожно.
Водещ: Те просто идват и обръщат? Тия самолети, така ли?

Бойко Борисов: И затова, тъй като аз нямам комплекси, а и с всичките тези лидери многократно сме говорили, хубавото или по-точно разликата в предишните от 10 години да речем назад, е, че тогава едно посещение на високо ниво примерно става на три-четири години и тогава се срещат лидери, с лидери говорят. И докато европейските съвети, особено и срещи, които се провеждат там, ние сигурно имаме по 140-150 срещи с Меркел, Оланд, по два-три дена караме там, знаете, има възможност да си говорим дълго по всички теми. Аз горе-долу знам какво мислят те, какви са им страховете. Европа винаги е била за, и не случайно всички искат да дойдат за живота, защото социалните системи, начинът на живот, най-добрите държави за живот са в Европа. Преориентирането във въоръжаване, ето вие давате сутринта, че локомотивите ни са на по 40 години. Превъоръжаването означава, като купуваш самолети, танкове, артилерия и кораби, локомотивите ще ги платим, когато имаме пари. Сиреч хората пряко няма да усетят, че се превъоръжаваме, в хубавия смисъл на думата, а точно обратното. Това са милиарди, милиарди, трилиони, хиляди милиарди за въоръжение, които в момента се дават. Един патрон за хелипотерите ни е 140 лева.

Водещ: Тоест за какво да се готвим, не разбирам? За огромни военни разходи и ние, както всички, така ли?
Бойко Борисов: Аз ще се опитам по всякакъв начин, това искам да кажа на Паси, защото едно време доста обичаше да се чува с мене, искам да предотвратя колкото може по-малко пари да се дадат за въоръжение. Защото после, след като се бойкотират Олимпийските игри, след като настанат всичките тези максимум катаклизми и се стигне до вече военен конфликт между големите, тогава ще почне разоръжаването. И вие си спомняте, че имахме ракети Ес-Ес, които утилизирахме. Всичко това е струвало пари.
Водеща: Вие говорите и за военен конфликт между големите.

Бойко Борисов: Ами то рано или късно, то е като в театъра. Като има една пушка на стената, рано или късно ще гръмне.
Водещ: На няколко пъти споменавате и спорта като част от политическото напрежение в момента. Лишаването на руснаците от участие…
Водеща: … на олимпиадата.
Водещ: Смятате, че това ще ескалира не просто в спортна тема, със обидени спортисти и обиден спортен министър…

Бойко Борисов: Разбира се, че ще ескалира. То ако беше само да се обидят спортистите и спортният министър, добре. Аз ги познавам добре лидерите на Турция и на Русия. Знам тяхната лична ангажираност с всичките тези процеси.
Водещ: На думи или на дела сте гарант за това, че България е част от ЕС и НАТО, дотолкова, доколото, иска да пуснем и откъса на Радан Кънев, успя да ви извади от обувките, да ви раздразни.
Бойко Борисов: Аз мразя лъжите и затова му отговорих. Да отделяме време на Радан Кънев…
Водещ: С 11 секунди ще го преживеете наистина. Радан Кънев, секунди.

Бойко Борисов: Да, то действително е да го преживея. Такива лъжи и манипулации, да го преживеем.
Радан Кънев: По въпроса за НАТО ние имаме двама министри, които наистина защитават българския национален интерес, и един премиер, който все пак държи цялата изпълнителна власт в ръцете си, който подрива усилията им.
Бойко Борисов: Какво каза всъщност?
Водещ: Ами каза, че има двама министри, които следват ЕС и НАТО в политиката, в действията си, вие, това, което каза, знаете какво каза.

Бойко Борисов: Просто несериозно изказване. Не заслужава коментар.

Водеща: Обаче толкова много ви разгневи.
Бойко Борисов: Ами разгневи ме, защото има само един отрицателен ефект между министрите в правителството. Защото тези, за които би ни трябвало подкрепата на Реформаторския блок, които са ги излъчили и продължават да работят, действително имат нужда от подкрепа. Но понеже те правят истинските реформи, те правят трудните болезнени реформи. Виждате пръстовият индификатор, който показа, че не ти взимат отпечатък, нито нищо, няма никакъв проблем, но просто когато влезеш в болницата, не може друго име или друг човек да изпишат парите за теб. Само ти можеш с твоето пръстче. Видя се, че става бързо, че става лесно, защо да няма ред?

Водеща: Това какво общо с Радан Кънев има?
Бойко Борисов: Защото министър Москов е този, който оглавяваше щаба, най-големия им щаб в София на изборите само преди по-малко от година.
Водещ: Какво общо има това днес с Радан Кънев, защо го споменавате Москов, след като Радан Кънев ви критикува?
Бойко Борисов: Ами защо не си подкрепя министъра, който, защото много болници, много джипита, лекари са против това. И той не иска да влиза да се кара…
Водещ: Против са, да.
Бойко Борисов: … с тях. Нека ние да се караме.

Водещ: Но Радан Кънев се кара с вас очевидно, защо той е единственият, който ви вади от равновесие?
Бойко Борисов: Не, не ме вади. Защото говори неща, които са неистини. А в същото време, когато сме се събрали навремето с Реформаторския блок, сме поели ангажименти да си подкрепяме министрите. Така че истинска реформа се прави в здравеопазването, те не казват нищо за нея. При военните и във външните работи всяко решение, всяка тяхна дума се взима предвид на Министерски съвет. Всяко нещо те го координират с мен.

Водещ: Даниел Митов всичко ли координира с вас?
Бойко Борисов: Разбира се.
Водещ: Това с Нейнски да не говори, скоба само отварям, ваше или негово решение е?
Бойко Борисов: Както видяхте, до понеделник и турците бяха забранили на техния посланик в България да говори. Той затова го изпрати, като беше в Министерски съвет, извини ми се и каза, докато не получа разрешение от външно, в Турция говори, явно след това са му дали, дойде да говори при вас. Ние тогава, повтарям, всяка дума, ситуацията беше толкова динамична, че не се знае кой ще надделее в този момент – дали превратът, дали избраната власт.

Водещ: Тоест искахте вие само един човек да говори и това да сте вие, за да няма рискове. Така ли да разбирам?
Бойко Борисов: Пак казвам, да не стане, че аз съм искал да говоря. Текстът го написаха експертите. Мисля, че с текст не сте ме видели досега? Този текст е единственият, който съм го чел няколко пъти с всичките служби, с двамата министри, Дани Митов и Ненчев, и всяко изречение съм внимавал да бъде точно това, което са ми написали експертите. Но за да има еднопосочно изказване по въпроса, така го направихме. Аз не виждам какво има повече колегата да го говоря.
Водещ: Добре. На Ани въпросът беше защо сте толкова чувствителен въобще каквото и да каже Радан Кънев. Прави впечатление това наистина. Вие на Корнелия Нинова като основна опозиция не реагирате така.
Бойко Борисов: Защото те са опозиция, защото Корнелия Нинова са опозиция и тя трябва със зъби и с нокти да се бори да си издига партията нагоре.
Водеща: В смисъл с разбиране подхождате към нея. Но към него?
Бойко Борисов: Докато Радан Кънев с неговата партия е реално в управлението. Да се откажеш от Москов, колко пъти Москов е бил като шеф на ДСБ тук при вас, колко пъти ни е атакувал?

Водеща: Тоест вие заради Москов и заради огорчението на Москов така…
Бойко Борисов: Не само Москов.

Водеща: … реагирате на Радан Кънев.
Бойко Борисов: Не само Москов. Там имаме нужда от подкрепа. Не ни я дават. Казват не, това си е на Борисов работата. В смисъл, когато се срещнат с доктори недоволни, аптекари недоволни или джипита, той казва, а това са Бойко и Московски, и Москов, това не сме ние. Ние не сме. Енергетиката, зам.-министър е от ДСБ. Шефът на КЕВР е от ДСБ. Ами излез и каже, бе, какво да правим с тези 620 милиона евра сега, които имаме да плащаме. Излез и кажи ще ги подкрепя да го изхвърлят в Дунава, дали да го строят, дали да го продават.

Водещ: На ядрената за оборудването ли?
Бойко Борисов: Да.

Водещ: А нали щеше в Иран да стане, ама не стана.
Бойко Борисов: Ама това не е плод-зеленчукът. Това трябва да стане договорено и с руската страна. Трябва да стане на база експерти за съвместимост, с разрешение от маса международни организации. Това е един не дълъг, но изключително сложен процес. Сиреч там им е първият зам.-министър, от ДСБ, шефът на енергийната колегия е от ДСБ. Ами излез кажи една дума по въпроса. Да, ама тя е опасна. След това вътрешно министерство, колко пъти с Бъчварова се скараха. А зам.-министърът е от ДСБ. Разбирате ли?
Водещ: Приемате го като приятелски огън, затова толкова страдате, така ли?
Бойко Борисов: Да, защото не е справедливо.

Водещ: А Валери Симеонов предизвиква ли такива чувства или не? Защото и той прави изказвания, които…
Бойко Борисов: Разликата е, че Валери Симеонов никога не е влизал в коалиция. Той е казал, аз за едни решения ще ви подкрепям, за други няма да ви подкрепям. Той се е декларирал предварително. На практика се получава, че по-често ние подкрепяме Патриотичния фронт…
Водещ: Общ кандидат-президент може ли да имате с ДСБ и с реформатори, ако са такива отношенията, както ги обяснявате досега?

Бойко Борисов: Знаете ли, с риск Ненчев да ми се разсърди, но вчера, след като се видяхме с армията, и той самият ми каза човекът, абе, дай да седнем нещо да мислим за тези президентски избори, защото и той го осъзнава, и хората го осъзнават, че всъщност какво значи един президент да е социален? Ами аз, министър Калфин ми беше вицепремиер, ръководеше социалното министерство, с 200 милиона извън бюджета подкрепихме българските пенсионери. Това изобщо не зависи социалната политика от президента. Или какво значи президентът да е гарант за ЕС и НАТО? Той има право само да върне един закон за един месец в парламента. Сиреч, и той да се прегласува, гарантът и за ЕС, и за НАТО са на първо място партиите, които генерират мнозинството на парламента, защото ние сме парламентарна република, и второ, кабинетът, който взима своите решения за финансиране или изпълнение на каквато и да е програма. Едва в някаква ситуация, когато партиите са слаби, когато институциите не работят, се дава по Конституция три месеца на президента да направи служебно правителство.

Водещ: Да, правомощията на президента ги знаем, вашият президент, очевидно няма да кажете името, опишете ни го, вашия кандидат-президент, опишете ни го, какъв му е профилът?
Бойко Борисов: В сегашната ситуация коренно си преразглеждам фигурата, която трябва да изпълнява в новия световен ред, който се задава, ако щете.

Водещ: Кое е коренно, какъв трябва да е, кой трябва да е?
Бойко Борисов: Една дума. Обединител. Нацията в следващите месеци и години ще има нужда от един човек, който да балансира между партиите, между изпълнителната власт и да опита да консолидира нацията, не да я раздели.

Водещ: Може ли да е партиен лидер, или не?
Бойко Борисов: Моля?

Водещ: В този смисъл, за да е обединител, може ли да е настоящ или бивш партиен лидер, председател на партия?
Бойко Борисов: В този смисъл септември месец ще кажа. Но единствената дума…

Водещ: Тоест вие се отказахте от този, който твърдите, че сте избрали, и сега към друг вариант отивате заради новата международна обстановка?
Бойко Борисов: Преосмислям. Преосмислям го, защото в случая вече не касае дали е човек с много образование или с много титли, или с какво ли не друго още. Думата да бъде приет от всички, когато бъде избран. Моите уважения, но ако колегата Кънев искаше да направим нещо заедно, и то не е минало, аз не държа карес, ще ги забравя тези неща, които ми говори, защото те не са верни. Аз в последните два месеца имам две писма от департамента, в които ми благодарят за работата, която имаме. Без да ги карам да пишат такива писма. Изглежда инстинктивно разбират, че някой ме атакува по тая тема, а те държат на мене. Защото, когато е трябвало да се прекратяват или да се взима отношение по тежки въпроси, свързани с енергийната зависимост, в момента ние сме реално направили диверсификацията в газопреносната система.

Водещ: Момент, да не избягате от въпроса.
Бойко Борисов: Няма да избягам.

Водеща: Предвид новата обстановка, дали вие може да сте кандидатът?
Бойко Борисов: Моля?

Водеща: Защото казахте, че има нова обстановка, всички я виждаме, а вие преосмисляте решението си за избор кой да е кандидат-президент, може ли да преосмислите решението си и вие да сте кандидат-президент? Предвид новата обстановка. Пак. И на мен ми омръзна да ви го задавам този въпрос, но вие цитирате новата обстановка. Има нова обстановка.
Водещ: Вие чувствате ли се като обединител?
Бойко Борисов: Много е силно човек да си припише каквато и да е титла, която не му е дадена от хората, така че не бих си го позволил. Но знам, че, и пак да кажа защо не са минали нещата. Ако г-н Кънев искаше да направим нещо заедно, помнете как ме привика да отида в парламента да ми каже, че би могло само ако Росен Плевнелиев се откаже от ГЕРБ, сигурно това е нещо лошо, и вижте какви унизителни въпроси ми задава във викането. Да отида аз в парламента, да се откаже Плевнелиев, че е бил кандидат, че не от ГЕРБ, тогава вече те да ни кажат става, и ние да подкрепим.

Водещ: Да се отрече. Е и вие искате да се отрекат министрите от него, така че това явно са взаимни апетити.
Бойко Борисов: С кое искам да го отричат?
Водеща: Извикахте ги, за да се отрекат от Радан Кънев, те се отрекоха…
Бойко Борисов: Не, извикаха си ги депутатите, за да попитат, когато по няколко депутата само от Реформаторския блок са били, когато трябваше да решават за двигателите на МиГ-овете да се ремонтират в Полша, и за промените, които направихме в отбраната, коя партия го е подкрепяла Ненчев, с огромния си брой депутати? Това искаха депутатите. И те излязоха и си казаха, ние си работим прекрасно, не ни карайте, нямаме нужда от това.

Водеща: Към въпроса, който ви е омръзнал, не чух отговор “Не, няма да се кандидатирам” в новата обстановка.
Бойко Борисов: Сиреч как ме поканиха на преговори. Ела тук, да се отрече и ще слушаш ние какво ще ти кажем. Така ме поканиха. След това излиза и казва, аз протегнах ръка, той не я пое. Ти ми удряш шамар публичен. Ако дойда, хайде, идвам, тък-тък в парламента, добър ден, какво ще кажеш Радан, добре, ами, Росене, отречи се. Абе чакай, бе, как ще стане? Как ще изкарам после един милион да гласуват за тоя човек? Второ, изваждат кандидат. Трайчо – обединител на нацията. Или Гроздан Караджов. Нали трябва кандидатът ни, а в същото време ГЕРБ примерно Трайчо Трайков го е освободил като министър. Сиреч те ти изваждат кандидати, които абсурдно е да се подкрепят.

Водещ: На Ани въпросът беше свързан с вас. Искаме отговор.
Бойко Борисов: И последно. И последно. Знам, че е свързан с мене. Така че когато дойде време, ще ви кажа.
Водещ: Към днешна дата какъв е отговорът на този въпрос за вашата…
Бойко Борисов: Толкова са далече.
Водещ: А, далеч, не са далеч.
Бойко Борисов: Не, повярвайте ми. Знам доста. Ежеминутно кореспондирам и с военните, и с цивилните наши специални служби, и с министрите. Президентските избори са толкова далеч свързано с напрежението, което до тогава ще има в света, че са ми последна грижа към този момент. Защото ние имаме, ще ни се налага да решаваме изключително тежки казуси в тези месеци. Изключително тежки. Затова ще му дойде времето на тази тема.

Водещ: Ще дадете ли яснота, направихте една заявка миналата седмица или по-миналата в друго интервю, че е възможно да има сменени министри. Узрявате ли вече до решение кои, кога?
Бойко Борисов: Разбира се. Президентските избори ще бъдат вота на доверие или недоверие. При неуспех на ГЕРБ на кандидата, който подкрепяме, издигаме, защото аз много са интересни – когато и с Атанасов и с Радан Кънев се виждахме…
Водеща: Пак за тях.
Бойко Борисов: …те са ни партньорите. Аз не мога да отида да предложа това нещо и да си споделя тревогите нито с Корнелия Нинова, нито с Ахмед Доган, нито с Лютви Местан, нито с Волен Сидеров. Хубави – лоши, това са ни партньорите. Аз бих искал да ги запитам тях – как на втори тур, да приемем, че бият, минават във втори тур на президентските избори и трябва да обединяват да съберем гласове? Дори да е техният кандидат. При тези взаимоотношения как аз ще мотивирам ГЕРБ да отиде да го подкрепи? Или обратното – те за нас. Ние сме длъжни, затова се връщам на тях, те са ни партньорите, трябва да намерим някакъв общ език. И аз съм готов да се върна назад, защото това исках да кажа – когато си говорим с него без медии или не пред медиите, той е изключително разумен и интелигентен човек. Не мога да си изкривя душата. Като излезе и като види камерите и като ги заговори тези неща, просто изтръпвам.

Водеща: Готов сте да се върнете назад към Радан Кънев и съответно той към вас?
Бойко Борисов: Към всички, които са в център-дясно, към всички, които подкрепят евроатлантическата идея и нашето членство, разбира се и всички, които с авторитет и разум не желаят да се набъркаме по наше желание във военен конфликт.
Водеща: Той Радан Кънев смята, че не се прави реална съдебна реформа, но това ще е разговор между вас.
Бойко Борисов: Абсолютно прав е, но той пак каза – както за здравеопазването, за енергетиката, за сигурността – там, където има проблем, той не се изказва.

Водещ: Къде има проблем и кои министри ще смените, не отговорихте на въпроса.
Бойко Борисов: Ще сменя на базата на резултатите на изборите, или ГЕРБ, говоря за ГЕРБ, другите ако искат да продължат да управляват, аз ще изтегля ГЕРБ от управлението, защото това ще считам…

Водещ: Чакайте, не ви разбирам – как ще изтеглите ГЕРБ от управлението, при какъв резултат?
Бойко Борисов: Ако не сме, нашият кандидат, издигнат, подкрепен или какъвто и да е…
Водеща: Т.е. отказвате се от мандат? Вие спирате да сте премиер?
Бойко Борисов: Разбира се. Няма да се превръщам в Станишев навремето, когато го победихме на изборите за Европарламент, знаеше, че ГЕБР е политическа сила номер едно и той остана още година и половина.
Водещ: На първи или втори тур?
Бойко Борисов: Втори тур, разбира се.

Водещ: Ако нямате ваш президент – предсрочни избори? Да, то е логично.
Бойко Борисов: Ще видим и първи тур. Това означава, че ще има нова политическа сила или коалиция, или каквото и да било, която е по-силна от нас. И тогава, много е важно дали и ПФ ще се представят добре, защото сме си говорили с Каракачанов, защото те биха преосмислили и участие в правителството, така че резултатите от изборите, ако сме успели, ще се опитаме да направим още по-добър кабинет, дори и смяна на министри, ако трябва, ще ги слушат всичките да усилим последната година на управлението. Защото имайте предвид, че…

Водещ: Т.е. със сигурност ще има промени в правителството, дори и при победа?
Бойко Борисов: Разбира се, ако те добре са се представили, заявят желание да участват, винаги сме ги канили. Така че има време за тази тема. А като се има предвид, че 1 януари 2018 г. България ще председателства ЕС, трябва да се мисли и затова кога точно ще са изборите.
Водеща: Кои избори?
Бойко Борисов: Парламентарните.

Водеща: Т.е. вие мислите и за парламентарни избори и като за предсрочни, така ли да ви разбирам?
Бойко Борисов: Мисля, не мога да предопределя как ще минат президентските избори. Ако сме успешни, то е ясно, че след това с какъв аргумент ще искат други да дойдат на власт. Естествено, както аз, ако победят ще кажа – заповядайте, вие победихте. Същото е и за тези, които са победени, че искат предсрочни избори, защо? За да бъдат бити пак. Няма логика.

Водеща: Господин Борисов, сега към това, което разкри нашият колега Вероника Димитрова за кмета на Трън. На какъв принцип ги избирате кандидат-кметовете на ГЕРБ?
Бойко Борисов: Първо, ги избират местните организации, но за да не, искам да подбера дума, с която да го оприлича този човек…
Водеща: Вече се води дело, той е заплашвал свидетели, които да обяснят, че той не е виновен.
Бойко Борисов: …заради вашите зрители какво съм направил по случая – истински, сега да каже, че съм се възмутил, но така се подразних като го слушах как обяснява, че той щял да съди телевизии, нямало да говори. Първо, ти си публична фигура – като те питат, дали ти е удобно или не, ще излезеш и ще кажеш какво мислиш. Не след пет дена да обясняваш кой е луд и кой не е.

Водеща: Кой е проблемът – как се държи пред медиите или, че е заплашвал свидетелите?
Бойко Борисов: Не само, на всеки може да му се случи някоя неприятност, свързана с пътно-транспортно произшествие. Всеки, който кара кола му се е случвало някакъв инцидент, знае колко бързо става. Посипи си главата с пепел, отиди при тази жена, направете всичко възможно, ако ще и партията щеше да даде пари да го лекуват това дете, да се грижим за него. Не искам да го чувам и да го виждам. По-тъпанарска позиция, имайте предвид че там, откакто свят светува, там в този регион е изцяло червен регион беше.

Водещ: Сега ще излезе, че не е имало нищо общо с вас.
Бойко Борисов: Не, има. Той веднъж го сваляхме като кмет, правихме предсрочни избори в Трън. След това му минаха съдебните процеси и понеже истински се възмутих, защото хората си казват – сега той не може да не знае кмета на Трън. Ние имаме стотици кметове. Важното е, че когато съм разбрал, помолих главния прокурор, разбра ме. Прехвърли делото от Трън в Перник и ще се проведат сега отново всички възможни експертизи и това, което се прави.

Водеща: Смятате ли, че управлявате нормална държава и управлението е нормално, след като елементарни житейски казуси, които би трябвало местните институции да решат – в случая прокуратурата и полицията, трябва да стигнат до премиера, който и да е той, за да бъдат решени?
Водещ: Изглежда, че трябва да разрешите нещо да му се случи, разследване, да се помолите лично на главния прокурор, някак си, защо не става автоматично?
Бойко Борисов: Правилното е, че в случая чукат на отворена врата. Защото, когато говори главният прокурор той каза, че вече делото е на бюрото му, изискал го е и го препраща на друго място. Не е честно и не е правилно да кажа, че сега понеже аз се обадих, главният прокурор реагира. Той като му звъннах каза – вече ми е на бюрото, вече съм разпоредил да се провери всичко. И между другото, понеже ме питахте да се изпусна, се изпуснах за съдебната реформа, защото пак бих искал да се коментира от тях – как можеш да осъдиш един човек, девет съдии да признаят, че е извършил, че е виновен, да ти присъдят 3000 лв. затова, че ти е нанесъл щета и да платиш 35 хиляди лева..?

Водещ: Това със Сидеров ли? Делото за клевета, което вие водите срещу Сидеров?
Бойко Борисов: Да, за мен лично. Сиреч ще получа 3000 лв. затова, че ме е наклеветил, а трябва да платя 35 хиляди лева, две трети от годишната си заплата – разходи.
Водеща: Юристи казват, че голяма сума сте поискал, затова се е случило това.
Бойко Борисов: Поискал съм я, защото първо, казах че ще е за благотворителност. И като е голяма защо първа инстанция дава 180 хиляди лева, втора инстанция 80 хиляди лева, а трета инстанция – 3000 лв.

Водещ: Вие какъв доход имате?
Бойко Борисов: Колкото ми е заплатата.

Водещ: Защото две трети от годишния доход трябва да платиш, как се живее с това нещо?
Бойко Борисов: Четири хиляди и нещо ми е заплатата.
Водеща: И как ще ги платите тези пари?
Бойко Борисов: Сега съм казал на, сега ще правя голямо извиняване на господин Сидеров, извинявайте, че сте ме обидили, да ми простите. Да видим не можем ли да се оправим, голямо извинявай. Как можах да си помисля, че ме обиждате. Спаси ме, защото иначе трябва да давам. Това е.

Водеща: Този път вие настъпихте „котето“, така изглежда.
Бойко Борисов: Да, настъпих съдебната система аз и тук Радан Кънев е абсолютно прав. Защото това, след като на мен ми се случва, представям си какво се решава по други дела. Така че – прав е. Но само в едната посока говори. Дайте да говорим малко в другата сега – дали това е справедливо.

Водеща: Докато сме на тема съдебна система. Има ли напрежение, според вас, между главния прокурор и вътрешния министър. Много често главният прокурор споменава близки роднини, дъщерята например на вътрешния министър като човек, който например иска оставката на Вежди Рашидов.
Бойко Борисов: Това са два различни субекта. Майката е едно, дъщерята е друго.

Водеща: Но има ли напрежение между ръководителите на тези две институции?
Бойко Борисов: Особено в съвременните поколения…
Водеща: Не, аз не искам да коментираме семейните отношения. Питам има ли напрежение между ръководителите на тези две институции?
Водещ: На няколко пъти има и ситуации, при които ето и онзи ден в доклада на прокуратурата е, че МВР разрешава включително и картечница…
Бойко Борисов: Като има такова разрешение, да не го коментира главният прокурор ли? Напротив, много правилно ги провокира, за да може служба КОС да не го допуска. Всяка сряда на тези съвещания, на които участват и правосъдният, и вътрешният, и финансовият министър, заедно с прокурорите, всички служби, има изключително добра координация на работа. Това че в един или друг случай може да има виновна страна от страна на МВР или на друга служба, прокурорите са длъжни и абсолютно правилно го правят. Нищо не трябва да минава през личните взаимоотношения. Поне моето наблюдение е, че и Катя Захариева, и Румяна Бъчварова имат добри професионални колегиални отношения с прокурорите, както и със съдиите.

Водещ: Вежди Рашидов – рязко сменям темата, защото няма да ни остане време да коментираме нещо, в което вие, като че ли не взехте ясна страна. Имаше пправо на отговор от Вежди Рашидов към журналист от националната телевизия – думата „ясла“, държавна ясла накара много хора да попитат за обор ли членовете на правителството смятат държавата, та да атакуват лично журналист, че е бил на държавна ясла?
Бойко Борисов: Не.
Водеща: Големият въпрос е споделяте ли мнението, че който получава държавна заплата трябва да си мълчи, ако същата тази държава прави нещо нередно, според него и трябва да си мълчи?
Бойко Борисов: Видяхте, че там малко и личен конфликт има, защото Вежди Рашидов е доста емоционален…

Водеща: Има личен конфликт с журналиста Георги Ангелов?
Бойко Борисов: …да, поне така ми го обясни. Но той сега си е подготвил към други, разбира се, които счита че са го оклеветили да ги съди. Аз като му казах какъв е резултатът от това, че аз съм осъдил някой, не знам дали не се разколеба.
Водещ: Говоря за журналист, който е атакуван от министър в правото си на отговор.
Бойко Борисов: Абсолютно е недопустимо, затова му се обадих, казах му че той не е скулпторът Вежди Рашидов, той е министърът. И когато един министър говори като скулптор, художниците и скулпторите имат други изразни средства. И за тях емоционалното състояние е водещо, затова са творци, министърът трябва да си мери думите. И го накарах да направи пресконференция, да се извини. Аз от негово име се извиних неколкократно. Като знам какво препати човекът, съм малко по-на негова страна, в чисто човешки план.

Водеща: Прескачаме от тема в тема. Аз се опитах с темата за „настъпеното коте“ да ви вкарам в темата с горските и начина, по който се назначават шефове на горски поделения? А може би отчитат? И тук е моментът да ви припомня, че…
Бойко Борисов: Ако се е отчитал този на Севлиево на някого, вие видяхте, че в момента, в който дойде темата при мен, ние го уволнихме. Да излезе и каже – аз съм се отчитал на този и на този. Ето, имаме прекрасен случай. Така че да не вмятаме такива отчитал се – не се отчитал. Ето, този е уволнен от мен и от министъра, ако се е отчитал – да излезе и да каже „аз съм правил еди какво си“. И да го даде на прокуратурата.

Водещ: Чакайте, той е писал за конкретни нарушения до началника си по-нагоре и мерки не са се взимали. Така че не е очевидно един само човек, който…
Бойко Борисов: Има зам.-министър Костов, който беше тук и мисля че ви е отговорил на въпросите. Трябва министрите и зам.-министрите да се научат да си носят отговорност. Не виждам какво да го коментирам. Това, което е дошло и съм се запознал с него, още същият ден е уволнен.
Водеща: Усещането, че нещо трябва да се покаже в разследване по телевизията, за да се вземат мерки…
Бойко Борисов: Ние уволняваме и много други хора, които не са минали през разследване.
Водеща: …а това е човек, който е на този пост от времето на Мирослав Найденов. Значи можете да си представите колко години.
Бойко Борисов: Колко години, толкова правителства са минали. Между другото, ако попитате особено тези, дето ходят в чужбина на лов и разбират от лов, ще ви кажат, че той е най-добрият професионалист като /…/, както и да го гледате. Но направил е своята грешка и затова е отстранен. Така че – безкомпромисно. След като има, аз ви благодаря за разследването и виждате, че реагираме на всичките и досега няма пожален.

Водещ: Ще ги правим и без да ни благодарите, така че…
Бойко Борисов: Не, не, вие си ги правете. Питате ме и аз ви отговарям. Но искам да ви кажа, че освен вашите разследвания, десетки други има уволнени, които ние сме си ги разкрили и са дадени на прокурорите или са им снети имунитетите и са в съдебна фаза. Това искам да кажа. Не, че само като има разследване, тогава става. Сега, вярно е, че нямаше да се натикам да гледам на спирката за градския транспорт дали има повече прахово или не, за което ви благодаря, но си замина и депутатката и всички около нея.

Водещ: Като става дума за качество, дразните ли се много в ситуации, аз сега ще ви пусна една от хитовите снимки от миналата седмица от социалните мрежи, не искам да вменя, че всичко, което се строи е с лошо качество, или че е лошо, напротив – но когато се появи ето такова нещо, това е от един от многото столични булеварди, които се асфалтират, пак се поставя въпроса като се прави нещо по български ли се прави, в лошия смисъл на думата? И това стана ден преди да покажете новата спирка на метрото, което изглежда добре. Но това остава.
Бойко Борисов: То не изглежда добре. Това е богатство за софиянци, десетилетия напред и хората ще благодарят. А, че – преди малко казах – има тъпанари, какво да направя? Като вижда дърво, защо отива да асфалтира до него. Знае, че ще минат хората, ще го видят. Какво да кажа? Да кажа нещо за материала, след това ще ме вдигнете на балон. Какво да кажеш? Осигурили сме финансиране, асфалтирали сме, за да ходят хората поравно, не по счупените плочки. Направихме онзи ден метро. Четири пъти по-евтино от най-евтиното в Европа, което се строи. Красота.

Водещ: Защо е толкова евтино, четири пъти казват, да не прокапе?
Бойко Борисов: По-добре да прокапе, но това са разлика от 100 милиона лева. За 100 милиона лева ще направим още две такива станции. Давам го за ЕС като говорят за корупция, да огледат малко цените и там. Давам им задачка и на тях. Защото ние сме свикнали всеки ден мониторинг, защото България е лоша. Ето ви, там където са най-много милиарди в Европа – подземната инфраструктура. Разликата между България и всички страни в Европа е над 4 пъти.
Водеща: Когато строят същите съоръжения?
Бойко Борисов: А съоръженията под земята, затова ги давам за пример. Защото една магистрала може да има много тунели, мостове, да се оскъпи. Едно е да прокараш през равно място, друго е да минеш през планини. Тогава може да има разлика. Метрото е под земята. Една и съща къртица го копае. Произвежда се в Баден-Вюртенберг. Сиреч цената и за България, и за Франция, Германия или Полша е една и съща. Влаковете са еднакви, контактните мрежи са еднакви, настилките са еднакви, системите за сигурност са еднакви.

Водещ: По-католици от папата ще излезем накрая.
Бойко Борисов: Което е факт.
Водеща: В този случай.
Бойко Борисов: Не само в този случай. Нека да ми сравнят колко струва километър магистрала в България с другите, например със съседна Гърция, където е същото. Или в Турция.

Водеща: Не подхващайте тази тема, защото наистина трябва да се разделим.
Бойко Борисов: Нека да не се разделяме. В смисъл вие като ви оборя в нещо, хайде да се разделим. Ама дай иначе да ви покажем дръвчетата, където отишъл някой да ги асфалтира. А това, че спряхме чинарите, а това че…
Водеща: Благодарим ви затова че ни гостувахте. Впрочем един от най-спокойните разговори, който сме провели с премиера Бойко Борисов, така излезе накрая.
Бойко Борисов: С малко усмивка да се разделим, защото е много тежко.
Водещ: Благодарим ви.


http://www.blitz.bg