В интервю за предаването „Панорама“ на БНТ президентът Румен Радев за първи път даде ясно да се разбере, че обмисля възможността да направи парттия.

Зависи от обстоятелствата, коментира държавният глава.

Попитан докато е президент дали ще прави партия, Радев обясни, че има ясни конституционни задължения.

Факторите са време, обстоятелства, много неща, каза още той.

Моята партия е партията на почтените българи демократи и родолюбци. Срещам ги по площадите в цялата страна. Това, което ги обединява, е убеждението, че този режим е компрометиран, че трябва да си върнем закона и справедливостта. Бъдете уверен, че ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете, обърна се Радев към водещия на “Панорама” Бойко Василев.

Президентът припомни, че отдавна е заявил, че подкрепя всяка една партия, която поставя България и българския народ на първо място.

Според него смяната на режима на Бойко Борисов е належаща, защото тъкмо той, а не пандемията, са вкарали България в друг коловоз.

На въпрос какво е щяло да се случи, ако премиерът подаде оставка, а страната остане без парламент, държавният глава коментира: “Нима г-н Борисов управлява с парламент. Изобщо означава ли за него нещо парламентът?”.

Има обратна ситуация – вместо парламентът да контрорира правителството, премиерът контролира парламента. Премиерът може да отиде, да изпие едно кафе и да си тръгне с оставката на председателя на парламента, коментира Радев.

Запитан дали ако много го ядосат, ще направи партия, Радев отговори: Аз трудно се ядосвам, моята професия ме е научила да подтискам гнева и чувствата и това е полезно.

 

В над 40-минутното си интервю пред “Панорама” тази вечер президентът Радев изненадващо и безкритично се позова на слабо познатия у нас германски социолог Роберт Михелс, който става член на фашистката партия на Мусолини през 1928 г. Той е апологет на олигархичната държава.

“Едно от предизвикателства, които стоят пред нас, всъщност е формулирано преди повече от век от немския социолог Роберт Михелс. В неговия железен закон на олигархията твърди, че всяка олигархия се стреми да се възпроизведе не само по време на управлението , но и когато властта се смени и дойдат други хора”. Михелс е автор на Желязната теория на олигархията и Радев цитира неговия принцип, смятайки че по този начин уязвява премиера Борисов. Самият Борисов предния ден на рейд с джипката каза “Работата е свобода”, цитирайки известния надпис “Arbeit macht frei” на входа на нацистките концлагери, включително Аушвиц.

Помолен да коментира реакциите по повод неговия стиснат юмрук, с който той излезе в първия ден на протестите през пролетта, Радев даде за пример американските президенти Доналд Тръмп и Бил Клинтън. Много-много президенти, включително в тази кампания имаше стиснати юмруци, не го ли виждате, попита държавният глава. И обясни, че стиснатият юмрук е също знак за обединение, но срещу беззаконието и мафиотизираната държава.

Независимо каква е следващата управленска конфигурация, тя няма да работи ефективно за народа, ако с обединени усилия не сменим не просто партията на върха, а порочния модел на управлението, допълни той. И цитира немския социолог Роберт Микелс и неговия Закон на олигархията, където твърди, че всяка олигархия се стреми да се възпроизвежда не само по време на управлението, което я е създало, но и когато във властта дойдат други политически конфигурации. Управлението на Борисов не само, че не демонтира наследения олигархичен модел на прехода, но захрани още по-мощно задкулисие, което овладява институции и изсмуква огромни публични ресурси, коментира държавният глава.

Причината да се разделя с Калоян Методиев не е празненството на социалистите. Освобождаването му е резултат от общата ми оценка за неговата работа, коментира Радев по повод бившия шеф на кабинета си.

Има много хора във властта, които искат да разбият единството на левицата и те са в основата на тази интрига. Има много хора във властта, които искат да видят БСП разцепена. Но българските социалисти издигнаха кандидатурата ми за президент с очакване да се противопоставя на корупцията и беззаконието. И аз отстоявам това, а те ме подкрепят, увери държавният глава.

Убеден съм, че промяната в България не е възможна без хората отляво, допълни той.

В тази ситуация развитието на кризата с COVID-19 ще зависи много повече от отношението на хората, отколкото от действията на правителството, коментира Радев.

Президентът не разполага с реални инструменти на управление, обясни самият той. И напомни, че е правил не едно обръщение към народа по темата.

Не съм срещу грижата за хората, а срещу лицемерието и евтиния популизъм, срещу липсата на реформи и на механизми за прозрачност при разходването на средствата, коментира още държавният глава.И критикува правителството, че през пролетта много бавно е започнало да взема мерки за справяне с икономическите и социалните последици от коронакризата.

Положително е и трябва да се помага и да се отнасяме с грижа за хората, но не можем да не мислим за перспектива и как ще осигурим приходи в бюджета след коронакризата, какво ще се остави на следващото правителство, допълни Радев. И напомни, че големият проблем е борбата с неравенствата и бедността, затова там трябва да се вземат спешни мерки, както потвърждавал и докладът на МВФ за икономическото състояние в България.

Той разказа, че България е взела домакинството на инициативата “Три морета” въпреки вътрешната съпротива в страната ни за това.

Хилядите българи у нас и зад граница поискаха предсрочни избори. Осъзнавам – тежко е да се поеме наследството на Борисов, защото е съпътствано с тежки поражения на държавността, коментира Радев. Той критикува премиера, че контролира парламента, вместо да е обратното.

На въпрос дали България трябва да блокира Северна Македония по пътя й към ЕС, Радев отговори, че преди всичко страната ни трябва да отстоява своята история и език. Убеден съм, че работейки кооперативно с нашите братя, ние ще намерим правилните решения. Но след като договорът за добросъседство не ни водят до тях, ние ще намерим други средства, коментира президентът.

Но не България, а Република Македония е кандидат за членство и трябва сама да реши дали ше загърби поведението си досега. За мен е важно, че успях да убедя българското правителство, че не може да има безусловна подкрепа, напомняйки за свиканото от него преди година съвещание, на което е договорено да има национална рамка, коментира още държавният глава.

България е член на ЕС и не може да си позволи да внесе още един проблем в съюза, затова кооперативно трябва да намерим решение, но отстоявайки историческия и културния си интерес, коментира Радев и напомни как го е постигнала Гърция.

Смущава ме мълчанието на правителството ни – то има позиция, но не казва по какви механизми ще я постигне. Радев предложи да има нова глава в преговорната рамка със Северна Македония, в която да бъдат разписани българските искания. А да не е само позиция.

Запитан дали дори коронакризата няма да е повод за обединение с Борисов, за да изведат двамата народа от кризата, Радев отговори: Трябва да има обединение около принципи, а не за корупционен комфорт.

 

Той обясни, че не свиква КСНС, защото няма нито едно становище, взето с консенсус досега, което да е било изпълнено от правителството. Това не е място, където да се седне на приятни приказки на кафе, а изисква точни доклади и разчети, допълни той.

В борбата с тази пандемия най-важният ресурс е доверието. Нямам инструменти, с които да въздействам и контролирам и хората ще кажат: Ето още един, който ни излъга, допълни Радев.  http://epicenter.bg

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
 7. БЪЛГАРИТЕ
 8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
 9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
 10. РИБОЛОВ
 11. ГЮВЕЧ
 12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 13. България – Китай 中国保加利
 14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
 15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
loading...