Ще действам институционално. Така президентът Румен Радев отговори на въпрос на репортери дали ще наложи вето върху гласуваните промени в Изборния кодекс.

Радев бе на среща с местния бизнес и с дипломати в Хасково, предаде БТА.

Ще взема решение, когато законът дойде при мен. Тогава ще преценя как да постъпя, уточни държавният глава. Нека другите да се изговорят, моите действия са ясни, каза Радев преди да започне срещата.

Структурата на услугите и промишлеността в Хасково е съсредоточена в сектори с по-ниска добавена стойност. Изостава се в привличането на чуждестранни инвестиции. Основното предизвикателство за икономиката остава демографията – липсата на квалифицирана работна ръка. Тези изброени показатели са характерни не само за Хасково, а са общонационален проблем, заяви по време на срещата с местния бизнес и чужди дипломати в Хасково президентът.

Нашата икономика става все повече заложник на демографията – липсата на младо, трудоспособно и квалифицирано население, подчерта държавният глава в изявлението си. Това е общонационален проблеми и ние трябва да търсим всички заедно общонационално решение на този сериозен проблем, добави той.

Всички ние като общество, като граждани, имаме много по-важна и отговорна задача – как да направим така, че хората да живеят по-добре, посочи Радев. Въпреки че бизнесът има водеща роля в тази задача, в едно съм абсолютно убеден – каквито и икономически, социални и данъчни модели да разработваме и прилагаме, те няма да имат ефект, ако не се смени радикално политическата среда и стилът на управление в държавата, изрази убеждението си държавният глава. Това е голямото предизвикателство и отговорност на всеки един от нас, уточни той.

Ние трябва да настояваме за по-голяма прозрачност, отчетност и отговорност на политическия елит, за начина, по който той взема управленски решения, отбеляза Радев. Той посочи, че това важи особено при харченето на публичен ресурс. Като граждани трябва да настояваме властта да изпълнява по най-добрия за обществото начин обществения договор, бяха думите на президента. Това ще рече, че властта трябва да осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда, обясни Радев. По негови думи това означава тя да намали административните тежести, да въведе електронното управление, да се гарантира частната собственост и да се стимулира иновативността, конкурентоспособността и инициативата на бизнеса.

Много важно е да се гарантират прозрачни и ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществени поръчки, посъветва държавният глава. Това означава да се справим с най-важния, фундаментален проблем на обществото ни – безнаказаните престъпност и корупция, обясни той. Държавата, по думите на Радев, трябва да се ангажира всеобхватно с развитието на перспективно образование, особено средното професионално образование.

Не на последно място в този обществен договор трябва да се гарантира административната и финансова децентрализация на общините, защото това е единственият начин гражданите в дадено населено място да бъдат истински обществено ангажирани, изрази мнение Радев.

На въпрос от залата на драматичния театър “Иван Димов” той отговори, че България е призната пазарна икономика, но има административни тежести и лошо администриране, които я застрашават.

Правилата на пазарната икономика се нарушават с разпределянето на крупни инфраструктурни обекти, за които дори няма обществена поръчка, даде за пример президентът. На констатацията на предприемач за необоснованото покачване на цената на тока Радев отговори, че това е един от резултатите от липсата на ясна енергийна стратегия и визия.

 

Липсата на ясни перспективи за развитие пред българската енергетиката,  задълженията на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ от близо 1 млрд. лева, преговорите с „ЕЙ и ЕС Гълъбово“ и „КонтурГлобал“, неяснотата пред ядрената енергетика, както и неучастието на страната ни в европейски проекти за разработване на перспективни енергийни източници също бяха посочени от президента като въпроси, за които са необходими ефективни решения.

 

По отношение на членството ни в еврозоната държавният глава каза, че това е наша стратегическа цел. Той обаче вметна, че е против слепия ентусиазъм към това начинание и най-големите рискове били свързани с конкурентоспособността на икономиката и доходите на хората.

 

На срещата с бизнеса в града присъстваха близо 30 дипломати, народни представители, кметове на общини от региона, представители на бизнеса от област Хасково и членове на търговско-промишлени палати от страната.

Президентът Радев бе посрещнат днес следобед с почетен военен караул от армейското формирование 52 740 на централния площад “Свобода” в Хасково.

Държавният глава е в Хасково по покана на Хасковската търговско-промишлена палата, която ежегодно организира събиране с дипломати около празника Трифон Зарезан.

http://epicenter.bg

loading...