Депутатите в правна комисия приеха на второ четене Бюрото за защита на свидетелите да бъде прехвърлено от главния прокурор към правосъдното министерство.

Мотивът е, че то изпълнява сходни дейности по охрана и предотвратяване на престъпления, а тъй като има и полицейски функции, е необходим контрол от Народното събрание.

Тъжно е за хората и семействата им. Това са решения на държавата, ние ще го изпълним, но е тъжно за хората”, коментира Иван Гешев след приемането на законопроекта.

Главният прокурор изтъкна, че темата за неговата охрана не е тема за него, както не и тема за българските граждани.

Гешев подчерта още: “Прокуратурата няма да носи отговорност за последствията, категорично го казвам, и цената ще платят българските граждани”.

Той отново предупреди, че животът и здравето на защитените свидетели ще бъде заплашено и че много служители на бюрото ще напуснат. 

Депутатите не приеха предложението на Хамид Хамид от ДПС да бъдат прехвърлени към правосъдния министър само имотите, които не са обект на решение на ВСС. По този повод главният прокурор предупреди, че ако това стане, ще е намеса в съдебната власт от страна на изпълнителната и прокуратурата е готова да сезира Конституционния съд. Имотът е предоставен на съдебната власт в лицето на ВСС през 2014 г. от правосъдното министерство, след което през 2016 г. Пленумът на ВСС пък го е прехвърлил на прокуратурата и тя го ползва за нуждите на Бюрото.

От “Изпpaви ce.БГ. Hиe идвaмe“ внecoxa зaĸoнoпpoeĸта зa извaждaнe нa Бюpoтo зa зaщитa oт ĸoнтpoлa нa пpoĸypaтypaтa и вpъщaнeтo мy пoд пoĸpивa нa Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo, ĸъдeтo cи бeшe.

Πo иcĸaнe нa пpeзидeнтa в KC имa виcящo дeлo cpeщy cитyиpaнeтo нa Бюpoтo пoд oпeĸaтa нa глaвния пpoĸypop в нapyшeниe нa Koнcтитyциятa и пpи oтcъствиeтo нa вcяĸaĸъв гpaждaнcĸи ĸoнтpoл. Oт cтaнoвищaтa дo KC пo дeлoтo caмo Гeшeв и BCC cмятaт, чe тpaнcфepът нa Бюpoтo в пpoĸypaтyрaтa нe нapyшaвa Кoнcтитyциятa.

На заседанието дойдоха и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов и депутатите от ИБГНИ Мая Манолова, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които не са членове на правната комисия.

Депутатът от ГЕРБ Николина Ангелкова използва това, за да попита дали има заседание на комисията или има предизборна среща.

На няколко пъти депутатите се разбираха да не се наричат един друг “престъпник”.

И по време на това заседание на правната комисия депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов, който не е неин член, отнесе забележка от председателя Андрей Михайлов.

Първа от поведението му се оплака Николина Ангелкова от ГЕРБ, която заяви, че Хаджигенов отправя обидни квалификации към присъстващи в залата и нарича “престъпници” бивши министри.“Да спазим добрия тон!”, вслуша се в оплакването й председателят на комисията и смъмри Хаджигенов.

Малко по-късно от Хаджигенов се жалва и съпартийката й Анна Александрова “Много ви моля, преди малко ме нарече “креслива”. Много ви моля, накажете го или го отстранете”, оплака се депутатката.

“Моля ви, колеги, комисията по правни въпроси става известна с обидите, които си отправяме един към друг”, отново отправи призив за добро поведение председателят на комисията, предвид размяната на обиди на вчерашното й заседание, продължила и на днешното.

Явор Божанков от БСП заяви, че от ГЕРБ умишлено търсят начин да забавят заседанието на правната комисия, за да не се приемат промените със съдебната власт и НСО.

Това предизвика словесни престрелки между Хамид Хамид, Николина Ангелкова , Атанас Славов и Ана Александрова. Хамид Хамид се обърна към Атанас Славов, “че се е изсулил като цървул” на вчерашното пленарно заседание, за което в последствие се извини. Езикът на депутата предизвика реакция от Николай Хаджиенов, който му направи забележка за грубия език.

Важно е да организираме изборите и всички да може да гласуват. Това се прави, за да се угоди на президента. НС работи на ръба на Конституцията”, посочи Николина Ангелкова, ГЕРБ-СДС.

Стигна се и до обиди и обвинения. „Реформата, която искате да направите за ден – два, е важна. Защото ще паднат актове на олигарси и вие сте “за” това”, заяви Ана Александрова от ГЕРБ-СДС.

Главният прокурор Иван Гешев предупреди, че ще обжалва закона в частта му сградата на Бюрото за защита на свидетелите да отиде под управление на правосъдното министерство, ако това стане окончателно. Припомняме, че трябва да има одобрение и на второ четене в пленарна зала.

След кратка почивка, депутатите започнаха гледането на първо четене на промените в закона за съдебната власт, в които основното предложение е закриването на спецсъдилищата. Това е един от най-обсъжданите проекти в държавата, бяха направени много опити той да бъде разгледан, но срещаше съпротива, каза при представянето депутатът от Демократична България Атанас Славов.

От ГЕРБ остро възразиха срещу обсъждането специално на промените, свързани със спецправосъдието, тъй като според тях било несериозно на ръба на конституцията при върнат трети мандат и очаквано разпускане на НС.

Вместо това поискаха да бъдат обсъдени промени в Изборния кодекс, за да бъдат върнати хартиените бюлетини за предстоящия вот.

БСП, ИТН , ДБ и “Изправи се БГ, Ние идваме!” видяха в тези обструкции опит да се осуети приемането на промените в двата закона, още повече, че времето е лимитирано заради предстоящото пленарно заседание.

“Значи има такъв народ, но няма такова заседание”, дойде ехидно подмятане, след като председателят на комисията Андрей Михайлов обяви край на заседанието, тъй като имал информация, че започва пленарното заседание за актуализацията на бюджетите на НЗОК и т.нар. голям държавен бюджет. http://epicenter.bg/