Предложението на БСП за предоставяне на 100 млн. лв. за мярката „80/20“ е свързано с подпомагане на секторите хотелиерство, ресторантьорство и транспортния сектор, които безспорно бяха най-силно засегнати от ковид кризата и бяха с най-тежките ограничения. В момента 70% от хотелите, които оперират сезонно са в тежка финансова криза и нямат достатъчно средства, за да покриват оперативните си разходи и натрупаната загуба. Затова изключително важно е да осигурим тази помощ, която е и най-приемлива за тях.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Димитър Данчев по време на дебата за държавния бюджет.

Той обясни, че в крайна сметка бюджетна комисия е приела тези 100 млн. лв. да бъдат включени в мярката на правителството „Запази мен“, но подчерта, че за левицата е важно да е ясно, че тази мярка отговаря на дизайна „80/20“ и касае предприятията, които са били с наложени административни ограничения и спад в оборота от поне 30%.

Данчев представи и други предложения на БСП – увеличаване на средствата в бюджета за издаване на ваучери за храна с 50 млн. лв. до края на 2021 г.

„Ваучерите за храна, които са били предвидени за 2021 г. ще бъдат изчерпани до края на месец септември“, аргументира се народният представител от левицата. Той предложи още да бъде дадена възможност ваучерите за храна да могат да бъдат използвани и за закупуване на туристически услуги и туристически пакети на територията на България.

„Смятаме, че тези мерки ще са в помощ на българския туризъм“, добави Димитър Данчев, депутат от Добричка област. http://epicenter.bg