Почина председателят на ЕП Давид Сасоли. Той беше на 65 години, съобщава „Ню Йорк таймс“. По информация на изданието Сасоли е издъхнал рано сутринта във вторник в болница в италианския град Авиано.  

Причината за кончината му не е оповестена официално. Сасоли беше хоспитализиран с тежка пневмония по време на пленарна сесия на ЕП през септември и се завърна в Италия за лечение. Той влезе в болница отново на 26 декември, защото имунната му система се срина.   https://nova.bg

********

Давид Сасоли е роден на 30 май 1956 г. във Флоренция, Тоскана, и след като следва политически науки, започва да сътрудничи на малки вестници и информационни агенции.

През 1992 г. е взет на работа от обществената радио и телевизия РАИ и бързо се изкачва в йерархията, за да стане познато лице за милиони италианци, когато представя вечерната информационна емисия на първия обществен телевизионен канал, на който става и заместник-директор.

Любовта от пръв поглед с политиката се случва през 2009 г., когато бившият кмет на Рим от левицата Валтер Велтрони организира сливането на две големи партии – от левицата и център-ляво. Сасоли се присъединява веднага към проекта, от който се ражда Демократическата партия (ДП).

Кандидат на изборите за Европейски парламент, той беше избран с листата на ДП с повече от 400 000 гласа, успех, който окончателно го отдалечава от телевизионните екрани и той посвещава политическата си кариера на Европарламента.

Ръководител на делегацията на ДП в Брюксел и Страсбург, той се опива да пробие на националната политическа сцена като се явява на първичните избори на ДП за поста кмет на Рим през 2013 г., но е изпреварен от Иняцио Марино, който по-късно ще бъде избран за кмет.

След този неуспешен опит той се посвещава на Европейския парламент. Преизбран през 2014 г., става зам.-председател на законодателния орган и отговаря за бюджета и евро-средиземноморската политика.

„Като ръководител на тази политика, представлявах Европарламента по множество официални поводи, като развивах диалог с институциите в държавите от Средиземноморието и Близкия изток“, пише той на страницата си в интернет.

Той претендира също, че е баща на „най-значимата железопътна реформа на Европейския съюз – европейския закон Сасоли-Дийксма, приет през 2017 г. след три години сложни преговори“.

Не съм се отказал напълно от кариерата си на журналист, все още сътруднича активно на различни вестници и списания“, признава той. Сасоли е съавтор, заедно с Франческо Саверио Романо, на книга за министерските заседания по време на отвличането на Алдо Моро през пролетта на 1987 г.

„Ако ми гласувате доверие, ще се борим заедно за съвременен парламент, по-прозрачен, екологично устойчив, достъпен за гражданите“, обеща той пред колегите си преди началото на гласуването.

„Нищо не е възможно без хората, нищо не е трайно без институциите“, добави той, като цитира фраза на Жан Моне – един от бащите основатели на ЕС.
Давид Сасоли бе женен и има син и дъщеря.

loading...