Антиваксърските и конспиративните теории, присъщи за троловете, заляха европейското онлайн пространство след вестта за кончината на президента на Европейския парламент Давид Сасоли рано сутринта във вторник. Не ковид след бустер доза срещу инфекцията, а страшната грам-отрицателна бактерия легионела уби италианския журналист след дълга борба от миналия септември насам.

Сасоли бе приведен в тежко състояние в болница в Страсбург след като лабораторно легионерската болест бе потвърдена. Той е бил с изключително висока температура, характерна за бактерията, а негови сътрудници и близки искаха разследване дали самият Европейски парламент не се е превърнал в поредно огнище за инфекцията, чиято смъртност може да достигне и до 10% при тежките случаи.

Тогава обаче Сасоли изключи възможността вентилацията в огромната сграда на институцията да е причина за заболяването му и по-скоро допусна да се е сдобил с бактерията от хотел по-рано през 2021 г.

Сасоли бе изписан от болницата във Франция в относително добро общо състояние, след което работеше дистанционно от родината си, където се върна за долекуване. За съжаление обаче още през ноември той преживя рецидив, а силното антибиотично лечение, както твърдят и италианските медици, срина имунната му система.

Легионерската болест представлява тежка инфекция на белите дробове, причинена от бактерията. Около 5—10% от пациентите умират. Не всеки, изложен на въздействието на легионела, ще се разболее. Хората с подлежащо заболяване, пушачите и възрастните хора са изложени на по-висок риск от разболяване под въздействието на бактерията.

Симптомите обикновено започват от два до десет дни след заразяването, но в редки случаи могат да се развият до три седмици след него.

В световните медицински журнали са представени десетки случаи на фатални случаи след рецидиви на легионелозата, предимно при пациенти с имунокомпрометиращи състояния и особено често при страдащи от ревматоиден артрит.

Европейският парламент пък е относително редовен източник на бактерията, като огнища възникват през няколко години, както във вентилационната система, така и в канализацията на сградите в Брюксел и Страсбург.

https://lupa.bg/