Почина голямата българска актриса Гинка Станчева

0
237
  • На 90-годишна възраст почина голямата българска актриса Гинка Станчева,  съобщиха от Съюза на артистите в България. 

На 4 февруари 2023 угасна голямата български кинозвезда Гинка Станчева.

Родена е на 15 юни 1932 г. в София. През 1955 г. завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов” в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър в Благоевград.

Тя играе ролята на Цвета във филма „Земя” на режисьора Захари Жандов – първият български филм, спечелил участие в конкурсната програма на фестивала в Кан. Познаваме я като Елена Грънчарова във филма „Любимец 13”, Нели 1 от „Специалист по всичко”, Хатидже Халилова във филма „Ребро Адамово”.

През 80-те години на ХХ век участва в дублажите на Българската национална телевизия. През 2002 г. е наградена с орден „Стара планина“ за изключителни приноси към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ.

През 2002 г. Станчева е наградена с орден “Стара планина” за изключителни приноси към българската култура.

Същата година съпругът й, актьорът Пейчо Пейчев, си отива от този свят, малко преди двамата да отпразнуват златната си сватба.

Той е нейната голямата и единствена любов. Нейни познати споделяли, че това бил единственият ден, в който я виждат без усмивка на лицето.

“Не съм си и помисляла някога да бъда с друг”, признава тя. Той е първата любов в живота й и остава такъв до последния си дъх.

Запознават се във  Велинград. Той е на почивка във вилата на адвокатите, а Гинка Станчева – във вилата на банковите чиновници. Любовта им започва съвсем невинно и чисто, защото са още деца. И макар животът да ги разделя, когато той е приет в театралната академия, тя решава да следва същия път, напук на майчините съвети.

Двамата се женят, когато са в трети курс. По разпределение той заминава в Благоевградския театър. По-късно и тя отива при него.

През 2017 г. получава почетен „Икар” за чест и достойнство.

С Апостол Карамитев.