Генералното консулство на България в Одеса е в контакт с местните власти по случая с поврежането на бюст-паметника на Христо Ботев в украинския областен град. Консулството ни връчило нота на украинското външно министерство в Одеса с молба да бъдат предприети необходимите постъпки от страна на украинските компетентни институции за възстановяване и опазване на паметника, съобщиха  от МВнР.

Временно управляващият генералното ни консулство Мирослав Енкове  разговарял с началника на Приморския отдел на Националната полиция на Украйна в град Одеса Вячеслав Маковей, според когото бюстът на Христо Ботев сега се намира в полицията и е в добро състояние. Разследването до момента е показало, че бюстът е бил откраднат в нощта срещу 30 юни с цел предаване срещу пари в пункт за изкупуване на метали. Извършителят на престъплението се издирва.

Началникът на Приморския отдел на полицията в Одеса е поел ангажимент да направи всичко в рамките на възможностите си за поправяне на паметника. Представители на българското национално малцинство в Украйна вече са изразили желание да съдействат за неговото възстановяване.

Министерството на външните работи на Република България осъди вандалския акт срещу бюст-паметника на Христо Ботев в Одеса.

https://www.monitor.bg/