Полицията използва лютив спрей срещу протестиращи заради водната криза в Перник, които се събраха пред Министерството на регионалното министерство и поискаха оставката на правителството. Протестът се премести пред Министерския съвет, след като бе използван лютив спрей срещу протестиращите. Има доста пострадали хора.

Симптомите, които изпитват, са временна слепота. При някои от тях има и гадене. Може би става дума за около 30-40 души. На място пристигнаха няколко линейки, които да им помогнат. Един полицай също пострада, но не от спрея, а беше ударен по време на сблъсъците.

Беше направен опит за щурм на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Исканията на протестиращите са ясни: оставка на целия кабинет, не само заради водната криза в Перник, но и заради целия хаос в държавата. Пред МС движението е блокирано, има много повече полиция, а протестиращите са може би около 300 души.

Над 30 са пострадалите след използвания от полицията лютив спрей, съобщават от Спешната помощ.

На място са изпратени до момента шест линейки, като се насочват още. Част от пострадалите вече са откарани към Университетска болница “Царица Йоанна” в София.

След съботния протест с искане на оставки на управляващите заради водната криза, жители на Перник се събраха в центъра на София с искане за оставката правителството.

Протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на МРРБ, но полицията ги спря. Веднага след това към министерството полетяха бутилки от минерална вода и кенчета.

Броят на протестиращите се увеличава.

Протестът е организиран от партия “Възраждане”. Пред БНР лидерът й Костадин Костадинов заяви, че създаването на ВиК холдинг не би решило проблема с водната криза в Перник:

“В момента, в който бъдат окрупнени водните дружества в страната, най-вероятно ще бъде предложено да се приватизират, което означава, че тези в момента управляващите престъпници искат да продадат и водите ни“.

Исканията на хората звучаха така:

“С очаквания най-после да се вразумят и да си подадат оставката. Гафовете следват един след друг, не съм от Перник, аз съм от Видин“.

Много от хората тук са дошли от провинцията специално заради протеста пред регионалното министерство.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери пречиствателната станция за питейни води “Бистрица“.

От Столична община уточняват, че съоръжението се използва за управление на водопроводната система на София, в него се подават и данни от всички локални резервоари в системата.

Според перничани от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на МРРБ.

Протестът в събота беше организиран от Инициативен комитет „Спаси Перник“. Посланието беше “Вода за Перник, вода за България!”.

https://bnr.bg/

До сблъсъци се стигна на протеста срещу кабинета „Борисов 3“ пред МРРБ

Протест срещу управлението на кабинета „Бойко Борисов 3“ се провежда в центъра на София, съобщи Дарик. Той започна пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където имаше около 500 души, но впоследствие се премести пред Министерския съвет.

Ватмани на трамваи и таксиметрови шофьори спираха и изразяваха подкрепата си към протестиращите: „Браво! Браво! С вас сме!“

При демонстрациите се стигна и до сблъсъци между полицията и протестиращите.

Демонстрантите замеряха сградата на МРРБ с бутилки и други предмети. Напрежението ескалира, след като двама представители на протестиращите поискаха разговори с представители на Министерството, но такава беше отказана.

Двама от протестиращите хвърлили предмет – вероятно дръжка от знаме, с който ранили служители на реда – мъж и жена. Затова полицията била принудена да прибегне до употребата на лютив газ. Обгазени били около 40 души.

Шестима от тях са откарани в ИСУЛ.

Към момента в района на протеста, който се измести пред Министерския съвет, има засилено полицейско присъствие и жандармерия. А протестиращите искат оставките не само на ресорните министър и зам.-министър Петя Аврамова и Николай Нанков, но и на цялото правителство.

Организатори на демонстрациите са движение „Възраждане“ и инициативният комитет „Спаси Перник“.

https://dnews.bg