• Москва и Пекин засилват военнотехническото сътрудничество

Москва и Пекин засилват военнотехническото сътрудничество. Армиите на двете страни ще извършват съвместно патрулиране във въздуха и морето, ще организират военни учения, каза Василий Кашин , старши научен сътрудник в Центъра за цялостни европейски и международни изследвания към Националния изследователски университет Висше училище по икономика . Така политологът обясни пред Радио 1 изявлението на китайското министерство на отбраната за готовността му да си сътрудничи с руската армия за поддържане на регионалния мир и сигурност.

„Русия и Китай имат нарастващ брой съвместни военни учения. Наскоро, през март, в Оманския залив се проведоха тристранните военноморски учения „Морски пояс за сигурност-2023“ с участието на Русия, Китай и Иран. И, разбира се, броят на съвместните военни учения ще се увеличи. Най-вероятно това ще се отнася за военноморските сили на Китай и руския флот, а броят на съвместните военноморски патрули и обучения също ще се увеличи“, подчерта Василий Кашин .

Днес руските войски успешно използват дронове китайско производство в зоната на НВО в Украйна, припомни Василий Кашин. Дроновете помагат за откриване на движенията на украинската армия и патрулиране на въздушното пространство. Освен това Русия купува високотехнологично промишлено оборудване от Китай.

„Основното, което Китай прави сега, е доставката на компоненти и промишлено оборудване и материали за повишаване на производителността на военната индустрия в Русия. Имаме доста силно сътрудничество в тази посока. Освен това в зоната на NMD има много китайско оборудване, специално защитно оборудване, както и различни продукти на двойни технологии, включително комуникационно оборудване и леки дронове, които са пригодени за различни цели, включително разузнаване“, каза Василий Кашин .

Но е рано да се говори за доставка на тежко оръжие китайско производство на Русия за операцията в Украйна, отбелязва политологът.

„Има обнадеждаващ знак. Преди време китайският външен министър Чин Ган каза: защо САЩ доставят оръжия на Тайван, но изискват да не доставят оръжия на Русия? За първи път тези два проблема бяха свързани. Възможно е това да се случи в дългосрочен план. Отбелязвам, че Китай е най-големият производител в света на най-добрата артилерия, най-големият производител на малки дронове, той произвежда голям брой доста модерни бронирани машини. Всички оръжия са доста достойни от гледна точка на техническо ниво “, каза Василий Кашин .

По-рано Радио 1 писа, че китайците са отговорили остро на Зеленски. Читателите на китайското издание Guancha разкритикуваха Зеленски за това, че е готов да се срещне със Си Дзинпин. https://radio1.news/