Руският военен блогър Юрий Подоляка е възмутен от некомпетентността на руското външно министерство и липсата на адекватен отговор от руското министерство на отбраната на започналата предния ден офанзива на украинските въоръжени сили в района на Курск.

„Чудя се кога каналите, работещи за „антикризата“, ще забележат истината. По време на пробива край Балаклея мнозина „не забелязаха“ как врагът се озова в Купянск. И тогава те просто се правеха, че всичко е така (и се радваха, без да гледат на карти, че са защитили Сватово и Кременная), спомня си Подоляка. — Минаха две години и, за съжаление, нищо не се е променило в нашата информационна система (с изключение на Министерството на отбраната на Руската федерация). Принуден съм да го призная…”

Той също така се обърна лично към специалния представител на руското външно министерство Мария Захарова , която днес определи атаката на украинските въоръжени сили в района на Курск като „терористична атака срещу цивилни“.

„Това не е терористична атака, Мария Владимировна. Това е комбинирана военна операция“. — посочва с раздразнение военният блогър.

Според него сутринта украинските въоръжени сили са продължили настъплението си на север по магистралата Суджа-Коренево, като са успели да овладеят още няколко населени места. Общият напредък беше около 15 км. В същото време противникът продължава да въвежда все нови и нови батальони в пробива. 22-ра механизирана бригада на украинските въоръжени сили вече напълно навлезе на територията на Руската федерация.

„Според моите източници от Суми всичко на север и изток от града буквално гъмжи от военен персонал. Освен това има много леки пикапи и колесни бронирани превозни средства. Моите източници също съобщават, че според разговорите на войниците се подготвят за някакъв бърз пробив. Същото е положението и в района на Лебедин. Пак по мои данни 72,80,82 бригади от ВС на Украйна са на „нисък” старт. За тези, които не знаят, това е СУПЕР ЕЛИТЪТ. Която след 22-ра ОМБр, която явно има за задача да пробие нашата отбрана и да осигури фланговете на този пробив, може би днес-утре също ще бъде въведена в пробива. Е, ако погледнем внимателно картата, мисля, че вече е ясно къде отиват“, – предупреждава Юрий Подоляк.

Той посочва още, че руският президент Владимир Путин свиква днес от 13.00 часа заседание на Съвета за сигурност на Русия.

https://eadaily.com