Подготвя се проект за нов, алтернативен водоизточник на село Долни Луковит, съобщиха от ВиК – Плевен

0
6



В процес на изготвяне е проект за нов, алтернативен водоизточник за село Долни Луковит. Това посочиха в своя позиция от „Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД – Плевен (ВиК) по повод обявения за днес протест на жители на населеното място заради проблеми с водоснабдяването.

Процедурите по одобряване на парцеларните планове са проведени. Очаква се в най-скоро време да се реши въпросът със захранването на селото с питейна вода от още един водоизточник, казват от дружеството.

От дружеството допълват, че вследствие на трайното засушаване и липсата на валежи в област Плевен, нивото на водоизточниците в момента е намаляло драстично. Това в довело до нарушения най-вече по високите части във водоснабдяването на село Долни Луковит, община Искър.

От ВиК – Плевен посочват още, че проблемът е породен от некачественото изпълнение на възложен от Община Искър проект за воден цикъл, който е допринесъл за влошаване, вместо за подобряване на ситуацията с водоснабдяването на населеното място. 

Водопроводната мрежа е в лошо техническо и експлоатационно състояние, поради което много често възникват аварии. Отговорност за качеството на изпълнението носят възложителят, строителният надзор и изпълнителят на водния цикъл. Рехабилитираните участъци от водния цикъл на с. Долни Луковит не са предадени за експлоатация с договор с Асоциацията по ВиК. Освен това има гаранционни срокове и фирмата – изпълнител е длъжна да отстранява всички възникнали дефекти за своя сметка, се казва още в позиция на ВиК – Плевен.

За да се справи с проблема, плевенското водоснабдително дружество е сключило договор с фирма за извършване на временни измервания по ВиК мрежи и обслужващите ги съоръжения, обследване на водопроводни мрежи със специализирано оборудване с цел локализиране на скрити течове и изготвяне на техническо предложение за зониране на водопроводната мрежа на водомерни зони и зони за управление на налягането. През следващата седмица фирмата ще изготви доклад какво е установено след прослушването със специализирана техника и за резултатите ще бъдат уведомени медиите и обществеността, казват още от ВиК – Плевен.

От дружеството допълват, че ако проблемите с чести аварии, породени от некачествената подмяна на водопроводите в селото продължат, може да бъде въведено режимно водоснабдяване на населеното място, за което е изпратено писмо до кмета на село Долни Луковит. Въвеждането на режимно водоснабдяване е крайна мярка, но няма друга техническа възможност при съществуващата инфраструктура да се акумулират водни количества, с които да се осигури водоподаване за всички потребители в населеното място, казват още от ВиК – Плевен.

Водоснабдителна група „Долни Луковит“ осигурява водоснабдяването на селата Брегаре, Гостиля, Долни Луковит и Ставерци, допълват от плевенското дружество.



Източник БТА