Бивша собственичка на погребален дом в Колорадо беше осъдена на 20 години във федерален затвор заради продажба на части от тела на мъртъвците. Жената беше призната за виновна във вторник за измама на роднини на 560 мъртви, които излъгала, че близките им са кремирани, но всъщност тя е разчленила и продала труповете им.

46-годишната Меган Хес се призна за виновна през юли. Тя е управлявала погребалният дом Sunset Mesa, както и организация за донорство на органи в Монтроуз, Колорадо.

Присъдата от 20 години е максималната за престъплението. Нейната 69-годишна майка Шърли Кох също се призна за виновна за измама и беше осъдена на 15 години. Кох е обвинена в това, че е разчленявала телата, пише в обвинителния акт.

„Хес и Кох са използвали погребалния си дом понякога, за да откраднат тела и части от тела, използвайки измамни и подправени формуляри за донорство“, каза прокурорът Тим ​​Неф в съдебно дело. „Поведението на Хес и Кох е причинило огромна емоционална болка на семействата и близките на починалите.“

Федералното дело започна след серия от разследвания на Ройтерс през 2016-2018 г. за продажбата на части от тела в Съединените щати, една практически нерегулирана индустрия. Бивши служители в погребалната агенция тогава разказаха, че Хес и Кох са извършвали неразрешено разчленяване на тела и няколко седмици след публикуването на история от 2018 г. ФБР извърши обиск на адресите им.

Адвокатът на Хес я оправда, с това че тя е била несправедливо охулена като „вещица“, „чудовище“ и „таласъм“, докато вместо това тя е „увредено човешко същество“, чието поведение може да се обясни с травматично мозъчно увреждане на 18-годишна възраст.

По време на съдебния процес

двадесет и шест близки описаха ужаса си

да разберат какво се е случило с техните покойни роднини.

„Нашата мила майка, те я разчлениха“, каза Ерин Смит, като допълни, че раменете, коленете и стъпалата на мъртвата жена са били продадени.

В Съединените щати е незаконно да се продават органи като сърца, бъбреци и сухожилия за трансплантация, те трябва да бъдат дарени. Но продажбата на части от тялото като глави, ръце и гръбначни стълбове – което прави Хес – за използване в изследвания или обучения, не се регулира от федералния закон.

Обучителните институции, които са купували от нея, не са били запознати, че те са били получени чрез измама, казаха прокурорите.

В погребалния си дом Хес е таксувала семействата с до 1000 долара за кремации, които никога не са се случвали, казаха прокурорите. На някои от роднините тя е предлагала безплатни кремации в замяна на дарение на телата.

Прокурорите съобщиха, че тя е излъгала повече от 200 семейства, които са получили кремирана пепел от кошчета, смесена с останките на различни трупове. bg-voice.com