Освен интелигентна и красива, Виктория Савойска (вляво) е доста нахакана девойка. Преди две години тя заяви в интервю за в. “Ню Йорк Таймс” без да ѝ мигне окото, че италианците не били много прогресивни, ама щели да се научат да бъдат такива.

  • Двадесетгодишната принцеса е инфлуенсърка в Париж с десетки хиляди фенове
  • Виктория оглави символично Савойската династия на помен за прадядо ѝ
  • Първата жена, на която е дадена власт да ръководи италианското кралско семейство

Двадесетгодишната принцеса Виктория бе символично въведена в амплоато ѝ на глава на Савойската династия или иначе казано на италианската кралска фамилия. Това стана на помен по повод 40-годишнината от смъртта на нейния прадядо и вуйчо на нашия цар Симеон II – последния крал на Италия Умберто II.

На церемонията в намиращото се във френската област Савоя абатство “Откомб”, където почива и съпругата на някогашния монарх Мария Жозе, присъстваха редица членове на мощната преди време европейска династия. На първия ред до Виктория стоеше нейният баща – принцът на Венеция Емануил Фелиберт, дядо ѝ и все още пръв престолонаследник Виктор Емануил на инвалидна количка, неговата сестра Мария Пия, съпругата му и баба на младата принцеса – Марина Дориа. Отзад пък бяха югославският принц и наследник на короната на съседите ни от запад – Серж, куп други представители на последните три поколения на голямата знатна фамилия.

Виктория Кристина Аделаиде Киара Мария е родена в Женева през 2003 г. и е по-голямата от двете дъщери на принц Емануил Филиберт и на неговата съпруга – популярната френска актриса Клотилд Куро. По-голямата част от живота ѝ преминава в Париж, където завършва колеж по изкуствата, а в момента се изявява като инфлуенсър с десетки хиляди последователи.

Занимава се предимно с мода, като е дефилирала като модел за редица реномирани брендове, въпреки че напъследък представя все по-често семейството си на важни събития. Така например преди няколко седмици тя присъства като пратеник на Савойската династия на погребението на папа Бенедикт XVI във Ватикана, където се срещна със София Гръцка и с краля и кралицата на Белгия. Сега тя е първата жена, на която е дадена власт да ръководи италианското кралско семейство от основаването на династията преди повече от 1000 години. Така реши през 2020 г., малко след 16-я рожден ден на внучката си и адашка, престолонаследникът Виктор Емануил, който за целта анулира стар закон, налагащ за водачи на династията само мъже.

https://trud.bg/