Пламена Мангова и концертмайстор на Виенската филхармония свирят със „Софийски солисти“

0
59


Пламена Мангова (пиано) и Райнер Хонек (цигулка), концертмайстор на Виенската филхармония, свирят със „Софийски солисти“ на 6 ноември в зала „България“, съобщават организаторите от общинския културен институт „Красно село“. 

Диригент е Константин Добройков.

В първата част на вечерта ще звучат вариации върху тема на Франк Бридж, оп. 10 – творбата, която носи на Бенджамин Бритън международна слава. Тя е написана по поръчка на диригента Бойд Нийл. Във втората част за първи път на сцената на зала „България“ ще излезе Райнер Хонек заедно с известната българска пианистка Пламена Мангова. Те ще изпълнят Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър (1823) на Менделсон Бартолди.

Райнер Хонек е роден в Ненцинг през 1961 г.  Учи в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, при Едит Бертшингер и Алфред Стаар. Започва своята кариера в оркестъра на Виенската Щатсопера и Виенската филхармония през 1981 г., като през 1984 г. става концертмайстор на Щатсоперата, а през 1992 г. – и на филхармонията. Свири като солист в Австрия, Европа, Япония и САЩ – с Виенската филхармония.

Активен камерен музикант е като член-основател и ръководител на Wiener Virtuosen (1989-1999), ръководител на  Wiener Streichersolisten (1982-2004) и първи цигулар на  Ensemble Wien (2000-2011) и на камерния оркестър Виена-Берлин (от 2009 г.). След като прави успешна кариера като оркестров музикант, солист и ансамбъл, Хонек започва да се изявява и като диригент,  а вече и ръководи филхармоничния оркестър на Нагоя, Симфоничния оркестър на Малмьо, Филхармоничния оркестър на Ница (Франция) и оркестъра на Мариински театър. 

Свири на цигулката на Страдивариус Chaconne от 1725 г., предоставена му благодарение на Австрийската национална банка.

/ДД

/АКМ/



Източник БТА