Пенсионерите ще бъдат освободени от таксите за парно и водоснабдяване като част от нов социален проект, насочен към подпомагане на възрастните граждани. Това решение ще намали финансовата тежест върху хората, живеещи на пенсия, и ще им осигури комфортни условия на живот през зимата.

Няма да се налага да плащате жилищни и комунални услуги: кой трябва?

Пенсионерите могат да въздъхнат с облекчение, защото са им предоставени значителни предимства при плащането на жилищни и комунални услуги. В контекста на нарастващите цени на комуналните услуги такава подкрепа се превръща в истински спасителен пояс за възрастните хора. Осъществява се на регионално ниво, предоставяйки повече възможности. След като платят комуналните услуги, те получават възстановяване.

Съгласно действащото законодателство право на обезщетения имат ветерани от труда, родители на много деца, хора с увреждания, както и тези пенсионери, чийто доход не надвишава установения минимум. Тези категории граждани могат да разчитат на отстъпки или частично възстановяване на разходите за жилищни и комунални услуги.

Какви преизчисления и възстановявания са налични за жилищни и комунални услуги

Освен това пенсионерите имат възможност да получат възстановяване на част от средствата, изразходвани за комунални услуги, ако те не са предоставени в пълен размер. Водоснабдяването ще трябва да се преизчисли, ако водата не се подава редовно или е мръсна. Това може да бъде засвидетелствано или заснето на видео и предоставено на компанията като доказателство.

През отоплителния сезон температурата на въздуха в помещението винаги трябва да бъде стабилна +18…+20 градуса; за студените райони тази цифра е с два градуса по-висока. Но през нощта е разрешено леко намаление. Колкото и да е странно, ако отоплението е много високо, това също се счита за нарушение, защото не всеки се чувства комфортно с високи температури в стаята. Човек може да поиска преизчисление.

Трябва да се направи преизчисление за топлата вода, ако тя не отговаря на стандарта – +60…+75 градуса. Необходимо е да бъде извикана проверка, която да констатира факта на нарушението и да състави протокол. За всеки 3 градуса отклонение от нормата таксата се намалява с 0,1%.

За да помогнат, пенсионерите, които не могат да получат преференциално намаление или компенсация за жилищни и комунални услуги, могат да се класират за субсидия. Но това е при условие, че сумата, изразходвана за жилищни и комунални услуги, надвишава 22% от общия доход на живеещите в апартамента.

Това позволява не само значително намаляване на финансовата тежест, но и осигуряване на комфортни условия на живот. Подобни мерки за социална подкрепа помагат на възрастните хора да се чувстват по-уверени във времена на икономическа несигурност и да се съсредоточат върху това, което наистина има значение – здравето и благосъстоянието.

ИЗТОЧНИК: ПРОНЕДРА

Необходимо пояснение: Става въпрос не за България, а за Русия.