Пенсионерите ще получат по 70 лева коледна добавка. Бонусът ще вземат всички възрастни, независимо от размера на парите си. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет, който дадоха социалният министър Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова.

Инфлацията започва да се забавя, което идва от намаляване цените на енергоносителите. За разлика от октомври, когато тя беше 18 процента, сега е спаднала на 17, отчете финансовият министър. В резултат от икономиите, кабинетът успя да осигури необходимите средства 142 милиона лева за изплащане на коледни добавки. Това заяви Велкова. 

Лазар Лазаров честити професионалния празник на работещите в НАП. За предстоящите допълнителни пари, той отчете, че това ще се отрази на пенсиите на 2 милиона и 34 хиляди пенсионери, заяви той.

Тези пари ще се изплатят заедно с пенсиите за декември. Плащането ще стартира в началото на следващия месец. Последователни сме в усилията за подкрепата на доходите. Мерките, предприети за целевите помощи за отопление и допълнителни ресурси за разширяване обхвата на подпомаганите, увери Лазаров.

Ще стартираме разговори със социалните партньори за виждането им за минималната работна заплата през 2023-а, като срещата ще бъде в края на следващата седмица, уточни социалният министър.  https://lupa.bg/