Хиндуистките националисти на министър-председателя Нарендра Моди спечелиха 303 места в парламента, показват окончателните резултати от преброяването на гласовете на парламентарните избори в Индия, предадоха световните агенции.
Бхаратия джаната (Индийска народна партия) постигна най-силния резултат в историята си и разгроми основния си съперник, Индийския национален конгрес. Формацията на Рахул Ганди ще има само 52 депутати през следващите пет години в долната камара на парламента, Лок сабха (Народна камара). Общоиндийският народен конгрес на Мамата Банерджи печели 22 места.
Моди се срещна с лидери на своята партия след убедителната победа на изборите.
Премиерът се срещна с приключващите мандата си министри, а по-късно връчи своята оставка заедно с техните на президента Рам Нат Ковинд. Държавният глава прие оставките и поиска служителите да продължат да изпълняват своите задължения до встъпването в длъжност на новото правителство.
Според медийни информации Моди вероятно ще положи клетва като премиер за втори мандат следващия четвъртък.
Победата на изборите в Индия до голяма степен беше възприета като референдум за политиката на Моди, отдаваща приоритет на хиндуизма, която според някои наблюдатели поражда нетърпимост към мюсюлманите и други религиозни малцинства, а също за твърдата му позиция към съседен Пакистан, с който Индия замалко да влезе във война по-рано тази година, посочва Асошиейтед прес.
Анализатори казаха, че избирателите ще очакват новото правителство на Моди бързо да се върне към работата по икономическата реформа, която неговата партия на практика изтласка настрани като въпрос от предизборната кампания, след като отговори на терористично нападение през февруари в индийски Кашмир с въздушен удар в Пакистан, разпалил националистически настроения.
Изборните резултати показват, че в индийския парламент вероятно ще влязат рекорден брой жени.
От 542-те места в долната камара на парламента 78 са напът да бъдат заети от жени. Това е рекордно високо ниво за най-голямата демокрация в света, макар че е доста под средното равнище в световен мащаб, което е почти едно към четири.
Индия беше една от първите държави с жена лидер, но повече от 50 години след като Индира Ганди стана министър-председател, участието на жените в политиката продължава да е слабо, отбелязва Ройтерс.  http://www.bta.bg