София, 20 юли /БТА/
Парламентарната група на „Изправи се!Мутри вън!“ ще се казва „Изправи се БГ! Ние идваме“. Това стана известно от брифинг на ръководството на коалицията след заседание на парламентарната група.
Ще предложим за заместник-председател на парламента Татяна Дончева, съобщи председателят на групата Мая Манолова.
Решението за промяна на името е на нашите партньори, обясни тя. Манолова посочи, че в основата на коалицията са две граждански организации и три партии – мандатоносители.       Тя заяви, че са готови с първите законопроекти, които ще внесат утре. Ще започнем със законопроект за преизчисляване на пенсиите и със Закона за личната помощ. Ще предложим създаване на комисия по ревизията, която да продължи работата на комисията от 45-ия парламент, и комисия по изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с полицейското насилие и незаконното подслушване, добави Манолова.
Николай Хаджигенов ще е заместник-председател на ПГ, а Димитър Делчев – секретар по законодателната дейност.
Хаджигенов съобщи, че утре ще внесат предложение за изслушване на служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов относно внесено искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев.
В отговор на въпрос относно подкрепа на правителство, Манолова каза, че не са водили разговори с „Има такъв народ“. По наше настояване тези разговори ще се водят публично в парламента, посочи тя. По думите й, българските граждани очакват да има стабилно и почтено правителство на промяната. Ще настояваме и ще подкрепим, като видим основните приоритети на „Изправи се!Мутри вън!“ в програмата на това правителство. Сред тях на първо място е повишаване на доходите на българските граждани с преизчисляване на пенсиите и с подкрепа за малкия бизнес и истинска дълбока съдебна реформа, а не имитации, каза Мая Манолова.
„Изправи се БГ! Ние идваме!“ не искаме министерски кресла, постове и позиции, ще настояваме проблемите на хората да влязат в Министерския съвет, заяви тя.

loading...