ОФИЦИАЛНО ОТКРИХА ГКПП КРУШАРИ – ДОБРОМИР

0
1540

 

Областният управител Красимир Кирилов бе гост на официалното откриване на граничния контролно-пропускателен пункт Крушари – Добромир, което се състоя вчера. На церемонията присъстваха народните представители Даниела Димитрова и д-р Хасан Адемов, кметовете на Добромир /Румъния/ и Крушари, Димитру Жеака – перфект на окръг Констанца, Мариус Цуцуяну – председател на Окръжен съвет Констанца, Адриан Петку – от Министерството на вътрешните работи на Румъния. Обръщение към присъстващите направи полицейски кестор Татяна Иван, упълномощена за заместник-главен инспектор на Главен инспекторат на Гранична полиция Румъния. Тя изтъкна, че това е вторият сухопътен  пункт, който има между двете държави, като добави, че ГКПП Добромир-Крушари ще изиграе своята роля за успешното продължаване добрите отношения с България в унисон с Шенгенската конвенция.

От българска страна приветствие към присъстващите официални гости и жители на общините от двете страни на границата направи Светлан Кичиков – главен директор на ГД „Гранична полиция“, който сподели радостта от реализирания проект, като припомни, че неговият старт е бил даден през предходния програмен период 2007-2013 г. „През тази година – за наша обща радост, бяха финализирани и открити и двата пункта – този между Крушари – Добромир и Кайнарджа – Липница. С тези два нови пункта ГКПП-тата по границата ни с Румъния стават общо 12. Независимо, че процесът е доста дълъг, ние знаем желанието на местните хора и се радвам, че ще можем да закрепим връзките между двете държави България и Румъния и по-точно между местното население“ – каза още Св. Кичиков. С откриването на този пункт вече има достатъчно пунктове, през които да се осъществява трафикът между България и Румъния, добави още директорът на ГД „Гранична полиция“.

С пожелание за просперитет честити новата придобивка на хората от двете страни на граничния пункт и областният управител Красимир Кирилов, който заедно с други официални лица прерязаха лентата на новото гранично съоръжение.

Припомняме, че Министерски съвет взе решение на редовното си заседание на 14 ноември 2018 г. за въвеждането на ГКПП Крушари – Добромир в експлоатация. Откриването му е в изпълнение на подписаното през 2012 г. междуправителствено споразумение с Румъния за откриване на две нови ГКПП-та между двете държави в точките Кайнарджа-Липница и Крушари-Добромир. В хода на разменените ноти са регламентирани и редица детайли – работно време на двата гранични пункта от 08.00 до 20.00 часа, ограничение за международен превоз на хора и стоки до лимита на общо тегло 3.5 тона. ГКПП-Кайнарджа бе открит с Решение на МС от 29 септември 2017 г.

По силата на приетите и подписани документи шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както от румънските, така и от българските гранични полицейски органи. Със създаването на съвместните българо-румънски гранични пунктове се улеснява преминаването на лица и превозни средства през сухопътните пунктове, тъй като граничните проверки се осъществяват съвместно на едно спиране.

След размяна на ноти на 13 юли 2012 г. в София е сключено Споразумение между правителството на Република България и правителството на Румъния, относно откриването на нови гранично-пропускателни пунктове по държавната граница между двете държави в точките Крушари (България) – Добромир (Румъния) и Кайнарджа (България) – Липница (Румъния), утвърдено с Решение № 799 от 28.09.2012 г. на Министерския съвет. След приключване на преговорите двете държави приемат Протокол относно съвместния контрол. По силата на чл. 1 от Протокола, съвместният ГКПП Добромир – Крушари, е разположен на територията на Румъния, на трансграничен път между населените места Добромир (Румъния) – Крушари (Р България).