По случай 155 години от рождението на Учителя Петър Дънов 110 души от цял свят пристигат у нас, за да пеят на български език песните на Учителя, да посетят местата, свързани с историята Бялото Братство, на Учението и учениците; да се срещнат с братята и сестрите, да се докоснат до извора, носещ сила и живот за всяка търсеща душа.

Божествената Нова година за дъновистите започва на 19 август

Петър Дънов произхожда от род на български възрожденци. Ражда се на 11 юли 1864 г. в с. Николаевка, недалеч от Варна. През август 1888 г. заминава за САЩ, където завършва Методисткия университет в Бостън.

Дъновисти вдигат сакрален дом като бяла лястовица

Завръща се в България през 1895 г. и в следващата 1896 г. издава първата си книга Науката и възпитанието. През 1897 г. със свои съмишленици основава във Варна Общество за повдигане религиозния дух на българский народ, прераснало през следващите години в Общество Бяло Братство с около 40 000 последователи и с центрове в почти всички селища на страната.

Упражнения за здраве от Петър Дънов

Отзвукът отвъд граница на учението на Учителя Петър Дънов започва още през 30-те години на XX век. Първоначално е насочен към Франция, Русия и Прибалтика, по-късно се разпространява в Канада, САЩ, Англия, Германия, Испания, Швейцария, Конго, Индия, Австралия, Бразилия и други.

Откриват плоча на Учителя Петър Дънов в Свищов с медитация за България

По всички точки на света, където четат и практикуват учението на Учителя Петър Дънов, се играе танцът Паневритмия, а песните и молитвите се произнасят на български език. На рождения ден ще пее Хор Виделина, съставен от певци от различни страни (Франция, Швейцария, Канада, Германия, Австрия, Италия, Испания, Белгия и др.) Песните се изпълняват на български език. Той е изнасял концерти в България през 1995 и 2003 г., както и във Франция и Швейцария.  https://19min.bg

Коментирай