От асоциацията на помощник-фармацевтите излязоха с писмо срещу изказвания, че исканията им за законови промени, са опасни за пациентите

0
7



От Българската асоциацията на помощник-фармацевтите (БАПФ) излязоха с писмо срещу „внушения, че исканията им за законови промени са опасни за здравето на пациентите“. В писмото, разпратено до медиите, от асоциацията опровергават думите на председателя на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов относно образованието, обучението, професионалния капацитет и статута на помощник-фармацевтите, както и от „спекулативното“, според тях, изказване, което определя протеста им като „обслужване на икономически интереси на едни големи структури, които искат да извършват търговия „шир потреба“.

БАПФ заявява, че протестът не е организиран от икономически и политически структури, а от липсата на политическа воля за вникване в проблема и реформиране на законодателството ни, което да отрази действителното правно и фактическо положение в България, европейските тенденции и препоръки.

Категорично протестираме срещу твърдения, че искаме професионалните ни права да се приравнят с тези на магистър-фармацевта, допълват от асоциацията.

Те припомнят исканията си, сред които са да могат да отпускат лекарствени средства без лекарско предписание самостоятелно, което и в момента е разрешено от закона в дрогерии и аптеки по селата, а лекарствени средства по лекарско предписание да отпускат под ръководство и контрол на магистър фармацевт, което, по думите им е реална законова практика в Европейския съюз.

Помощник-фармацевтите обявявиха символични протестни действия на 24 октомври, като обявиха, че няма да напуснат работните си места. Съзнаваме, че професията ни е отговорна и ако четири хиляди помощник-фармацевти излязат от аптеките, ще настъпи колапс, добави председателя на АПФБ  Лиляна Петрова. Протестните действия сега ще се изразяват в поставяне на знаменца, на които се призовава за достоен и законен труд на помощник-фармацевтите.

Тогава стана ясно, че Българският фармацевтичен съюз (БФС) няма да подкрепи протеста. По думите на председателя на БФС Димитър Маринов, това е изкуствено създаден проблем. По думите му помощник-фармацевтите нямат необходимите знания, за да могат да отпускат лекарства по лекарско предписание, както те искат. Маринов сравни исканията на помощник-фармацевтите с медицинските сестри, които помагат на лекарите, но не вършат тяхната работа. Помощник-фармацевтите имат своето място в аптеките, имаме нужда от тях, могат да извършват много дейности в аптеките, но отпускането на лекарства се извършва от магистър-фармацевт, каза още Маринов. Няма никакви обективни причини да позволяваме на неквалифицирани хора да извършват дейности, която е предвидена за магистър-фармацевтите, това е нелепо и опасно, допълни Маринов.



Източник БТА