Шест от жертвите са азиатци, казаха властите, пораждайки опасения, че може да е имало расова мотивация за престъпленията.

Осем души бяха застреляни до смърт в три салона за масажи в района на Атланта във вторник вечерта, заявиха властите, пораждайки опасения, че престъпленията може да са насочени към хора от азиатски произход.

Шест от убитите са азиатци, а двама са бели, според служителите на реда. Всички до един са жени.

Заподозрян, идентифициран като Робърт Арън Лонг, на 21 години, от Уудсток, щата Джорджия, е заловен в окръг Крисп, на около 150 мили южно от Атланта, след преследване, съобщиха властите, които по-рано пуснаха изображение за наблюдение на заподозрян близо до Hyundai Tucson пред един от масажните салони.

Въпреки че не беше ясно дали в стрелбите има расова мотивация, Stop AAPI Hate, създадена за предотвратяване на антиазиатската дискриминация по време на пандемията на коронавируса, ги нарече „неизразима трагедия“ както за семействата на жертвите, така и за азиатско-американската общност която „се развихри от високи нива на расистки атаки.“

Първоначално полицията в Атланта характеризира стрелбата в един от салоните в града като обир в процес. Заподозреният в ареста е бял.

Четирима души са загинали при първата стрелба при азиатския масаж на Young’s близо до Акуърт, северозападно предградие на Атланта, съобщи капитан Джей Бейкър от шерифския офис на окръг Чероки. Съобщава се за тази стрелба, при която е бил ранен испанец, около 17:00.

В 17.47 ч. Полицията в Атланта съобщи, че служителите са отговорили на обира в Gold Spa в североизточната част на града, където са открили телата на три жени с огнестрелни рани. Докато полицаите са били на мястото на инцидента, полицията съобщи, че са получили сигнал за изстрели в СПА Ароматерапия отсреща, където са намерили тялото на друга жена.

Дебра и Грегъри Уелч, които живеят в квартал Пиемонт Хайтс, казаха, че обикновено е тихо и спокойно, въпреки че те наричат ​​участъка, където се провеждаха стрелбите, като „квартал с червени светлини“ в общността. На същия блок, близо до Чешир Бридж Роуд, има още един масажен салон, магазин за татуировки и стриптийз клуб.

„Това със сигурност е обезпокоително – каза г-н Уелч за престрелките, – но още повече, ако е свързано с антиазиатски фактор от пандемията на Covid.“

От миналия март има почти 3800 съобщения за инциденти с омраза, насочени към азиатско-американски държави, според Stop AAPI Hate. Групата заяви, че стрелбите във вторник “само ще изострят страха и болката, които азиатско-американската общност продължава да понася”.

В Сиатъл полицейското управление заяви във вторник вечерта, че ще увеличи патрулите и обсега, за да подкрепи азиатско-американската общност в града. Бюрото за борба с тероризма на полицейското управление в Ню Йорк заяви в Twitter, че „ще предостави активи на нашите големи азиатски общности в целия град поради изобилие от предпазливост“.

Процентът на азиатско-американците от Грузия се е увеличил през последните десетилетия и около 7,6% от жителите на окръг Фултън, който включва Атланта, са от азиатски произход.

„За пореден път виждаме, че омразата е смъртоносна“, каза в Twitter сенаторът Рафаел Уорнок от Грузия.

Служител от южнокорейското консулство в Атланта, позовавайки се на външното министерство в Сеул, потвърди в сряда, че четирима от осемте убити са етнически корейци. Но националността на четирите жени не е била известна веднага, каза служителят.

Служителите на Атланта не поискаха други салони за масаж в района да бъдат затворени като предпазна мярка, заяви шефът на полицията Родни Брайънт на пресконференция. Но страхът е осезаем сред някои, които работят в масажната индустрия. Жена, която отговори на телефона в Healing Massage Spa и се определи като мениджър, заяви, че след като се съобщава за стрелбата по новините, шефът й каза да затвори за през нощта.

На около 30 минути път с кола северозападно от спа центровете в Атланта, Young’s Asian Massage е пъхнат в скромен търговски център, със салон за красота от едната страна и бутик от другата. Подобно на голяма част от крайградската Грузия, това е разнообразно място с панадерии и латиноамерикански бизнеси и вериги ресторанти в американски стил.

Във вторник вечерта сините светлини на полицейските превозни средства хвърлят зловещ блясък, докато детективите работят в спа центъра.

47-годишната Рита Барън, собственичката на бутика на Gabby’s в съседство, беше с група наблюдатели, стоящи близо до парцел за употребявани автомобили. Тя каза, че е била с клиент, когато е чула шумове през стената, които звучат като пляскане – и след това жени крещят.

Обадила се на 911 и скоро видяла, че жертвите са изведени от полицаи.

Наблизо вопъл на мъка се засили от друга група хора, чакащи новини. Трима паднаха на тротоара, двама от тях прегърнати и треперещи, докато плачеха.

Ричард Фаусет докладва от Акуърт, щата Гала, и Нийл Вигдор от Гринуич, Коннектикут. Докладването е направено от Шон Кийнан от Атланта; Ази Пайбара от Олбани, Ню Йорк; Джулия Макдонел Нието дел Рио от Ню Йорк; и Чое Санг-Хун от Сеул.

Ричард Фасет е кореспондент от Атланта. Пише основно за американския юг, като се фокусира върху политиката, културата, расата, бедността и наказателното правосъдие. Преди това е работил в Los Angeles Times, включително като чуждестранен кореспондент в Мексико Сити. @RichardFausset

Нийл Вигдор е новинарски репортер в Express Desk. Преди това той отразява политиката на Кънектикът за Хартфорд Курант.

НДТ от https://www.nytimes.com