За вчера има 41 нови случая. От тях в болница са 11, а останалите са на домашно лечение. Общият брой на инфектираните у нас е 2 372.

За изминалите 24 часа са направени 1450 изследвания.

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националният оперативен щаб.

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи. “Това искам да го подчертая, защото седмици наред слушам, че не се правят изследвания и затова нямаме случаи”, заяви проф. Кантарджиев.

Излекуваните обаче и днес са повече. Те са 42. Общият брой е 769.

Има нов случай на заразено медицинско лице – сестра от Кнежа. Общият брой на медицинските лица вече е 249.

Починали са обаче още петима – мъж на 78 години в “Пирогов” с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора 51-годишна жена с онкологично заболяване и мъж на 88 години в Ямбол с инсулт.

Най-засегнатите области са Софийска и София град.

8 от новите случаи са в София. Двама са в “Александровска”, в ИСУЛ “Царица Йоана” – 1, в “Пирогов” също 1, а на домашно лечение са 4-ма.

В Пазарджик има 17 нови случая. Проф. Кантарджиев поясни, че причината за големия брой е новото огнище – завод за авточасти.

“Там по сведения, които имаме в щаба, мерките са взети много преди откриването на новите случаи. Една част от работниците са в отпуска, а тези, които са работили, ще бъдат разпуснати, за да се направи крайна дезинфекция. След това служителите, които са били в отпуска, ще заменят тези, работили до сега. По този начин не се прекъсва работният процес и се запазва максимално здравето на хората”, заяви проф. Кантарджиев.

В Ямбол има 11 нови случая, в Плевен – 2. В Благоевград, Кюстендил и  Смолян по един нов случай.

От всички 2372 констатирани с COVID-19 – 1159 са мъже и 1213 са жени.

258 са лицата с потвърден COVID-19 в България са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 29 от тях са в интензивни структури.

 

https://novini.bg/

loading...