Археологът  проф.д-р Людмил Вагалински занесе лично в музея на Петрич мраморната глава, която намери в канала на Хераклея Синтика. Предполага се, че тя е на втората намерена статуя, защото пасва, но екип от реставратори и археолози ще кажат последно дали е така.

В музея находката бе посрещната от кмета на Петрич  Димитър Бръчков.

И втората статуя ще бъде преместена в музея в началото на месец октомври.

https://trud.bg

Втората статуя от Хераклея Синтика ще бъде преместена в музея в Петрич

Находката е от мрамор, размерите ѝ са внушителни, открита е легнала по лице, но липсва главата

Петрич (20 септември 2024) Екипът на проф. д-р Людмил Вагалински откри още една статуя в подземния канал на античния град Хераклея Синтика, където проучванията продължават. Статуята е намерена при работата в източната част на канала, много близо до мястото на първата статуя, открита през лятото – цялостно запазено изображение на властник, представен като бог Хермес. Новата скулптура също е мраморна, внушителна като размер, положена по лице, за разлика от първата, която беше странично поставена.
Снимка: кореспондент на БТА в Петрич Евелина Митрева (ПБ)

Нова двуметрова статуя беше открита в античния град Хераклея Синтика. Археолозите я намериха в петък след обед на същото място – в канализацията на античния град, близо до Петрич.

Преди месец на същото място откриха и предишната много ценна статуя.

Сегашната находка е от мрамор, размерите ѝ са внушителни, открита е легнала по лице, но липсва главата.

Сегашната статуя ще бъде преместена в музея в Петрич на 3 октомври, каза проф. Людмил Вагалински.

„Тази статуя е подобна на първата, която открихме – отново е на млад мъж. Положена е по корем, липсва главата. Като иконография може да се датира от същото време. Със сигурност статуите са свързани, поставени са симетрично от двете страни на канала. Би трябвало да ги разглеждаме като един комплекс. Не случайно точно тези две са подбрани да бъдат тук. През 2018 г. намерихме друга статуя извън канала, непосредствено до него. Очевидно те са свързани и като история, като персонаж”, посочи проф. Вагалински.

Междувременно e започнало разкриването на сграда с подова мозайка в античния град Хераклея Синтика, съобщиха на страницата си във Facebook археолозите от Archaeologia Bulgarica.

„За пръв път, откакто проучваме града, се натъкваме на мозаечен под“, коментира ръководителят на екипа проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).

„Не е жилище, а обществена римска сграда, разположена в североизточния ъгъл на форума. Възможно е да се окаже храм; наблизо миналата година открихме голяма оброчна плочка на Тракийския конник. Но още е рано да твърдим със сигурност какво е било предназначението на сградата“, посочи още Вагалински.

https://www.vesti.bg/

Откриха статуя на бог Хермес в античния град Хераклея Синтика край Петрич