Тричленен състав на ВКС отмени присъдата на имама Ахмед Муса, наложена от Апелативен съд – Пловдив. На религиозния духовник е наложена присъда от само 1 г. „лишаване от свобода“, присъединено с наказание „глоба“ от 5000 лв.
Муса е признат за виновен в извършването на престъпления: проповядвал чрез слово антидемократична идеология, членувал в организация, която си поставила за цел проповядване на антидемократична идеология и проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово. Първоинстанционната присъда е изменена и Муса е оправдан за членство в организация. Върховните съдии приемат, че за деянията е изтекла абсолютната давност, поради което наказателното производство следва да се прекрати, като се отмени постановеният в тази част съдебен акт. В мотивите на ВКС се уточнява, че срокът на изтичане на абсолютната давност по първото обвинение е 30.10.2018 г., а по второто – 07.04.2018 г. В решението на ВКС се подчертава, че Муса е използвал религията, за да проповядва омраза към християните, евреите и всички други религи.
Публично на своите петъчни проповеди в джамиите, в кафенета и на други публични места пред събралите се хора е изричал, че „който не е с нас, е против нас“, че „ислямът ще победи по целия свят и това ще стане със сила и меч“, с „джихад“. Той твърдял още, че „поклонниците на салафизма“ са истински мюсюлмани, а всички останали са „неверници“, „грешници“ и „гяури“. В речите си той възхвалявал тези, които „умират за вярата“, „слагат бомби и режат глави“ в името на тази вяра. Убеждавал, че мюсюлманите трябва да воюват с християните, да „убиват и колят“, докато те не приемат исляма. Касационната инстанция не констатира явна несправедливост на наложеното на Муса наказание. Съдебната сага се точи вече седем години, като по съдилищата в Пазарджик, Пловдив и София. През 2014 годинаглавният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Борислав Сарафов и шефът на ДАНС Владимир Писанчев. посочиха Муса, като лидер на група за проповядване на радикален ислям.
Ахмед Муса проповядва на фона на знамето на Ислямска държава, а в проповедите си той говори за прослава на терористичната организация и нейния лидер. По думите на Писанчев Ахмед Муса е говорел, че всеки трябва да слуша безусловно религиозните си водачи, т.е в случая него. В интернет и по време на проповедите си на живо имамът проповядвал още, че всеки един трябва да изпълни своя дълг ако това се поиска от него. “Появиха се призиви за джихад, появиха се опити да се набират бойци за Ислямска държава”, разкри още той.  https://www.actualno.com

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST