Окръжният съд в Добрич призна финансова санкция от 3400 евро, наложена в Литва на български гражданин за подкуп на пътни полицаи.

Според данните, изпратени от литовските власти, сутринта на 30 август 2019г. служители на пътна полиция спрели за проверка автомобил, управляван от българския гражданин на територията на Литва. Мъжът бил тестван за алкохол, при което били отчетени 0.6 промила. След като разбрал, че ще бъде глобен за шофиране в нетрезво състояние, мъжът предложил на двамата служители по 50 евро. Било му обяснено, че не могат да се дават пари, за да не се състави акт, защото това подлежи на наказателна отговорност,  но въпреки това той поставил 100 евро между предните седалки на служебния автомобил на полицаите. Тогава бил задържан и отведен в полицията. Впоследствие Районният съд в град Мариямполе е постановил българският гражданин И.М. да бъде санкциониран с 3400 евро заради извършеното правонарушение. Съдебното решение е влязло в сила на 1 октомври 2019 година.

Делото в Окръжния съд в Добрич е образувано въз основа на изпратено от литовските власти удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави  членки на Европейския съюз. Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на финансовата санкция и мъжът следва да плати 6649.82 лв., равностойни на наложената му  в Литва глоба.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в 7-дневен срок.

Окръжен съд – Добрич

Връзки с обществеността

loading...