OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Състав на Окръжния съд в Добрич постанови ефективна присъда по дело за причиняване на смърт и телесна повреда при управление на МПС. Наложеното на подсъдимия наказание е лишаване от свобода за срок от 4 години, което да бъде търпяно при първоначален общ режим.

Съдът призна подсъдимия Р.Р. за виновен в това, че на 12 април 2020г., по междуселищен път с. Орлова могила – с. Долина, общ. Добричка, при управление на лек автомобил, е нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което по непредпазливост причинил смъртта на един човек и тежка телесна повреда на друг, като деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта от порядъка на 1,33 промила, и подсъдимият не е притежавал необходимата за управление на процесното МПС правоспособност. Двамата пострадали пътували в автомобила, управляван от подсъдимия.

Според посоченото в обвинителния акт непосредствено преди произшествието Р.Р. е шофирал със скорост около 112 км/час, при максимално разрешена от 90 км/час. Водачът загубил контрол над управлението, автомобилът напуснал платното за движение и се ударил последователно в две крайпътни дървета. След катастрофата двамата пострадали били транспортирани до МБАЛ – Добрич, където няколко дни по-късно, въпреки проведеното лечение, единият от тях починал.   Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.