Окръжният съд в Добрич наложи ефективно наказание на подсъдим за два палежа

0
131

Окръжният съд в Добрич наложи наказание лишаване от свобода за срок от 4 години, което да бъде търпяно при първоначален общ режим, на подсъдим по обвинение за два палежа.

Съдът призна подсъдимия А.Д. за виновен в това, че в условията на продължавано престъпление – на 24 септември и 18 октомври 2021г., в Балчик, е запалил имущество на значителна стойност, като е имало опасност пожарите да се разпрострат и върху други имоти на значителна стойност, и от двете деяния са последвали значителни вреди в общ размер на 24 011 лева.

Според посоченото в обвинителния акт подсъдимият имал граждански брак с жителка на Балчик. Двамата имали две деца. През 2018г. съпрузите се разделили. Жената заживяла в чужбина, а подсъдимият заедно с родителите и децата си живеел в Балчик. През септември 2021г. той получил призовка за насрочено дело за прекратяване на брака между тях. Съпругата му искала да й бъде възложено упражняването на родителските права. Подсъдимият не бил съгласен с това.

На 24 септември 2021г., повлиян от консумиран алкохол, А.Д. взел решение да отиде до дома на бившата си жена и да го запали. За да реализира замисленото, взел пластмасова бутилка и в нея налял част от бензина, който съхранявал в дома си – в моторен трион. Знаел, че бившата му жена и родителите й са в чужбина и в къщата няма никого. От задната част на сградата достигнал до покрива, извадил една керемида, излял бензина и го запалил със запалка.

На 18 октомври 2021г., отново след употреба на алкохол, подсъдимият решил да запали и дома на мъж, с когото, според твърденията му, преди време съпругата му имала връзка. Запалил къщата, в която знаел, че по-рано този човек живеел. Действал по същия начин като при първия палеж.

Експертизи установили, че и в двата случая е запалено имущество на значителна стойност. Първата къща, собственост на майката на бившата съпруга на подсъдимия, е на стойност 42 100 лв., а причинените от пожара вреди възлизат на 22 030 лева. Втората къща, собственост на друга жителка на Балчик, е на стойност 106 460 лв., а причинените вреди са в размер на 1 981лева.

Делото бе разгледано при условията на съкратено съдебно следствие, след като подсъдимият заяви, че признава вината си и всички факти и обстоятелствата, описани в обвинителния акт. По тази причина първоначално определеното на мъжа наказание лишаване от свобода за срок от 6 години бе намалено с една трета – до наказанието лишаване от свобода за срок от 4 години.

Постановената от Окръжния съд присъда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.