ОКРЪЖНАТА ПРОКУРАТУРА В ДОБРИЧ ПРЕДАДЕ НА СЪД РУМЪНСКИ ГРАЖДАНИН, ИЗБЕГНАЛ ПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪЦИ В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ

0
1180

 

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич е предаден румънският гражданин Георге-Адриан Т., който като управител на дружество избегнал установяването и плащането на данъчни задължения за притежаваните 97 дружествени автомобила по Закона за местните данъци и такси. Общият размер на неплатените данъчни задължения е 15 794 лева. Румънският гражданин ще отговаря за продължавано престъпление по член 255, ал. 3, във връзка с ал. 1 от НК.

В периода от 24 април до 31 декември 2011 год. управляваното от Георге-Адриан Т.  дружество регистрирало 97 автомобила, без да подава декларации в община Генерал Тошево, които са задължителни. В двумесечен срок от придобиването собственикът е длъжен да ги декларира пред общината по адрес на седалището на дружеството. ООД-то на подсъдимия румънец се помещавало в  къща в село Кардам.

В хода на разследването били направени запитвания до нотариуси в Добричка област дали са извършвали покупко-продажби на МПС с продавач процесното дружество. Двама от тях отговорили, че са заверявали пълномощни  за разпореждане и управление на 97 МПС със страна дружеството на подсъдимия, но без договори.  Установено било също, че вторият управител на дружеството Виктор А., също румънски гражданин, нямал нищо общо с ООД-то и не е осъществявал дейност, тъй като се отказал малко след регистрацията му.

Заради високите такси за първоначална регистрация на автомобили в Румъния граждани на северната ни съседка започнали да регистрират колите си с временни номера за максималния срок. Намирали фирми като дружеството на Георге-Адриан, които им помагали да се сдобият с българската регистрация на собственото им превозно средство. Така с пълен комплект от документи и с нотариално заверено пълномощно румънският гражданин получавал автомобила си, с който можел да пътува навсякъде и да се разпорежда с него. За целта били прилагани фиктивни договори за покупка на МПС-та, като за място на сделката се сочел един и същ град в Румъния,откъдето бил Георге-Адриан, а за купувач се посочвало дружеството на подсъдимия. Една и съща била и цената на автомобила – 150 евро, без да се отчитат годините, марката и моделът.

Предстои делото срещу управителя на дружеството румънския гражданин Георге-Адриан Т. да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд.